Egy strici regénye | Szobotka Tibor: Megbízható úriember

Posted on 2019. április 16. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Ez az első könyv, amit Szobotka Tibortól olvastam – és valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki ezt a kitűnő írót csak Szabó Magda férjeként ismeri és tartja nyilván. A Megbízható úriember hosszú szünet után jelent meg újra – egyebek mellett a Jaffa Kiadónak a Szabó Magda-hagyaték iránti figyelme alkalmából.

A történet főszereplője valójában antihős: Gontran Alfréd, akit a regényben mindenki Frednek hív, én is annak fogom nevezni. Fred társadalmon kívülinek tekinti magát, dolgozni nem hajlandó – távol áll tőle minden, amit az emberek általában munkának neveznek. Csak saját magával törődik, a nőket mint szexuális tárgyakat kedveli, de inkább jövedelemforrásnak tekinti őket. Gimnáziumi igazgató gyermekeként „úriembernek” született, apja azonban durva, goromba fráter volt, aki családját ütötte-verte, ahol érte.

Fredet a gimnáziumból kirúgták, az érettségi tehát elmaradt, bokszolni tanult, artistaiskolát végzett, letöltötte katonaidejét – és lelkesedett Hitlerért. A pénzszerzés számára a vágyott felemelkedést szolgálta, tehát kellő fizetség ellenében már kora ifjúságában is nyújtott szexuális szolgáltatásokat mindkét nemnek (bár erre nem volt büszke).

Életének sarokköveit három nő képezte. Az első, Lola, egy mulatóban táncolt, szerény keresetéből pénzelte Fredet. Amikor a szerződése megszűnt, Fred az utcára küldte a lányt. Így lett kitartottból strici – amivel megválaszolhatjuk a kötet első mondatában foglalt kérdést: Hogyan lesz az ember strici? Megveri, kifosztja és elhagyja Lolát, majd a jól végzett munka örömével Londonba szerződik sztepptáncosnak. A háziasszony élvezhetetlenül nőietlen, idős lánya, Violet vonzódik Fredhez, és vonzalmát később pénzben is kifejezi. Itt bukkan fel egy idősebb perverz (kukkolós) gróf is, akihez Fred korábban betört – de a gróf nem leplezi le, hanem további becstelenségek elkövetésére buzdítva használja fel. Csak a helyszínek változnak, de Fred erkölcsi és etikai nihilizmusa, önzése változatlan.

A következő állomások: Párizs, Violet hívására Zürich, majd Magyarország – a háttérben mindig valamilyen kihasznált nővel és sok pénz ígéretével. Véletlenül találkozik egy gyönyörű, komoly, okos és becsületes lánnyal is, de amit a lány vall – „az ember az, aki nem csak önmagáért él, hanem a világért és embertársaiért is” –, mérhetetlenül idegen Fred számára. Nem is lesz belőle kapcsolat. Violet viszont végre felismeri, hogy a jóképű fiatalembertől valójában csak undorra és megvetésre számíthat, és öngyilkos lesz.

Lola, aki már Párizsban is feltűnt egy gazdag és befolyásos iparmágnás oldalán, ismét segít elrendezni Fred életét. Munkát kaphat, ami semmivel nem erkölcsösebb, mint nők futtatása: a gyáros üzemének zsidótlanítását kell elvégeznie, neki kell kirúgni a „nemkívánatos elemeket”. A további feladatokat pedig a korábban megismert (kukkolós) gróftól kapja majd, akiről kiderül, hogy a nácibarát magyar kormánynak dolgozik, és Fredet ajánlotta a piszkos munkára.

Mert megbízható úriemberekre (!) igen nagy szükség van olyan időkben, amikor a hatalomnak lelkes és/vagy skrupulusoktól (erkölcsi aggályoktól) mentes végrehajtókra van szüksége. 1939 augusztusát írjuk – a német tankok áttörik a lengyel határt. Fred véleménye csak annyi: Hitler tudja, mit csinál…

Szobotka stílusa briliáns, a történések folyamának kezelése mesteri. Megérdemli, hogy az irodalmi közösség és az olvasók saját műveiért ismerjék és kedveljék. Mindazonáltal a Megbízható úriember nem könnyű olvasmány, sem tartalmát, sem terjedelmét tekintve. Írója azonban félelmetes pontossággal ismerte és mutatta meg a társadalom minden szegmensét. Mondanivalója ma ugyanolyan időszerű, mint megírása idején. (1957-ben készült el a mű, ellentétben a fülszöveg közlésével.) Érdemes elolvasni és elgondolkodni rajta.

Szobotka Tibor (1975)

Szobotka Tibor: Megbízható úriember
Jaffa Kiadó, Budapest, 2018
392 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a bookline.hu-n 2793 Ft,
ISBN 978 615 571 5822

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövegéből

Gontran Alfrédot, azaz „művésznevén” Fredet szeretik a nők, és ő gátlástalanul ki is használja ezt: belőlük él. Ahogy ruháit dobja le egy-egy intim együttlétkor, úgy vetkőzi le minden szégyenérzetét, erkölcsi megfontolását, lelkifurdalását. Neki nincsenek érzelmei, csak érdekei. Nem érdekli, hány nő megy tönkre miatta, kíméletlenül átgázol azokon, akik eltartják, akik segítik. Persze, a strici élete sem mindig könnyű, de Fred bármire hajlandó, hogy a társadalom pereméről egyre feljebb kapaszkodjon. Könnyű, munka nélkül megkereshető pénzt akar, elegáns szalonokba vágyik, ahol pezsgőt hordanak körbe, kékes, illatos cigarettafüst gomolyog, és a kandallóban parázsló tűz fényében, süppedős szőnyegen lehet szeretkezni.
Ennek a vágyott új életnek a reményében kerekedik fel, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Útja Budapestről a világháború felé sodródó Európa nagyvárosaiba vezet, hogy végül visszakanyarodjon a magyar fővárosba. Mert itt van a legnagyobb kereslet a becstelenekre és aljasokra.

Szobotka Tibor (…) hátborzongató érzékletességgel és hitelességgel festi meg a világháború előestéjének Magyarországát, ahol a romlottság és a bűn nemcsak természetessé, de elvárássá válik, ahol a striciből egycsapásra megbízható úriember lesz, akinek kezébe pénz, hatalom adatik, aki emberek sorsáról dönthet. Hogy ez hová vezetett, ma már tudjuk.