Evolúciónk adott fokán | Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Posted on 2020. augusztus 9. vasárnap Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

A kiváló költő, nyelvész, műfordító Nádasdy Ádám első novelláskötetének minden darabja egy társadalmi kisebbség, a melegek világában játszódik. Ezért – akár függetlenül az író szándékától – informatív funkciója is van. Nem az érvelő publicisztika vagy az elemző tudomány, hanem az irodalom eszközeivel. Leegyszerűsítve: érzelmekkel.

Természetesen mind a tizenkét novella a szerelemről szól, hiszen a hetero-, illetve homoszexuális életnek ez a differentia specificája. Már amiben. Ugyanis a szerelem megrázó, sorsot formáló erejében, kiszolgáltatottságában és diadalában, erejében és gyengédségében, odaadásban és birtoklásban, fájdalmaiban és humorában (sokáig folytathatnám) egyáltalán nincs különbség. Sőt: a (fel)vállalása az ismert külső gátak, olykor fenyegetettségek közt ab ovo nagyobb vallomásértékűvé teheti a többség által megélt szerelemnél.

Mégis, érdekes módon a novellák hősei gyakran keverednek olyan helyzetekbe, amelyek valószínűtlennek tűnnének heterószerelmesek életében. Vagyis nem a személyes érzelmekben és vágyakban van a különbség, hanem ezek megélésének a körülményeiben. Számomra érdekesek, íróilag pompásan jellemzett azok a szituációk, amelyekben a melegek felfedezik, hogy sokkal többen vannak, mint tudhatták vagy hitték. Akárcsak magyar turisták visszatérő meghökkenése, amikor a világ legtávolabbi pontjain váratlanul ott élő magyarokkal találkoznak. Tipikus kisebbségi heuréka.

A novellák szereplői karakteresen megformált, többnyire értelmiségi figurák, akiknek érzékeny önreflexiója még plasztikusabbá teszi e kisebbség világának-sorsának az ábrázolását. És talán éppen ezért vagy ebből is fakad az a benyomásom, hogy a szerelem, a vágy, a ragaszkodás és más mélyen humánus érzelmek, illetve életvitelt meghatározó gondolkodásmódok közül többnyire feltűnően hiányoznak a boldogító együvé tartozás perspektívájának a motívumai. Sokatmondó hiány.

Egy olyan országban, ahol a hatalom nagy erővel dolgozik azon, hogy a Pride-ot a politika mezejére erőszakolva, antihumánus előítéletekre, kirekesztő-gyűlölködő hajlamokra építve nyerjen gyorsan hasznosítható sikereket, ilyen novelláskötet nem maradhat szűk értelemben vett művészeti-kulturális jelenség. Én azonban csakis annak tekintem, s a létezését kultúrafogyasztóknak nem is ajánlom más kontextusban vizsgálni. A novellák szépek, érdekesek, írói eszközöket fölényesen birtokló szerzőtől, aki egy még valójában felfedezetlen világ emberségéről és értékeiről tudósít. Néha talán egy kissé tanárosan is, de őszinteséggel. És empátiával.

Hogy az ember evolúciója ott tart, ahol tart, arról nem tehet. Az olvasó sem.

Nádasdy Ádám (Szilágyi Lenke fotója)

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
Magvető Kiadó, Budapest, 2020
200 oldal, teljes bolti ár 3299 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2639 Ft,
ISBN 978 963 1440 195

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Nádasdy Ádám novelláiból megtudhatjuk, milyenek a melegek: éppen olyanok, mint bárki más.
Mindeközben mégis olyan kalandokba keverednek, amelyekbe mások nem. Például mit tehet egy magyar fiú, ha Angliában melegbárt keresve éppen egy rendőr akarja útba igazítani? Egy baráti társaság vidéki kirándulásán meddig lehet eltitkolnia egy homoszexuális párnak, hogy nem csak haverok? És mit keres hajnalban négy pucér férfi Rómában a Trevi-kútban?
Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében szerelmes történeteket olvashatunk arról, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket, hogyan lehet úrrá lenni testi és lelki vágyainkon, vagy éppen hogyan uralkodnak azok mirajtunk.