Kisszerűségverseny | Nógrádi Gergely: Az emberszerelő

Posted on 2019. július 24. szerda Szerző:

0Két szólamban


Bedő J. István |

Habár kollégám már írt kritikát Nógrádi Gergely könyvéről, de azzal zárta, hogy nem ragadta meg a novelláskötetet záró két kisregény. Mivel azonban a teljességhez az a kettő is hozzá tartozik, úgy érzem, érdemes még egyszer kézbe venni, és most csak azokról beszélni.

A könyv nagyobbik részét alkotó novellákban már felbukkant a kíváncsi, az emberekre figyelő riporter, aki nem léphet be a történésekbe, hiszen ő a Szem, a világ dolgait rajta keresztül látjuk. Ha bunkóságot, hitványságot, megalázást lát, akkor sem szólhat bele, nem akadályozhatja meg a méltánytalanságok elkövetését. Az egyetlen, amit tehet, a rátukmált italt a földre önti, nem vállal közösséget a nagyon-nagyon tahó kínálóval. (Füge)

Más kérdés a Győzelem című kisregény (nagynovella), amely kollégám szelíd ellenérzését váltotta ki. Ez a történet kemény és megalázott fiúk között játszódik, Magyarország valamelyik elképzelt börtönében, ahol minden tipikus. Talán túlzottan is az. Az őrök bunkók, a parancsnokuk mintha a Száll a kakukk fészkére Misszrecsedjének lenne felszorzott, kegyetlen hím verziója, és persze mind baromian korruptak. A több éves beutalót élvező elítéltek sem svájci leánynevelő intézet illemtan óráin pallérozódtak. Ebbe a környezetbe csöppen a fiatal vadóc, aki könnyen üt, de közel sem olyan vicces kedvű, mint Fülig Jimmy.

Nógrádi Gergely pályáját ismerve sejthető volt, hogy énekesi karrierjének cserepei előbb-utóbb megjelennek műveiben. Itt az öreg, nagybeteg zárkatárs, a valahai énektanár megtalálja Mirkó elítéltben a csodálatos hangot és a felfelé kitörés lehetőségét. Ez az a pont, ahova az egykori operett- és operatenor – ma pedig a világ zsinagógáinak ünnepelt kántora – beleírta a hangképzés, éneklés rémségesen fárasztó gyakorlatokkal terhes útját. Az olvasó még emlékezhet Paul Pottsra, a mobiltelefonárusból 2007-ben hirtelen ismertté vált tenorra (Britain’s Got Talent). Mirkó Antal is így kerül a figyelem olykor elriasztó középpontjába, de ő is kiénekli a Nessun dorma magas cé-jét.

Ám ne feledjük: a szép tónusú és erős hang csak adottság – énekessé válni viszont: végtelen akadályfutás. A nagyon szívből jött, átéltségből sarjadó történet felemás happyenddel ér véget. Talán egy egészen kicsit túl kerek, ám ugyanaz az emberiségszeretet sugárzik belőle, mint a kötet többi írásából.

A másik nagynovella, a Harapj az almába! szintén az érzelmek hullámzásáról szól – mármint a háttérben. A sztori meglehetősen balfácán hőse (sokakhoz hasonlóan) elhiszi, hogy egy Karlovy Varyban szerzett bemutatkozás és siker jelent valamennyi világhírt, és Amerikában dőlni fog hozzá a lé. Legyünk vulgárisak: tarhálni megy New Yorkba a következő film vázlatával. A címben jelzett mondásnak azonban van egy ki nem mondott folytatása: …elvásik a fogad. Pesti Dávid ezt éli meg és át, otthon hagyva gyerekeit, időnként alaposan megcsalt feleségét, apját, aki nem engedi őt a nagy útra bróhe, vagyis áldás nélkül, otthon hagyva színész barátait és színésznő szeretőjét. Fut a Nagy Alma felé, ahol régebbi szeretője, régi barátféléje várja – meg a kudarc, ami bele van kódolva a nagy utazásba. Mert sehol, semmi nem eléggé igaz.

Karinthy Ferenc már évtizedekkel ezelőtt is több írásában idézte fel az illúziókergető magyarok New York-járását – kísértetiesen hasonló eredménnyel. Mintha semmi nem változott volna, csak utazni könnyebb. Nógrádi még a képtelen gyerekrablási történetben is rokonszenvvel rajzolja meg figuráinak (mert ezek nem hősök, csak éppen jelen vannak) kisszerűségét. A kukabúvár régi barátot, az egykori színésznő-szeretőt, aki most egy kis lokálban énekel, a HHH (halmozottan hátrányos helyzetű) fekete havert, aki színésznek mondja magát, de igazából piti tolvaj. Ó, igen, és a producereket, akik nem esnek hasra egy Európából szalajtott alaktól.

Nógrádi Gergely (2019)

Pesti Dávid a történetük végére átélheti, mit is jelent a „csak Magyarországon világhírű” jelző. Nem mondja ki, de a hirtelen elnyesett történetvégben rejtve benne van összezsugorodott önérzetének (és forgatókönyvének) konklúziója: „Menjünk már haza. Otthon is szar, de azt már megszoktuk.”

Nógrádi Gergely: Az emberszerelő
Jaffa Kiadó, Budapest, 2018
432 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3192 Ft
ISBN 978 963 475 1076