Férfias foglalkozások? | Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Posted on 2021. szeptember 8. szerda Szerző:

1


H. Móra Éva | 

Mivel gyerekkönyv – 6-10 éveseknek ajánlja a kiadó –, nézzük először a képeket! Aztán ha átmentek a szűrőn, jöhet a mese. Az ilyen korú gyerekek legtöbbjénél legalábbis ez a sorrend. Nos, Keszeg Ágnes illusztrációit átböngészve jó sokat kell várnia Wéber Anikó meséjének… Olyan tekintetet vonzó, részletgazdag rajzok ezek, hogy időbe telik átnézegetni, és nehéz elszakadni tőlük.

Az író pedagógus végzettségű, s nem titkolt pedagógiai szándékkal hozta létre könyvét. Eddigi gyerekkötetei is valamilyen aktuális problémát jártak körbe, így többnek is témája volt az iskolai erőszak. Méghozzá nemcsak az erőszaktevő és az áldozat, hanem a szemlélők, a „hallgatag többség” nézőpontjából is. Némiképp ezekhez kapcsolódik új műve, a Luca és Máté régi körhintája is, amit a kiadó ismeretterjesztő mesekönyvként aposztrofál.

Főhőse, Luca osztálytársai csúfolódásától szenved, akik szerint az ő rendőr anyukája nem is igazi anyuka, mert „nagydarab, férfias, félni kell tőle”. A gyerekek véleménye, így a könyv is azt sugallja, hogy a rendőri hivatás ritka, különleges a nők körében. Óvatosan, de vitába szállnék ezzel a gondolattal. A téma aktualitását nem a ‘nő mint rendőr’, hanem a gyerekközösség gonoszkodása, csúfolódása adja. Luca egyébként alkatilag is céltábla-típus: a gyerekek biztos érzékkel találnak rá egy közösségben arra, aki félénk, nem képes megvédeni magát. És Luca ilyen lány. Barátra vágyik, akivel megbeszélhetné gondjait – akárcsak Máté, a szélfiú, aki szintén magányosnak érzi magát. Ő vezeti majd Lucát olyan múltbéli nőkhöz, akik saját korukban férfiasnak tartott foglalkozásokat választottak, s ami Luca számára különösen fontos: emellett gondos, szerető édesanyák is voltak.

Egy átlagos műveltségű felnőttnek talán csak Szendrey Júlia neve cseng ismerősen a három nőalak közül. De a szélfiú a segítségünkre siet: a kötet végén röviden ismerteti, ki is volt rajta kívül Bezerédj Amália és Kánya Emília. S bár az alsó tagozatos gyerekek valószínűleg nem a neveket fogják megjegyezni, és történelmi ismereteik sincsenek még ezekről a korokról, a lényeg mégis célba ér. Példaképek ezek az anyák, bármilyen nehéz döntési helyzetben is gyerekeiket választják, ugyanakkor érzékenyek mások szenvedéseire. Arra is tanít a történet, hogy lehet bár gyenge vagy beteg is testileg, a család és a hivatás szeretete erőssé teszi. Meg még arra is: nincs férfias vagy nőies hivatás: ha kedvvel és jól végezzük a munkát, bátran válasszuk, és tartsunk ki! És máris egy újabb aktualitás gender-orientált napjainkban… Úgy gondolom – bár így felsorolva igencsak közhelyesen hangzanak e tanítások –, hogy nem árt, ha ezek az életmodellek legalább az említés és megismerés szintjén a gyerekek útjába akadnak.

A letűnt korokba vagy varázslatos helyekre történő utazás nem ritka az irodalomban, főleg nem a gyerektörténetekben. Nehéz is e téren újat kitalálni. Wéber Anikó szívmelengető módját választotta az időutazásnak: a szélfiú varázskörhintán repíti kis hőseit évszázadokon át és vissza. Nem akármilyen ez az utazás! Az elején csak olyan, mint bármelyik másik körhintán: „A sátortető alatt piros, sárga és kék lámpák gyúltak, és színesre festették a bábukat, a bokrok leveleit és Luca ruháját. Középen, az oszlop tükreiben fénygömbök táncoltak.” De aztán: „A levegőben kakaó illata szállt. Luca cukor ízét érezte a szájában. A szíve úgy megtelt meleggel, mintha egy bögre lenne. Valaki egy dallamot dúdolt. Lucának simogatta a hang a bőrét, pont olyan megnyugtatóan, ahogy anya keze szokta.” Ha jól számolom, az összes érzékszervünket mozgásba lendíti ez a néhány – utazásonként ismétlődő – varázsmondat. Ám megmarad egyszerűnek, nélkülöz minden kimódoltságot. Pontosan, ahogy a gyerekeknek kell. Gyerekbarát a beszédmód is: rövid, egyszerű, de képzeletgazdag mondatokban tálalja a történetet.

Mindemellett – a csodaszép rajzokon túl is – igazán igényes kiállítású könyvnek örülhetünk együtt a gyerekekkel.

Wéber Anikó * Keszeg Ágnes

Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája
Illusztrációk: Keszeg Ágnes
Pagony Kiadó, Budapest, 2021
96 oldal, teljes bolti ár 4500 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3825 Ft
ISBN 978 963 410 7972

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Luca anyukája nem olyan, mint a többieké. Nagydarab, határozott, és különleges foglalkozása van: rendőr. Lucát gyakran csúfolják emiatt, pedig a kislány a lelke mélyén tudja, hogy az ő anyukája ugyanolyan jó, mint másoké. Amikor az iskolában pályázatot írnak ki, hogy a gyerekek írjanak fogalmazást az anyukájukról, Luca boldogan jelentkezik, de aztán elakad a munkával.
Szerencsére találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki magával röpíti őt a 19. századba, és megmutatja, régen is voltak olyan nők, akik kitörtek a megszokott keretekből. Luca megismeri Szendrey Júlia, Bezerédj Amália és Kánya Emília munkáját és családját, és az is kiderül számára, hogy ami régen férfias foglalkozásnak számított – az írás, újságírás –, ma már teljesen elfogadott.
Wéber Anikó ismeretterjesztő mesekönyve Keszeg Ágnes korhű rajzaival a múltba repít, és rengeteg érdekességet mutat meg a régi írónőkről, miközben segít Lucának abban, hogy kiálljon magáért.