Louisa Thomsen Brits: Hygge (részlet)

Posted on 2020. november 14. szombat Szerző:

0


Definíció

Bár a hygge szó csak az utóbbi években került igazán előtérbe, az általa takart fogalom nem új keletű. Gyakorlata legalább olyan régi, mint körülülni a tüzet, vagy megosztani az ételt a barátunkkal. Az egyes szavak az adott kultúra, történelem és helyrajz sajátosságaiból nőnek ki. Az idő és a szokások öntik őket formába, és a történeteinken, rituáléinkon és értékrendünkön keresztül hagyományozódnak tovább nemzedékről nemzedékre. A hygge segít felszínre juttatni mélyebb emberi valónkat; része annak az egyetemes szókincsnek, amely a valahova tartozás iránti alapvető emberi igényünket szólítja meg. Régi terminusa egy új metodikának, amelynek lényege, hogy minél szélesebb körben megosszuk egymással egyetemes értékeinket.


A boldogság olyan, mint a pillangó. Minél jobban üldözöd, annál könnyebben elillan, de ha figyelmed másfelé fordítod, odaszáll és szép csöndben megpihen a válladon.
HENRY DAVID THOREAU


A világ legboldogabb emberei közé sorolt dánok már több száz éve élvezik a hyggét. Dániában a magas életszínvonal, a kiváló egészségügyi ellátás, a nemek közti egyenlőség, a mindenki számára elérhető közoktatás és a javak igazságos elosztása egyaránt hozzájárul a dánok magas boldogságindexéhez. A boldogság elszánt hajszolása azonban nem feltétlenül teremt jóllétet. A dán életszemlélet alapja – és a hygge sarokköve – valójában a megelégedettség adta stabilitás.

Amikor elégedettek vagyunk, hétköznapi cselekvéseinket áthatja egyfajta beteljesültség, ami a körülöttünk levőkre is kisugárzik. Ilyenkor figyelmesek és felelősek leszünk mások jóllétéért, és ez fordítva is működik. A hygge egyfajta kollektív létezési mód, amelynek lényege. hogy törődjünk másokkal és önmagunkkal.

Túlhajszolt, komplikált életünkbe a hygge egy olyan egyszerű napi szokásrendet visz be, ami segít abban, hogy összhangba kerüljünk a környezetünkkel, és nyitottak legyünk az empátiára és a csodára.

A hygge a világ minden táján része az emberi létezés és együtt létezés szókészletének. Olyan egyetemes belső késztetés, amely a mindannyiunk életében meglévő és az identitásunkat nagyban meghatározó apró rituálékban, gesztusokban és napi tevékenységekben nyer tanúságot.

Mindannyian hyggézünk: amikor összegyűlünk az asztal körül egy közös vacsorára, amikor körbeüljük a tábortüzet, amikor elüldögélünk kedvenc kávézónk csendes zugában, vagy amikor a nap végén pokrócot terítünk magunkra a parton, a hygge pillanatait éljük meg. Amikor megterítjük az asztalt, sütünk-főzünk a meleg konyhában, gyertyafénynél elmerülünk a kádban, vagy egy meleg vizes palackkal befészkeljük magunkat az ágyba olvasni, a hygge élményét keressük. A hygge a hétköznapi létezésből nyer értelmet. Feltétele, hogy észrevegyük a hétköznapiban az ünnepit, az e világiban az emelkedettet; alapja, hogy egy átlagos, hétköznapi dolgot különleges tartalommal, lélekkel, jelentéssel töltsünk meg.


Legtöbben oly buzgón hajszolják az élvezetet, hogy elrohannak mellette.
SØREN KIERKEGAARD


A hygge akkor jön létre, ha a maga egyszerűségében átadjuk magunkat a jelen pillanat örömének. Jelen van mindazokban a tevékenységekben, amelyek mindennapi életünket jelentéssel, értelemmel ruházzák fel, amelyek kellemes, otthonos, elégedett érzéssel töltenek el bennünket. Globális bizonytalanság és instabilitás jellemezte világunkban egyre távolabb kerülünk egymástól és a természeti környezettől.

Louisa Thomsen Brits

Kezdjük elveszteni közvetlen, bensőséges kapcsolatunkat a valódi, hiteles, kézzelfogható valósággal, és alternatív megoldásokat keresünk az anyagi fogyasztásra és a kapcsolatteremtésre. A hygge olyan szemléletmódot és életformát takar, amely emberséget és melegséget költöztet otthonainkba, iskoláinkba, munkahelyeinkre, városainkba és hazáinkba.

Louisa Thomsen Brits: Hygge.
Harmónia dán módra

Fordította: Holbok Zoltán
Jaffa Kiadó, Budapest, 2017