A cselló lelke | A Pannon Filharmonikusok záró bérleti hangversenye / Müpa

Posted on 2019. április 15. hétfő Szerző:

0


Alekszandr Buzlov (DW)

Xénia |

A gordonkairodalom egyik legjelentősebb és leg­gyö­nyö­rűbb darabja lesz hallható a Müpában a Pannon Fil­har­monikusok koncertjén. Antonín Dvořák két műve hangzik el: a h-moll gordon­ka­verseny és a VII. d-moll szimfónia. A szólista Alekszandr Buzlov orosz cselló­művész, a zenekart Vass András vezényli.

Dvořák művein keresztül válik hallhatóvá a cselló lelke a Pannon Filharmonikusok bérletsorozatának évadzáró koncertjén. A cseh zeneszerző művei közül leginkább e két alkotásában érhető tetten a szélsőséges érzelmi állapotokat felvonultató, szenvedéllyel, hősiességgel, bensőségességgel teli, érett romantika.

Bár a csellót igen régóta ismerik és építik bele a zene­szerzők a nagy szimfonikus művekbe, mégis viszonylag kevesen adtak neki főszerepet, komponáltak rá verseny­művet. Dvořák műve, a h-moll gordonkaverseny a zene­irodalom egyik fontos oszlopa – és akkor még nem is említettük, hogy a hangszert sokszínű hangzása tette a közönség egyik nagy kedvencévé.

„A mű töretlen népszerűsége annak változatos és megkapó dallamvilágából, nagyszabású, romantikus versenymű jellegéből adódik. A sokszor hirtelen jelentkező dinamikai, szín- és hangulatváltások, a fájdalmas, nosztalgikus és derűs szakaszok egymásutánisága, a széles ívű dallamok hiteles megformálása és az intenzív zenei kifejezés folyamatos igénye minden csellóművészt komoly feladat elé állít” – foglalta össze a zenedarabról Vass András, a koncert karmestere.

Antonín Dvořák

Az előzetesen meghirdetett program annyiban változott, hogy az est szólistája az orosz csellóművész, Alekszandr Buzlov lesz a német Marie-Elisabeth Hecker helyett.

Buzlov pályája során a világ legjelentősebb cselló­verse­nyein ért el első helyezést. A művész hazája legnevesebb koncert­termeinek állandó vendége, de folyamatosan járja a világot is, a komolyzene legismertebb együtteseivel és dirigenseivel muzsikál.

A második részben felhangzó szimfónia Vass András szerint a szerző egyik legdrámaiabb alkotása, amelyen erőteljesen érződik Brahms hatása.

„Dallamvilágának sokszínűségével, a hangulatváltások fluktuációjával és formavilágával erőteljes rokonítható a csellóverseny lelkével. Az intim pillanatoktól a sodró erejű heroikus küzdelmeken át a drámai tetőpontokig viszi a hallgatót, majd a forradalmi hangulatú utolsó tétel fényes dúr záróakkordjaival helyezi fel a koronát a kompozícióra. Mindezt olyan vonalvezetéssel és formai érzékkel prezentálja, mellyel minden kétséget kizáróan a példaképének tekintett Brahms nyomdokaiba lép” – mondta a dirigens a VII. d-moll szimfóniáról.

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes próbálkozni online a jegymester.hu oldalon, vagy akár a koncert előtt is a Müpa jegypénztáraiban. 

Vass András

A cselló lelke

2019. április 26., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Antonín Dvořák: h-moll gordonkaverseny
Antonín Dvořák: VII. d-moll szimfónia

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Vass András 

Közreműködik

Alekszandr Buzlov – cselló

Fotók: Stefano Bottesi (SB; a címlap képe),
Donald Woodrow (DW),