Három a nagylány | Három jiddise máme / Spinoza Fesztivál

Posted on 2021. október 3. vasárnap Szerző:

0


Bedő J. István |

Volt a 19. században egy kiváló, ma már érdemtelenül alábecsült gondolkodó, Karl M., aki többek között a Das K. (A T.) című bestsellerével alaposan felforgatta a következő száz-egynéhány évet. Nos, ő egy korai írásában A zs.-kérdésről sok oldalról vizsgálta a címében megjelölt témát. ÁMDE eléggé el nem ítélhető módon egyáltalán nem foglalkozott a társadalomban hasonlóan fontos nő-szereplővel, a jiddise máméval. Így hát ez a feladat kései utódaira maradt, pl. Dan Greenburgra, aki kellő humorral és filozófiai mélységeket megcsillantva vezette föl a kérdést: Kiből lehet jiddise máme? (Meg is válaszolta: Bárkiből.)

Az ő nyomdokain indult el három ifjú művésznő: két nagyszerű dzsesszista: Klein Judit és Fenyő Fruzsina, és egy énekes-színész: Váradi Eszter Sára.

A felállás kitűnő, szólistának, triónak is elég lehetőséget ad – de hogyan lesz ebből a jiddise máme (JM) kategória felmagasztalása? Ehhez sok humor kell, mert a JM tömérdek belülről áramló szeretetet, aggódást produkál. A külvilág ellenben ezt túlzásnak tekinti, a modern világ egyenesen megmosolyogtatónak, hogy mindent csak a JM tud jól (sőt jobban), csak ő tudja megítélni, mi lehet az ünnepi ebéd, milyen jármű kell a családnak (és meghatározza a szempontokat), milyen tanulmányokat végezzen a család számos gyermeke (l. előbb), és milyen partnernő kell a fiának (l. előbb). Kénytelen vagyok a valóságból szerzett ismereteimet elővezetni: egyik sem elég jó.

Fenyő Fruzsina * Klein Judit * Váradi Eszter Sára.

Mindezt szeretetből teszi, de akkora szeretetből, hogy az már egy mindent elsöprő szerelemmel is felér. Ennek feldolgozásásval, illetve kivédésével családpedagógiai túlélőkönyv is született…

Ebből adódik az énekes trió leleménye: a műsorba válogatott dalok részben a szvingkorszak klasszikusai. Ezekből mindenkinek jut, persze, szóló is, Eszter-Sára megcsillogtathatja musical/operett-hangját, Klein Judit páratlanul erős a jiddis dalok előadásában, de nem csak abban. Ugyanis némelyik klasszikust scattelve énekelte ő is, Fruzsina is – aki még emlékszik Ella Fitzgeraldra, az ő (kevesek által utánzott) eszköze volt ez a vakszöveges improvizáció. Nagyon illett Fenyő Fruzsinának az All of me – és már itt is vagyunk a műsornál, Gershwin, Piaf vagy Sinatra sikereinél. De azért ezek a dalok mégsem a szeretetről, hanem a szerelemről szólnak. Bár ez talán nem is annyira fontos.

Fontos viszont, hogy mi köti össze a dalokat, már ha nem koncerten vagyunk. Az elhangzott töredékek, viccek, poénok, helyzetgyakorlatok nem igazán adtak vázat az előadáshoz. A dalok leváltak az összekötő szövegekről, a szövegek meg a dalokról. A gyengéd szeretet, amit a Mein jiddische mame tükrözött (aminek versszakait jiddisül, angolul és magyarul énekelték – ez nagy lelemény), könnyedén elbírt volna valamivel több iróniát, valamennyivel több reakciót a leküzdhetetlenül dédelgető mamákkal kapcsolatban… A célcsoportról szóló anekdoták, csattanós viccek fölfrissítésével, átkalapálásával és főleg (prózai vagy kabaré-)színpadszerűbb megszólaltatásával egészen biztosan komolyabb sikereket fognak még elérni. Akkor majd nem csak az egyes dalok lesznek tökéletes ritmusban, hanem az előadás egészének is meglesz a ritmusa.

Pánczél Kristóf

Nem mondom, hogy kötelező a férfitámogatás, ha nők vannak színpadon, de a hármak nagyszerű segítséget kaptak a zongorakísérő Pánczél Kristóftól, aki ha lehet, még talán náluk is jobban élvezte az előadást, sőt szót (hangot, dalt) is kért és kapott. Jelzem, és nem elfogultságból: kaphatott volna többet is, akár mint a JM-ek agyonféltett célszemélye…

Már nem egészen ugyanúgy élünk, mint Woody Allen, és nem is minden JM-fiacskája szorul pszichiáterre. Szóval remélem, hogy a három anyuka az életben sokkal elviselhetőbb, mint a viccekben emlegetett jiddise máme. És később is olyan marad, csak a pozitív tulajdonságait megőrizve.

Mindenesetre az est koncertrésze: már most jeles.

Három jiddise máme

Szereplők: Klein Judit, Váradi Eszter Sára, Fenyő Fruzsina
Írta: Klein Judit (ötletgazda és rendező: az élet és az előadók)
A zongoránál: Pánczél Kristóf