Nincs itt semmi varázslat | Hedvig Montgomery: Szülői varázslat

Posted on 2020. február 25. kedd Szerző:

0


Paddington |

A skandináv országok gyereknevelési gyakorlata sokak számára érdekes, mivel különböző nemzet-közi felmérések szerint ezekben az országokban a gyerekek, és általában az emberek is, boldogabbak másoknál.

Egyre-másra jelennek meg különböző népszerű ismeret-terjesztő kötetek. Ebbe a sorba illeszkedik a svéd születésű, Norvégiában élő és dolgozó Hedvig Montgomery kötete, a Szülői varázslat, amely zanzásítva foglalja össze azokat a gyereknevelési elveket, amelyek 20-30 évvel ezelőtt elég magától értetődőek lettek volna. Ám mára a különböző irányzatok, egymásnak ellentmondó „ha-nem-így-csinálod-szar-anya-vagy” internetoldalak jócskán összezavarhatják a szülőket, így talán nem árt még egy, rövid és tömör összefoglaló.

A rövidség és tömörség elengedhetetlen, hiszen a vastag könyvtáblák közötti mindössze 184 oldalon a szerző nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy csaknem univerzális receptet adjon a gyereket nevelőknek arra a húszegynéhány évre, amit a szülőség jelent. A legfontosabb üzenetek sajnálatos módon ma (már?) nem mindenki számára magától értetődőek. A szülők egy részét teljesen elbizonytalanítják a médiából és más szülőktől érkező ellentmondó üzenetek. Ezen a velük találkozó szakemberek: a védőnő, a gyerekorvos, az óvónő vagy a pedagógus is gyakran csak rontanak. Ezért lehet érdekes elolvasni ezt a rövidke kötetet, és nyugodtabban ágyba bújni este, ha nem tökéletes, hanem elég jó szülők akarunk lenni.

Számos témát hangsúlyosan érint a kötet: a gyerek kapja meg az életkorának megfelelő bizalmat, az ő életében nagyon fontos a felelősség és a rendszeresség, és az is, hogy tudjuk elengedni, vagyis ne tekintsük örökké kisbabának. Montgomery említést tesz a játék és a szabadidő fontosságáról, és azt sem felejti el, hogy nem lehet igazán jó szülő az, aki a saját bőrében nem érzi jól magát.

Ebben a könyvben szinte semmi olyan nincs, amit ne olvastunk volna már százszor Vekerdy Tamásnál vagy külföldi szerzőknél – ennél sokszor sokkal részletesebben. Nem több, de nem is kevesebb egy gyorsan elolvasható megerősítésnél. Az elvek, amelyeket a szerző – saját gyakorlata és szakmai meggyőződése alapján – kiemel a gyereknevelés körüli médiazajból, már sokszor bizonyítottak. Ennél többre pedig nincs is szükség.

A kötettel kapcsolatban egyetlen erős kritikát szeretnék megfogalmazni. Az utolsó oldalakon Montgomery elugrik néhány percre a közösségi média világába is, és a szülőkkel szemben sokkal megengedőbb a kívánatosnál. Ma, amikor az egyik legfontosabb feladat megtanítani a szülőket arra, hogy mit jelent a „felelős megosztás”, nem okos dolog Montgomeryre hallagatni, aki azt mondja, hogy általános, cuki képeket, történeteket nyugodtan osztogassunk a gyerekünkről. Ugyanis még a legkisebb gyereknek is jogában áll úgy dönteni, hogy ne jelenjen meg róla kép, ha nem egyezett bele.

Hedvig Montgomery

Hedvig Montgomery: Szülői varázslat
Fordította: Rácz Kata
Partvonal Kiadó, Budapest, 2019
184 oldal, teljes bolti ár 2999 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2400 Ft,
ISBN 978 615 578 3739

* * * * * *
A könyv kiadói fülszövege

Az egyik leggyakoribb tévhit szerint gyerek-nevelésre akkor van szükség, amikor a gyerekek rosszul viselkednek. Ám a skandináv nevelési elvek követői másképp gondolják mindezt. A norvég Hedvig Montgomery pszichológusként és család-terapeutaként több mint húsz éve dolgozik gyerekekkel és családokkal, és az itt szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal.
A sorozat első kötetében a következő kérdésekre kapunk válaszokat: mitől boldogabb némelyik gyerek a többieknél? Hogyan fejleszthetjük az önbizalmat? Miért jó, ha inkább hagyjuk a gyerekeket játszani? Mennyire szabad mérgesnek lennünk? Röviden: mi az apák és anyák legfontosabb feladata a gyereknevelés során?
A szerző tanácsait követve hét lépésben érhetjük el, hogy a gyerekek és a felnőttek jóban legyenek egymással – és saját magukkal. Ha a szülők komolyan veszik gyerekeik sebezhetőségét, bölcsességét, és figyelik a kicsik reakcióit, a norvég szemlélet segítségével olyan szülővé válhatnak, amilyenek lenni szeretnének.