Két premier (az egyik csak majdnem az) | Rózsavölgyi Szalon, ősz

Posted on 2021. szeptember 7. kedd Szerző:

0


El kell mondanom – Kútvölgyi Erzsébet

Xénia |

A Rózsavölgyi Szalon elképesztő ütemben igyekszik pótolni az elmaradt premiereket. Egy korábbi előadás nem jutott el a szériáig (de erről lejjebb beszélünk). Ugyanakkor készül Zalán Tibor ősbemutatója, az El kell mondanom. Ezt a darabot a szerző a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írta.

Zalán Tibor író, költő és drámaíró, bár ő maga nem tesz különbséget: akkor is költőnek tartja magát, ha prózát vagy éppen drámát ír. „Én elgondolkodtatni akarom az olvasóimat, a nézőket mondta –, érzelmeket, érzéseket megnyitni bennük. Ma már nem tudatosan, hanem ösztönösen építem fel a műveimet. Egyszerre vagyok ilyenkor színésze és nézője saját művemnek.”

Az El kell mondanom kapcsán Zalán így fogalmaz: „Eredetileg a rendszerváltásról szerettem volna darabot csinálni, mert erről eddig nem nagyon készült magyar színházban feldolgozás, és azt hittem, ezt meg fogom tudni csinálni. De arra jöttem rá: attól, hogy rendszert váltottunk, nem váltottuk meg az emberekben a traumákat, a terheket, nem vettük le a vállukról azokat a puttonyokat, amelyekben a sorsukat hordozzák. És a rendszerváltozás tematikájának boncolgatása közben szembesültem az emberi sorsokkal, azzal, hogy rendszerváltozással nem lett boldogabb az ember, hanem problematikusabbá vált számára a létezés. Az El kell mondanom cím azért született meg, mert az általam kitalált család szereplőinek van olyan kényszerük, hogy hallgassanak, és közben folyton beszélnek. De soha nem arról beszélnek, amit el kell mondani.

Auksz Éva, Kútvölgyi Erzsébet, Ágoston Péter

Az El kell mondanom szereplői: Ágoston Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Fekete Linda, Auksz Éva, Cserna Antal, Ozsgyáni Mihály, Sipos Imre; rendezője Őze Áron

A darab bemutató előadása 2021. szeptember 13-án lesz.

Fotók: Molnár Miklós

* * * * * * * *

A Szalon majdnem-újdonsága különös átmenet krimi, thriller sőt – rendezője, Szarka János szerint – melodráma között. Az Idegenek a vonaton, habár volt bemutatója még a járvány előtt, ilyen hosszú szünet után már ismét újnak számít.

A mű alapjául szolgáló, azonos című regényt a zseniális Patricia Highsmith írta. Az alapötlet, a helycserés gyilkosság Agatha Christie tollára méltó, nem véletlen, hogy Hitchcock hetven évvel ezelőtt meg is filmesítette, később más is. A történet mindkét főhősének van egy olyan családtagja, akit kiiktatna a saját életéből. Guy nem tud elválni a feleségétől, de nagyon szeretne megszabadulni tőle, Charles az apjával végezne… A színpadi változatról részletesebben itt lehet olvasni.

Porogi Ádám, Józan László

Ez az ismételt premier szeptember 19-én kerül a Szalon színpadára. Szereplői: Józan László, Porogi Ádám, Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály; rendezője: Szarka János.

Fotó: Kallus György

* * * * * * * *

És egy hír, ráadásnak

Radnóti Zsuzsa a 2020-as díjkiosztón

A Magyar Dráma Napján,  szeptember 21-én, immár hagyományosan a Rózsavölgyi Szalon lesz a helyszíne a Kortárs Magyar Dráma-díj kiosztásának.

Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István hagyatékának gondozója – így fogalmaz a díjról: „Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében.”

A Kortárs Magyar Dráma-díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke: Radnóti Zsuzsa. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.