Vonzó kísérlet | Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés

Posted on 2020. november 17. kedd Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

A szerzői triumvirátus minden tagjának a neve ismerős azoknak, akik a neveléstudomány, a pedagógia világában csak kicsit is járatosak. Ezért a számomra egy pillanatig se volt kétséges, hogy a hármuk által jegyzett könyv is pedagógiai céllal született. Először azt hittem, hogy olvasásra nevel, de tévedtem.

A tévedésem azért nem teljesen indokolatlan, mert a cím Molnár Ferenc világkarriert és számtalan műfaji feldolgozást megért remekére utal, igaz, egyszersmind arra is, hogy mégsem arról van szó. Mentsük meg Ernőt! – biztat az alcím, fölötte egy jellegzetes Pál utcai fiú képe (Földi Andrea szép és szellemes, a Füvészkert látványát is felidéző borítóján), ahogyan valószínűleg mindannyiunk képzeletében él.

Elsősorban nem az olvasás képességére vagy szeretetére nevel a könyv, hanem – kissé talán leegyszerűsítem – a hasznosságára. Ezért azok a gyerekek forgathatják élvezettel, akik már tudnak, sőt szeretnek olvasni, és – bár ez nem feltétel – közülük is inkább azok, akik ismerik A Pál utcai fiúkat. A könyv ugyanis arra ösztönöz, illetve szoktat, hogy válaszút elé érkezvén döntenünk kell, és arra is – nagyon fontos! –, hogy a döntéseinknek mindig vannak következményei, amelyeket előzőleg ajánlatos számba venni, utólag kötelező vállalni.

A könyv nem 300 oldalt, hanem 300 résztörténetet tartalmaz, és túlnyomó többségüknek a végén döntési alternatívákat. Például: ha inkább visszafordulsz, ha úgy érzed, ha még foglalkoztat, ha tudod, ha fogadod, ha nem óhajtod, ha hallgatsz rá, ha már Bokának sem hiszel, és így tovább. Minden döntési lehetőséghez tartozik egy fejezetszám, amelyikhez előre vagy hátra kell lapoznod, amelyen tehát az a történetrész olvasható, amelyik a döntésedből következik, aztán annak a végén is egy döntési alternatíva – és így tovább. Akadnak olyan fejezetek is, amelyeknek a végén csak egy utasítás olvasható: lapozz oda. Nos, ezt a könyvet valóban forgatni kell.

Bármi is legyen a döntések sora, mindig teljes történet kerekedik belőle, mire egy Vége felirathoz érünk. De hogy addig mit, hogyan és mennyit olvasunk, hogy mi lesz maga a történet, az olvasón múlik. Pontosabban annyiban és azért nem teljesen rajta, mert az alaptörténet A Pál utcai fiúkból való. A szerzők a könyv elején körültekintően és részletesen ismertetik az 1900-as évek Budapestjét (kis térképen a grundot, a Városligetet, a Füvészkertet is), a szereplőket, és Pufipédia címmel még azoknak a fogalmaknak, neveknek, kifejezéseknek a magyarázatát is adják, amelyek a mai tizenévesek számára már valóban magyarázatra szorulnak.

Tizenéveseket mondok, mert a szerzők is jelzik, hogy a tizenéves korosztályt célozták meg, ugyanis egy 13 éves kislány négysoros olvasói reflexióját közlik, ami a kedves tartalmától függetlenül is üdítőbb és talán meggyőzőbb is, mintha tudós nénik és bácsik írnák ide a szokott tiszteletköreiket. Kerülni akartam ezt a túlságosan is divatos szót, mégiscsak kikötök nála: interaktív könyv ez, a javából. A zárszóban közlik azoknak a fejezeteknek a számát, sorrendjét, amelyet végigjárva-olvasva az eredeti történethez leginkább hasonlóval találkozhat az olvasó. Ez is több mint 50 lépésből áll. Én más sorrendeket, utakat is kipróbáltam, módomban állt habozni, mérlegelni, előre gondolkodni, aztán a döntéseim következményeit néha meglepve, néha elégedetten tudomásul venni.

Nagyon érdekelne egy olyasféle dolgozat (például a szerzők tollából), amely ennek a könyvnek a fogadtatásáról, eredményességéről, tapasztalatairól szól. Jó lenne, ha itt is visszatérhetnénk rá. Mert – Terentianus Maurus agyonidézett mondatára utalva – ezúttal nem csupán egy könyv, hanem egy egész nemzedék sorsáról van szó.

Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila

Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés 
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2020
320 oldal, teljes bolti ár 3299 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2639 Ft,
e-könyv változat 2299 Ft
ISBN 978 963 293 9490 (papír)
ISBN 978 963 293 1913 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Szerezzük vissza a Pál utcaiak zászlaját! Óvjuk meg a grundot! És mindenekelőtt: Mentsük meg Ernőt! Itt Te alakítod a történetet, Te választhatod meg az utad. Ebben az interaktív történetben Te döntheted el:
Elmész-e a Füvészkertbe?
Ha elmész, egyedül teszed-e, vagy csapatban?
Akarsz-e a Pál utcaiak vezére lenni?
Átállsz-e a vörösingesekhez?
Vagy mégis inkább maradsz a grund védője?
Életed áldozod-e a grundért?
Mi épüljön a grund helyén?
Netán csak nekiindulnál a 120 évvel ezelőtti Budapest utcáinak – új gondolatokra, új találkozásokra számítva?
A Molnár Ferenc regénye nyomán készült interaktív történetben minden jelentős fordulópontnál döntés előtt állsz, és ez a döntés határozza meg, melyik oldalon folytatod az olvasást. A játékban segítségedre van három térkép és egy minilexikon, a Pufipédia is.

„Tanulságos átélni, hogy te hozod a döntéseket – de a következmények között már nem válogathatsz. Már a második változat »összerakásánál« verejtékezve rágtam a körmöm egy-egy szorult helyzetben.” – Arató Hanna
„Először kételkedtem az ötletben, de lányom (13), a fenti sorok szerzője meggyőzött.” – Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke