Egy pilóta, két nő | Rhys Bowen: A toszkán gyermek

Posted on 2020. augusztus 11. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Rhys Bowen fejezetenként változó két idősíkon játszódó kitűnő regénye több műfaj és stílus keveredését használja fel az olvasmányosság és a feszültség fenntartásához. Tekinthetjük romantikus családtörténetnek, kalandregénynek, thrillernek, kriminek – sőt a gasztronómiát kedvelő olvasó még ízletes toszkán recepteket is tanulhat a kötetből.

A történet egyik része a második világháború alatt, 1944-ben és közvetlenül utána játszódik, így ismerjük meg egyes szám harmadik személyben, elbeszélő stílusban Sir Hugo Langley angol pilóta kalandjait. A másik idősík 1973, amelyben a pilóta lánya, Joanna beszéli el (egyes szám első személyben) apja élete utáni kutatását.

Sir Hugo, aki ifjú korában tehetséges festőnek indult, évek óta teljesít szolgálatot a légierőnél, mint bombázópilóta. Feleségét és fiát hosszú ideje nem látta, és lélekben már kezdi is elfelejteni őket. Jó szerencséje nem tart örökké, egy küldetése alkalmával gépét lelövik Toszkána fölött. Két társa meghal, neki súlyos sérüléssel sikerül kiugrania a gépből. Egy lebombázott kolostor romjai között talál búvóhelyet, de járni nem képes. Egy fiatal nő, Sofia Bartoli keresi fel titokban, mivel a németek még uralják a San Salvatore falut körülvevő hegyes, dombos vidéket. Sofia – akinek kisgyermeke van, és férje Afrikában harcol – a szűkös lehetőségekhez képest visz élelmet neki, és sérülését is gyógyítgatja. Az egymásra utaltságban szerelem bontakozik ki közöttük.

A szövetségesek bombázása során alkalmával beomlik a romos kolostor egykori pincéje, ahol elrejtett festményeket lelnek, többek között a szokatlanul életszerű Madonnát a kis Jézussal. A kép minden ismert reneszánsz festménytől eltér, szépsége lenyűgöző. Hugo és Sofia kapcsolatának a németek megjelenése vet véget. A pilótát elviszik, hogy röviden leszámoljanak vele, de egy bombázást követően érkező amerikai katonák a holttestek között még életben találják, és megmentik. Sofiának nyoma vész, Langley hazatér, de ősi kastélyát elveszíti, felesége elhagyja. Újra nősül, és házvezetőnőjét veszi feleségül.

1973-ban Hugo lánya, Joanna értesül apja haláláról, Londonból Godalmingba utazik, hogy felmérje apja hagyatékát és gondoskodjék temetéséről. Ügyvédjétől értesül, hogy van egy Amerikában élő féltestvére, aki meg is látogatja, de a szerény hagyatékra nem tart igényt. Joanna apja íróasztalában talál egy Sofia Bartolinak címzett, felbontatlan levelet, amely „A címzett ismeretlen” jelzéssel jött vissza a toszkánai kis faluból. A levélből szerez tudomást apja és Sofia kapcsolatáról, meg egy „elrejtett gyönyörű gyermekről”.

Meggyőződése, hogy Itáliában a másik féltestvérét találhatja meg, ezért Toszkánába utazik. Itt találkozik a rendkívül jóképű Renzo Bartolival, aki a falu leggazdagabb urának fogadott gyermeke, és akiről kiderül, hogy édesanyja Sofia volt. Féltestvérek azonban mégsem lehetnek, mert Sofia eltűnésekor Renzo már négyéves volt. Joanna és Renzo között vonzalom bontakozik ki, miközben sok mindent kell kideríteniük Sofia eltűnéséről, árulásról, az „elrejtett gyönyörű gyermekről”. Sorra lepleződnek le a háborús múlt elhallgatott titkai, s még egy gyilkosság is megkavarja Joanna életét – de ezek fölfedését és kibogozását az olvasóra hagyom, hadd legyen része örömben és izgalomban.

Rendkívül érdekfeszítő, olvasmányos könyvet ajánlok az olvasónak. A szerző szinte szerelmes áhítattal – és talán kicsit terjengősen is – ír a toszkán táj szépségeiről (persze ezzel az érzelemmel egyet lehet érteni), mint ahogy Hugo sebének lassú gyógyulását is túl hosszan részletezi.

Meg kell emlékeznem Ács Eleonóra kiváló fordításáról, aminek legfőbb erénye, hogy eszünkbe sem jut, hogy fordításról van szó. (Csak az ínycsiklandó toszkán ételek nevét olvashatjuk olaszul.)

Rhys Bowen

Rhys Bowen: A toszkán gyermek
Fordította: Ács Eleonóra
Animus Centrál Könyvek, Budapest, 2020
440 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft,
kedvezményes webshop ár 3184 Ft,
e-könyv változat 1990 Ft
ISBN 978 963 324 7327 (papír)
ISBN 978 966 324 7334 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1944. A brit pilóta, Hugo Langley ejtőernyővel kiugrik találatot kapott gépéből, és a németek által megszállt Toszkánában ér földet. A súlyosan sebesült férfi egy kolostor romjai és a gyönyörű Sofia Bartoli mellett talál menedéket. Ám kibontakozó szerelmüknek árulás vet véget…
1973. Hugo elhidegült lánya, Joanna hazatér vidéki otthonukba, hogy intézkedjen apja temetése felől. A férfi személyes holmijának rendezgetése közben felbontatlan levelet talál, amelyet egy bizonyos Sofiának címeztek. Miután elolvassa, Joanna Toscanába utazik, hogy megismerje apja rejtélyes múltját – és önmagát.