Önazonosság a megfelelési kényszer korában | Mikola Péter: Életre való

Posted on 2021. március 1. hétfő Szerző:

0


Paddington |

Mikola Pétert az olvasók nagy része gyerekkönyvek, a Zorka-mesék sorozat szerzőjeként ismerhetik, kisgyerekes szülők pedig szinte biztosan találkoztak már vele gyerekprogramokon előadóként. Talán kevesebben tudják róla, hogy modelleket is oktatott, személyiségfejlesztő tréningeket is tart, de eredetileg és élethosszig pedagógus. Életre való című, most megjelent könyvében mesélve tanít, de nem (ki)oktat. Mindennapi példákkal és jól ismert emberekről szóló történetekkel igyekszik ráébreszteni az olvasót, mennyire fontos, hogy ne csak mellékszereplői legyünk saját életünknek.

Péter persze pontosan tudja, hogy nem ebből a könyvből fogja senki megtanulni, mint jelent az önazonosság. Erre utal, amikor felteszi az olvasónak a kérdést: „Szerintetek meg lehet tanulni úszni egy többórás előadásból?”

Olyan világban élünk, amikor hatalmas külső nyomás nehezedik az emberekre, főleg a fiatalokra, hogy a világ számára hamis képet mutassanak önmagukról. Külön szabályrendszerek tömegét olvashatjuk a közösségi médiával kapcsolatosan. Aki olvasgat posztokat a Facebookon, az Instagramon vagy hasonló oldalakon, legtöbb ismerőséről egy jól megkomponált, a valósághoz csak részben vagy egyáltalán nem hasonlító képet fog látni. Ezzel nincs is baj, ameddig csak arról van szól, hogy nem teregetjük ki a nagy nyilvánosság előtt a szennyesünket. Ám arról is sokat tudunk ma már, mekkora károkat okoz, ha valaki elhiszi, hogy amit lát, az a valóság.

Egyre több fiatal küzd azzal, hogy megtalálja és elfogadja önmagát, de az idősebb generációk számára is problémát jelent az a torzítás, amit saját véleménybuborékjukban látnak. A Mikola Péter által ajánlott ellenszer egyszerű, de azért nem csekély erőfeszítést igényel. Először is értsük meg, kik is vagyunk, és ne akarjunk valaki már bőrébe bújni, az ugyanis nem áll jól. Ha pedig tudjuk, kik is vagyunk, dolgozzunk azon, hogy ebből a lehető legtöbbet hozzuk ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezután mutassunk meg mindent a közösségi médiában. Egy modelliskolában is tanító szerző ilyet biztosan nem fog tanácsolni. Sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogyan használjuk meglévő adottságainkat (és esetleg mit ne mutassunk meg senkinek a hozzánk legközelebb álló keveseken kívül). Ugyanakkor óva int attól is, hogy bármit is túlzásba vigyünk. Ha jóban vagy önmagaddal, akkor tudni fogod, hol a határ a mesterkéltség és a tudatosság között.

Az Életre való örök érvényű, de ma nem gyakran hangoztatott dolgokról is szól. Például arról, hogy a legtöbb nő számára fontos, hogy nő legyen, a férfiaknak pedig az, hogy férfias képet közvetítsenek magukról. Mikola Péter ehhez rengeteg példát, ötleted is ad, így lehetőséget sem hagy a félreértésre. Nem arra biztat, hogy a nők fodrászolt cicababák, a férfiak pedig vadnyugati macsók legyenek. A kötetben számos olyan közismert ember villan fel, akik a maguk sajátos módján nagyon vonzóak, és nem feltétlenül a külső tulajdonságaik miatt. Sandra Bullocktól Robert de Niróig sok ismert figura kerül rövid időre a reflektorfénybe, vagy ahogy filmes nyelven mondják, kap cameót. Nagyasszonyok és vagány csajok, szép és másként vonzó férfiak. Talán nem véletlen, hogy Robin Williams többször is feltűnik a könyvben. Péter kisugárzása – személyes tapasztalataim szerint – talán az övéhez áll a legközelebb.

A kötet tanácsai nem csak azoknak hasznosak, akik önmagukkal szeretnének tisztába jönni vagy jobb viszonyban lenni. Elgondolkodhatnak rajta szülők és pedagógusok is. Korunkban divat lett a gyerekeket mindenért agyondicsérni. Sokan ezért óriási csalódásokat élnek át, amikor először kapnak kívülről objektív visszajelzést. Ugyanakkor arról is van egyfajta rossz közmegegyezés, hogy azok az igazán szuper gyerekek, akiknek kitűnő vagy majdnem kitűnő a bizonyítványuk, de arról nem vagy ritkán esik szó, hogy azok is lehetnek fantasztikusak, akik nem muzsikálnak tökéletesen az iskolában. Az Életre valókban Mikola Péter saját pedagógusi hitvallását kínálja megfontolásra: „Mindnyájan tudunk valamit, és azt senki se képes utánunk csinálni. Ez így van.” Ezt írta ki a tábla fölé valamikor régen az osztálya termében. Ha megtaláltuk önmagunkat, önazonosak tudunk lenni, felvállaljuk, akik vagyunk, ennek az alapelvnek teszünk eleget. Ez akkor is működik, ha a külső feltételrendszer, például az iskolai elvárás, másról próbál meggyőzni. És így élhetnénk egy olyan világban, ahol jól érzi magát a bőrében utcaseprő és egyetemi professzor is. Így lehetne ellenszert találni arra, hogy az emberek egyre morcosabbak, türelmetlenebbek egymással. Hollandiában, ahol az elmúlt hónapokat töltöttem, ez jobban megy, így még a világváros Amszterdamban sem különös jelenség, ha vadidegenek mosolyogva köszönnek az embernek az utcán.

A könyvajánló végén szeretnék elfogultságot bejelenteni. Mikola Péter gondolkodása az emberekről ugyanott gyökerezik, ahol az enyém. Évtizedekkel ezelőtt, ifivezetőként kaptuk meg útravalóul azt a gondolatot, hogy mindenki képes valamiben a legjobb lenni, és azt, hogy vállaljuk fel azt, akik vagyunk. És ezeket az alapelveket mindketten alkalmazzuk azóta is a magunk munkájában, ahogy azt sok más egykori ifitársunk is teszi az élet különböző területein – iskolaigazgatóként, pedagógia iskola teremtőjeként, szociális szakemberként, művelődési ház igazgatójaként, vállalkozóként vagy akár szakácsként. A kötet szerkesztője, Varga Ibolya is ebből az iskolából indult, így pontosan értette, mit akar Péter elmondani. Néhány helyen talán túlságosan is kesztyűs kézzel bánt ezért a szerzővel (no, de én mindig keményebb kezű szerkesztőket látnék szívesen). Az Életre való könnyed, szórakoztató, de hasznos és elgondolkodtató olvasmány; tartalmaz egy sor olyan kérdést is, amelyek segítik az olvasót önazonos jelenlétének visszaigazolásában és fejlesztésében.

Mikola Péter

Mikola Péter: Életre való
Magánkiadás, Budapest, 2020
200 oldal, teljes bolti ár 2999 Ft
webshop ár a kiadónál szállítással 3500 Ft
ISBN 978 615 010 2689

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mikola Péter előadóművész, mesekönyvíró, Emberhangoló jelenlét tréner.
Több ezer előadáson tapasztalta meg óvodáktól a Rádió Márványterméig és a parlamenti fenyőfaünnepségig, miként teszi együttműködővé a kisugárzás a gyermekközönséget. Évekig tanított „jelenlétet” Geszler Dorottya és Jaksity Kata modelliskolájában, Emberhangoló tréningjeinek résztvevői pedig speciális játékaiban élhették meg emberi minőségük szavakon túl is működő érezni és éreztetni hatásmechanizmusát.
35 év előadói és nonverbális hatásmechanizmusokkal kapcsolatos tapasztalatait írta meg szórakoztató példákkal illusztrálva az Életre való könyvben.