Ösztönök elementáris energiája | Tárnoki Márk a Törless iskoléveinek Thealter-verziójáról

Posted on 2020. augusztus 10. hétfő Szerző:

0


Tárnoki Márk

Xénia |

Törless iskolaévei címmel mutatja be új előadását az FAQ Színház, a Kerekasztal és a Manna a szegedi THEALTER Fesztivál keretében. Az osztrák író, Robert Musil regénye alapján készült színpadi mű augusztus 14-én kerül először a nézők elé. A darab szövegét a kortárs költő és slammer Kemény Zsófi írta.

Az FAQ Színház művészeti vezetője, Tárnoki Márk egy gimnazista korosztályt megszólító anyagot keresett, így merült fel Musil regénye, melynek meghökkentő, drámai cselekménye messzire vezető filozófiai problémákkal párosul. A történet fókuszában az identitáskeresés, a kíváncsiság, a kegyetlenség, és az emberi természet megértésének vágya áll.

A történet szereplői gimnazisták, akik megpróbálják megérteni a világ és önmaguk működését. A keresés közben viszont mintha egyre jobban eltévednének. A felnőttek válaszai pedig nem mindig kielégítőek a világ rendjét illetően. A regény elvontabb gondolataihoz kemény cselekmény társul. Iskolai erőszak, testi, lelki abúzus húzódik meg a háttérben.

„A próbafolyamat rendhagyó és rendkívül koncentrált volt. A járvány miatt le kellett álljunk, majd most nyáron, három hónap kihagyás után, egy intenzív együttélés során raktuk össze az előadást. A végeredményt több szempontból is biztatónak látom, de igazán gimnazista közönséggel fog kiderülni, hogyan működik az előadás. A történet gondolati komplexitása és drámai cselekménye úgy éreztem közel áll azokhoz a témákhoz és élethelyzetekhez, ami egy gimnazistát érdekelhet” – mondja Tárnoki Márk rendező.

A darabban négy fiatal színművész játszik, Martinkovics Máté, aki az FAQ társulatának tagja, Hunyadi Máté és Jenővári Miklós, akik a rendezővel párhuzamos színészosztályban végeztek tavaly az SZFE-n, illetve Szántó Balázs, a Vígszínház művésze, akivel Márk szintén az egyetemi évek alatt találkozott. Az alkotók jól ismerik egymás ízlését, gondolkodásmódját, így a pandémiás időszak ellenére gördülékeny volt a közös munka

A független csapat izgalommal várja a szegedi bemutatót, szeptembertől pedig az egész országból számítanak az olyan középiskolák jelentkezésére, amelyek szívesen fogadnák a Törless iskolaévei előadást az oktatási intézményben.

„Ahol szürke falak tartják fogva a fiatal, felfelé törekvő erőket, ott óriásira dagad a megrekedt fantázia, és sokaknak eszét veszi” – mondja Musil, a darab alapjául szolgáló regény írója.

Klimó Károly grafikája a könyv 1980-as kiadásában

És mi történik az észvesztés pillanat után? Tudja-e követni a fürge gondolat az érzelmek zabolátlan rohanását? Hogy lehet túlélni a kamaszévek zűrzavarát, mikor a nyers vágyak hol elszabadulnak, hol besorakoznak a józan ész parancsnoksága alá? Hogy éli túl négy fiú egy katonaiskolában összezárva, és túléli-e egyáltalán? Megfékezhető-e az ösztönök elementáris energiája, vagy simán szétrobban tőle a színpad?

Törless iskolaévei

A színpadi szöveget Robert Musil regénye alapján írta:
Kemény Zsófi

Rendezte: Tárnoki Márk
Szereplők:
Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Szántó Balázs, Hunyadi Máté
Az FAQ, a Manna és a Kerekasztal közös előadása

Ősbemutató: 2020. augusztus 14. 21:00 / Szeged, Régi Zsinagóga / Thealter Fesztivál