Irodalmi ámokfutás | Erlend Loe: Leltár

Posted on 2020. június 8. hétfő Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Az idősödő költőnő, Nina Faber hosszú kihagyás után ismét versgyűjteménnyel jelentkezik. Azonban a könyv megjelenésének napjára teljesen eluralkodnak rajta korábbi sérülései és függőségei, valamint jól fejlett önbizalomhiánya. Ámokfutásba kezd, amely elől önmaga sem menekülhet.

(Igyekszem visszafogottan írni a könyvről, mert lehet, hogy Erlend Loe keze ilyen messzire is elér. És hát annak alapján, amiket főhőse a recenziószerzőkkel művel, inkább jobb félni, mint megijedni.) Nos, Nina sosem ért a csúcsra, nem volt befutott szerző. Hol elfogadható szinten, hol rosszul, de megélt költészetéből. Volt ő is valaki, de nem Nagybetűs, csak egy a sok közül. És ezt sosem bírta elviselni. Depresszióval küzdött, egy ideig volt alkoholista is, mostanra azonban tiszta lett és nagy levegőt véve kiadónak adta új kötetét. Ez, valljuk be, megint csak nem kiemelkedő, és amikor a megjelenés reggelén kijönnek az első (lesújtó) kritikák, ráadásul a könyvesbolt lemondja az aznapra meghirdetett író-olvasó találkozót – Nina beindul.

Bosszúálló lavinaként száguld keresztül a városon. Mint a kézigránát, amiből kihúzták a biztosító pöcköt, kiszámíthatatlan az útvonala; füstölög és életveszélyes. Akkora indulatok dúlnak benne, amilyeneket senki nem nézne ki belőle. Komoly veszélyt jelent saját magára, de főleg a kritikusokra.

A regény szatíra a köbön. A meg nem értett szerzőkről szól, s a szakértelem híján lévő, mégis befolyásos kritikusokról. A könyvek mögötti, kevéssé ismert hátországról. A felfuvalkodott, pitiáner kritikusok ellen indított szélmalomharcról.

Nina Faber lenne a női Doppler, Loe korábbról ismert, karakteres főhőse? Lehetséges. Erlend Loe könyve hasonlít az eddigiekhez, mégis más. Témája új, de abszurditása, fekete humora ismerős. A főszereplőt szánjuk és féltjük. Sejtjük, hogy Nina verseskötete tényleg nem túl jó, de talán ezt mégsem kéne ilyen gyilkos szavakkal a tudomására hozni.

A remek fordítás, mint korábban is, Lőrincz Balázs Bendegúzé, aki még mindig kvázi szabadidejében végzi ezt a munkát, hiszen főállásban orvosdoktor, sebész.
Ötletes a borító, a fekete-fehér könyvesbolt teljes összhangban van Nina lelkével, a pirossal megbolondított szöveg Nina indulataival… Loe könyve egy ültő helyben olvasandó el, ugyanis nem lehet letenni: izgalmas és magával sodor. Sose gondoltam volna, mi mindenre képes egy törékeny, korosodó, ám megbántott költőnő. Erlend Loe szerint bármire IS.

Erlend Loe

Erlend Loe

Erlend Loe: Leltár
Scolar Kiadó, Budapest, 2019
160 oldal, teljes bolti ár 3450 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2933 Ft
ISBN 978 963 244 9814

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Nina Faber, az idősödő hippi költőnő soha nem volt képes meghallani az idők szavát, nem bírt besorolódni semmiféle trendbe. A hetvenes években, amikor pályatársai komoly dolgokról írtak, neki különösnél különösebb ötletei támadtak. A nyolcvanas évek formai kísérletezései eleve halálra ítélték, majd a kilencvenes évek divatja mellett végképp nem tudott labdába rúgni.
Aztán sok kitérő után egyszer csak úgy érezte, na most, végre, eljött az ő ideje. Vagy ha mégsem, akkor legalábbis ütött a leszámolás órája.