Kertész leszek, ha kertészkedek? | CaliKim: Kertészkedés magaságyban; Catherine Delvaux: Permakultúra

Posted on 2024. április 30. kedd Szerző:

0


Laczkó Ilona Adél |

Álmodoztál már az idillről, hogy gyönyörűséges kerted bőségesen ontja a finomabbnál finomabb zöldségeket, gyümölcsöket? Puha pázsitszőnyeg kínálja magát sétára, illatos virágok bókolnak mindenfelé, madarak csicseregnek, színes lepkék repkednek, te pedig a kényelmes nyugágyban elnyújtózva élvezed a csodás látványt. Csakhogy amikor reggel, az első kávét kavargatva kinézel a konyha ablakán, a fű majd félméteres, az elvirágzott pitypang száll mindenfelé, a csigák lelegelték a salátát, és vadgalambok kezdik a napot a frissen vetett borsóágyásban.

A kerítésen túl viszont középmagas férfialton egyenletesen brummog a robotfűnyíró (ezért a szomszéd kertje mindig zöldebb) és a magaságyásokat körülvevő kavicsos akadálypálya miatt az összes hajléktalan (házatlan) csiga a te salátáid felé igyekszik. Ezzel aztán eltökélt szándék támad benned, és az első szabad félórában két kertészeti könyvvel felvértezve nézel szembe a látvánnyal és a tennivalókkal.

Ma már nem számít urizáló különcségnek a magaságyás, persze a „komoly kertészek” még mindig lenézik. Egyre több kertben megtalálhatók és kétségtelenül nagyon sok az előnyük. Akik inkább parkosított udvarra vágynak, de azért szeretnének némi veteményest is gondozni (friss újhagymát, petrezselyemzöldet, koktélparadicsomot enni), azoknak a magaságyás a legnagyszerűbb megoldás. Nálunk édesanyám szeretett volna ilyet, hisz neki már nehézséget okozott a mélyre hajolgatás, míg a magaságyást a kisszéken ülve is tudta gondozni. Ahol élek, a kis falu facebook-csoportjában egy nemrég ide költözött fiatalember kérdezte kétségbeesetten, hogy füvesíteni készülne talán csak nem parlagfűvel van tele a telke egy része. A képein gyönyörű, egészséges paradicsompalántákat láttunk, amiket az előző tulaj ültetett korábban a veteményesébe. Milyen szépen mutattak volna egy egyszerű magaságyásban!

De hogyan fogjunk hozzá? CaliKim könyve, a Kertészkedés magaságyban tökéletes útmutatást kínál a tervezéstől az elkészítésen át a használati praktikákig. És – bármilyen meglepő − még a gyakorlott magaságyás-művelők is találnak benne friss ötleteket.

Minden kezdet nehéz, épp ezért célszerű először a fogalmakat tisztázni, majd megismerni e kertészeti módszer előnyeit és hátrányait. Át kell gondolni azt is, mennyi időnk van a kertészkedésre, mekkora területen milyen növényeket és milyen céllal (önellátás vagy kiegészítés) kívánunk termeszteni. CaliKim részletesen ismerteti, hogy milyen helyen célszerű a magaságyást felállítani, hogy könnyen hozzáférhető legyen, elegendő napfényt kapjon és vízforrás is rendelkezésünkre álljon. A magaságyás megfelelő méreteinek észszerű indokai vannak, mégis a legtöbb – rendszerint javíthatatlan – hibát ezek a mérnöki szempontú hibák okozzák, melyek aztán megnehezítik a kényelmes és hatékony munkavégzést.

Egy fejezet számba veszi, hogy milyen anyagokból (fa, kő, beton, fém) célszerű építkezni, melyik miért előnyös vagy éppen hátrányos. A legegyszerűbb magaságyáshoz, alig szükségesek eszközök. Négyféle alaptípust ismerünk meg, és hasznos ötleteket kapunk, hogy miként merevítsük, béleljük vagy szigeteljük a magaságyásunkat. A termőfölddel feltöltés technológiáját is megismerjük – az egyébként dél-kaliforniai házaspár munkájából, ami emlékeztet egy gyakori alaphibára: nem mindig a legolcsóbb a legjobb. (E tapasztalatot már én is megszereztem…). A töltő anyag nem csak föld lehet, sokkal célszerűbb többféle réteggel tölteni – az alsó harmadba kerülhet mulcs, papírdarálék, levelek, aprított faágak is.)

A sikernél nincs jobb inspiráló erő, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő időben a megfelelő magokat vessük el, palántákat ültessük be. A szerző külön taglalja a kezdő kertészek számára javasolt növényeket, majd az egyre sikeresebbek számára ajánl további növénytípusokat. Külön ötleteket ad a beporzó rovarok csalogatására, hogy mi kerüljön az árnyékosabb részre, a magasra növőket milyen karókkal támasszuk meg. Megmaradt kerítéspanelből lugast, csirkehálóból futtató rácsot készíthetünk. A magaságyás megfelelő vízellátását csepegtető öntözéssel a legpraktikusabb megoldani, a kiszáradás megakadályozása érdekében pedig célszerű mulcsozni is. A növények tápanyagforrásához CaliKim trágyázási naplót is bemutat. A könyv 10 ötletadó ágyástervvel zárul, táblázatokat ad az ültetési tőtávolságokhoz, az intenzív, illetve a szakaszos ültetési mód alkalmazásához, és természetesen precíz név- és tárgymutató egészíti ki a praktikus kézikönyvet.

A CaliKimtől szerzett ismereteinket egészíti ki Catherine Delvaux könyve, a Permakultúra, ami valójában egész évre szóló, képes határidő napló. Az alcíme is eligazít: Hónapról hónapra, mindent a maga idejében.

De mi az a permakultúra? A kifejezés értelmezése többféle: vegyszermentes kertészkedés, természettel összehangolt kertészkedés, fenntartható kertészkedés. A szerző szerint nem pusztán a jól alkalmazható kiskerti módszereket jelenti a permakultúra, hanem valamiféle összetett szemléletmód kialakítását. Ez az élő természet nagyjából négymilliárd évnyi fejlődésén alapul, meg adott területen korábban gazdálkodók tapasztalatain, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy a növénytermesztés egyaránt igazodjon az ökológiai szempontokhoz, mint a gazdaságosság igényéhez.

A könyv minden hónapra felsorolja az aktuális tennivalókat a veteményesben, illetve a gyümölcsösben. Érveket és ellenérveket vet össze egy-egy meglepő, sok esetben megosztó módszerről (pl. vizelet alkalmazása, holdfázisok, a bordói lé hatásossága, a paradicsom-hónaljazás szükségessége, a fatörzsek lemeszelése).

Az olvasót meglepheti bizonyos növények és állatok (mint az ibolya és a nagy gyöngyházlepke vagy a galaj és a kacsafarkú szender) közötti szoros kapcsolat és ezek oka. A fogyasztás szempontjaira is kitér, elmondja, hogy mely növények tartalmaznak természetes növényi fehérjét (mandula, csicseriborsó, lencse, tökmag, dió). Hogyan termesszünk nálunk kevésbé (ős)honos növényeket – édesburgonyát, illatos szentperjét vagy japán mustárt, és eligazít, milyen természetes módszerekkel vehetjük fel a harcot bizonyos kártevők ellen.

A permakultúrás kert létrehozásának alapelvei is vannak: légy tekintettel a bolygónkra, légy tekintettel másokra, és a bőséges termést oszd meg másokkal. A tervezéshez, telepítéshez igen gyakorlatias szempontokat is ad a szerző: hogyan célszerű termesztési zónákat kialakítani. Ha a kert elég nagy, még erdőkertnek vagy kerti tónak, sőt kapirgálós tyúkoknak is juthat hely. Megtudjuk, mire jó a domb- vagy kulcslyukágyás, mi a fűszerspirál, mennyire egyszerű természetes tápoldatot vagy rovarszállót, illetve a kert lakóinak téli menedéket készíteni.

A sok-sok inspiráló ötlet mellé már csak jó idő, némi elszántság, kellő kreativitás, elegendő türelem, és természetszerető szív szükséges ahhoz, hogy mindent a megfelelő módon, a megfelelő helyen és a megfelelő időben végezzünk kicsi vagy nagy kertünkben. Mert nem igaz, hogy csak a szomszéd kertje lehet mindig zöldebb!

CaliKim

CaliKim: Kertészkedés magaságyban
– Minden, amit a magaságyásokról tudni kell 

Fordította: Barina Zoltán
HVG Kiadó, Budapest, 2024
176 oldal, teljes bolti ár 6990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 5942 Ft,
ISBN 978 963 565 5052

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

CaliKim, a népszerű dél-kaliforniai biokertész és youtuber, gyors, egyszerű és költséghatékony „csináld magad!” módszerei segítségével bárki zöldség-, gyümölcs- és virágtermesztővé válhat a saját otthonában. Lépésről lépésre végigvezet a magaságyás helyének kiválasztásától, megtervezésétől és megépítésétől kezdve, a saját magunk által összeállítható talajjal való feltöltésen, a megfelelő vízelvezetés kivitelezésén, a beültetésen, a kártevők és betegségek elleni védekezésen át egészen a friss és ízletes termények betakarításáig. Közvetlen, motiváló és inspiráló stílusa hatására a legbátortalanabb kezdő kertész is magabiztos magaságyas profi biokertésszé válik!

Catherine Delvaux

Catherine Delvaux:
Permakultúra hónapról hónapra 

Fordította: Makra Júlia
Gingko Kiadó, Budapest, 2024
160 oldal, teljes bolti ár 5990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 5092 Ft
ISBN 9786156326157

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ez a könyv útmutató azok számára, akik a növénytermesztés más, ökologikusabb és gazdaságilag is járható módját keresik. Ha elfogadjuk a permakultúra rendszerét, ezáltal áttérünk a sokkal megfontoltabb fogyasztásra, és takarékosan bánunk az erőforrásokkal is. Cserébe jófajta elégedettségérzés a jutalmunk, hiszen ezekkel a módszerekkel nem romboljuk a környezetünket és a jövő erőforrásait, hanem összhangban élünk a természettel.
A permakultúra éppúgy alapul a tudományos ismereteken, az ökológián, a mezőgazdaságon, a közgazdaságtanon és a környezettudományon, mint a világ bármely pontján élő elődeink hagyományos tudásán. Ezáltal hatékony termelési rendszereket kínál, amelyek figyelembe veszik és tisztelik bolygónkat és a rajta élő élőlényeket.