Kirándulás a földi pokolba | Michael Crichton: Kongó

Posted on 2020. december 17. csütörtök Szerző:

0


Pál Attila |

Különös vonzereje van egy regénynek, ha a címe egyetlen szó, amely önmagában nem árul el semmit a műről, mégis képzetek és várakozások garmadáját kelti a kíváncsi olvasóban. Nos, persze nem mindegy, hogy a megjelölt földrajzi hely mondjuk egy kietlen, unalmas sivatag (bár ott is történhetnek csuda dolgok) vagy a millió titkot rejtő, egyszerre csodálatos és félelmetes kongói dzsungel.

Dzsungel, amelybe európai ember a csak a 19. században merészkedett be. Félelmét mi más győzhette le, mint a kapzsiság, a felmérhetetlen mennyiségű kincs (arany, ezüst, gyémánt stb.) megszerzésének vágya. Természetesen nem maguk a telhetetlen uralkodók, hanem felfedezők, kalandorok, katonák, hittérítők vitték vásárra a bőrüket.

Az afrikai dzsungel világát leginkább Joseph Conradnak A sötétség mélyén című rémisztő és egyben csodálatos regényéből ismerhette meg az európai és amerikai olvasóközönség. A lengyel származású író a 19. század harmadik harmadában maga is végighajózott a Kongó folyón. Így a saját tapasztalatai alapján számolt be a dzsungel életéről, a behatolókra váró veszélyekről, s nem utolsósorban arról, hogy a „civilizált” európaiak milyen barbár kegyetlenkedések árán jutnak hozzá a később csillogó palotákban mutogatott kincsekhez.

Ugyanezt a világot tárja fel Michael Crichton 1980-as regénye, a Kongó, amely magyarul először 1989-ben került a boltokba. Míg azonban Conrad a maga élményeit, megfigyeléseit és döbbenetét írta le regényében, s azok alapján mondott ítéletet az európai civilizációról, egy századdal később az amerikai sikeríró (az Androméda törzs, a Félelemben, a Vészhelyzet stb. szerzője), a techno-thriller atyja vezeti hőseit ugyanarra a vidékre. Bevallom, ez volt első találkozásom az „irodalmi” techno-thriller műfajával, s vegyes érzelmeket keltett bennem. Valóban elragadott a kalandok és a borzalmak sorozata, szinte le sem tudtam tenni a könyvet a történet sodrása miatt. Kíváncsi rokonszenvvel figyeltem az egyik főhős, az őserdőből csecsemőként elhozott, majd állatkertben és egy etnológus laboratóriumában felnövekvő gorillalány, Amy viselkedését, annak hatását az expedíció többi tagjára.

Mert természetesen mi más is adhatná a cselekmény vázát, mint egy kutatóexpedíció, amelyet egy amerikai high-tech vállalat indít útnak Kenyán és az Afrika keleti oldalát kettészelő, működő vulkánokkal teli Nagy Hasadék-völgyön át az éppen (mikor nem?) polgárháború sújtotta Zaire területének jelentős részét beborító őserdőbe. A cél: megtalálni a rejtélyes, kihalt (ám a valóságban természetesen nem létező) egykori várost, Zindzset, amely a csúcstechnológia számára nélkülözhetetlen ásványi kincseket rejthet földje mélyén. Természetesen felbukkannak rivális kutatócsoportok is, ám az igazi veszélyt nem ők, nem is a vad, emberevő dzsungellakók, nem is a fel-felbukkanó kormánykatonák, hanem ismeretlen, sokáig láthatatlan, különösen kegyetlen lények hada jelenti, valamint a természet gigászi ereje.

A műszaki-tudományos részletekkel bőven megtűzdelt kalandok, rejtélyek, izgalmak és a borzongás kedvelői bizonyára élvezettel forgatják a könyvet. Noha a kitalált, ám a körülményekben sok valós részletet tartalmazó történet 1979-ben játszódik (a könyv is akkor íródott), a mai olvasó sem fogja elavultnak érezni a technikai részleteket. Mondanivalója, amely nem kis részben rokon Conradéval, pedig örök érvényű.

Michael Crichton

Michael Crichton: Kongó
Fordította: Dezsényi Katalin
Kossuth Kiadó, Budapest, 2020
352 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3392 Ft,
e-könyv változat 2390 Ft
ISBN 978 963 544 1631 (papír)
ISBN 978 963 099 8819 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Crichton ezúttal Fekete-Afrika szívébe, Kongó legsűrűbb dzsungelébe vezeti az olvasót. Egy amerikai hi-tech mamutvállalat, az ERTS a Föld stratégiai nyersanyagait kutatja. A zaire-i „kék gyémánt” is ilyen kincs, mert ez a sajátosan szennyezett, ékkőként értéktelen ásvány a mikroelektronika új csodafegyvere. A lelőhelyért halálos versenyfutás indul meg különböző államok titkos expedíciói és kommandói között. Amikor az ERTS által korábban kiküldött kutatócsoport rejtélyes módon elpusztul, a cég új csapatot indít útnak, hogy felderítse az előző végzetét, és folytassa a kutatómunkát, amely az őserdei elveszett város, Zindzs megtalálására összpontosul. A feltevések szerint ugyanis ott van a kék gyémánt legfőbb lelőhelye.
Az amerikai expedíció tagja Amy, az állatkerti körülmények között nevelkedett, az emberrel kommunikálni képes gorilla is.