Borok és minden más | Jásdi István: Lyukas óra

Posted on 2020. február 21. péntek Szerző:

0


Jeney Barbara |

Talán még sosem éreztem úgy, hogy az olvasnivaló mellé alkoholos kísérőt kellene választanom. (Pontosítok: A lány a vonaton mégiscsak ilyen volt.) Jásdi István könyve, a Lyukas óra azonban legalább egy pohár borért kiáltott. Fejezetei többségének vezérfonalát a balatoni szőlőbirtok körüli események, a hozzá kapcsolódó barangolások adják, s közben egyre többet tudhatunk meg a borász lét rejtelmeiről.

A csopaki szőlőbirtokos író számba veszi az elmúlt évtizedekben esett jelentős találkozásait, hozzá személyes tapasztalatait és a globális kihívásokat is. Pont úgy, ahogy egy nyár esti vacsorán teszi az ember, félig ismeretlenekkel körülvéve, picit csapongva, elmélkedve az élet mindenféle szegletéről. Jásdi István 2017-ben ünnepelte hetvenedik születésnapját, nyugdíjasként kezdett feleségével a borászatba, előtte egy vállalat tulajdonosaként járta a világot és üzleteket kötött. Politikusok, cégvezetők, művészek ültek asztalánál, és a kötet révén ebbe a társaságba és közegbe pillanthat bele az olvasó. Azonban a státuszából fakadó sztereotípiák nem illenek rá, Jásdi István ugyanis (sokakkal ellentétben) nem csak saját gazdagodásáért élt. Mindig is tettekkel óvta aktuális környezetét, fontos ügyek mellé állt, még ha azok olykor távol is estek a fősodortól. Sosem volt az a fajta bólogató típus, aki inkább egyetért, csak ki ne essen a pikszisből.

Véleménye gyakran sarkos. Amit a #metoo kampányról megfogalmaz, egy-két feministánál kiverné a biztosítékot. A menekültkérdést a médiatálalás szempontjából vizsgálja meg, és bírálja a politikai korrektséget, mert az eltorzítja az igazságot. A könyv alkalmat kínál, hogy olyan ügyekről beszéljen, amelyekért kiállt az elmúlt évtizedekben: a balatoni szőlőültetvényekről, melyeket védeni kell az ingatlanmágnások terjeszkedése ellen; de szót emelt a magyar borászok érdekképviseletéért az Európai Unióban. Nem kell bizonyítania hozzáértését, hiszen nem a levegőbe beszél: sok mindent letett már az asztalra. Tapasztalatai alapján kialakult nézőpontja van, és ezzel a mentalitással áll bele egy-egy ügybe. Nem kiüresedett lózungokat hallunk tőle, és ez már önmagában is üdítő, függetlenül attól, hogy osztjuk-e a nézeteit.

Majdnem minden fejezetben visszatér kedves témájára, a borászkodásra, vagy egy-egy évjárat történetére. Közben kibomlik az életút is, a kezdő vállalkozó kacskaringói a szakemberré válásig. Nem tagadja a technikai bakikat, a személyes konfliktusokat sem, és azt, hogy milyen feladatokat róttak rá, milyen akadályokat állítottak elé a területi és éghajlati adottságok. Jásdi olyan alázattal beszél erről a munkáról, ami a romantika korának hangját idézi fel, amikor a földművelés, a természettel megélt kapcsolat szorosan egybeforrt a nemzettudattal, a hazaszeretettel. A különbség annyi, hogy nem menekül a valóság elől, gondolatai folyamatosan szembesítenek a ma problémáival, s az idő múlásával.

Néhány fejezete mintha egy szűkebb (talán szakmai?, családi?) körnek íródott volna, kevesebb mondandója szól a szélesebb olvasórétegnek. A baráti társasággal közös utazás a luxushajón kissé kilógott élménybeszámoló jellegével – bár egy sokszínű csokorban miért ne lehetne helye. Épp ezek az epizódok adták a borozgatás melletti beszélgetés hangulatát, amibe sok minden belefér, saját életének eseményeitől a filozofálásig. Ez a nézőpont is kínál érdekességet, hiszen izgalmas lehet egy olaszrizling (persze Jásdi pince) mellett elmélkedni egy sokat látott borásszal a minket körülvevő világról.

Jásdi István

Jásdi István: Lyukas óra
Jaffa Kiadó, Budapest, 2019
256 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2799 Ft,
ISBN 978 963 475 2134

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege (részlet)

A Balaton feletti csopaki szőlőhegyről széles kilátás nyílik a tóra. De az, aki a fél világot bejárta, sok mindent megtapasztalt, és a képzelete sem ismer határokat, jóval messzebbre is ellát térben és időben. Mint Jásdi István borosgazda, aki már huszonegyszer szüretelt Csopakon. A huszonegy évjárat borainak kóstolása régi ismerősöket és barátokat, új vendégeket hoz asztalához: híres borászokat, művészeket, tudósokat, magyarokat és külföldieket. Sokféle embert, akik borozgatás közben emlékeket idéznek, történeteket mesélnek, megbeszélik a világ dolgait. (…)