A vér belénk fagy | Greg Iles: Mississippi vér

Posted on 2019. április 15. hétfő Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Lehet-e még izgalmas ugyanannak a történetnek újabb 600 oldala? Kitart-e a sodró lendület? Van még valami a sztoriban két kötet után? Bizony: három igen. A Mississippi vér rá tud verni az előző részekre, pedig nem számítottam rá.

A régen nyüzsgő nagyváros Natchez mára inkább kisvárosias. Polgármestere Penn Cage, évek óta harcol apja ártatlanságáért, erről szól a Lángoló vér címet viselő trilógia. A körzeti orvost, Tom Cage-et ugyanis korábbi asszisztensének megölésével vádolják. Mivel Penn abban sem lehet biztos, hogy a doktor ártatlan, ezért mindent megtesz, hogy felgombolyítsa az évtizedekre visszanyúló szálakat. A jelen – mint mindig – a múltból érthető meg. A Ku-Klux-Klannál is radikálisabb Dupla Sasok csoportosulás ugyanis fél évszázaddal ezelőtt folyamatosan követhetett el gyilkosságokat a számonkérés legkisebb kockázata nélkül. Korrupt rendőrökkel körül­bás­tyázva sosem volt, lehetett ellenségük, senki, aki lerántotta volna a leplet szégyenletes tetteikről. És ezek az emberek még ma is bántatlanul élnek, sőt újból „prédát keres a Dupla Sas”.

Néhány bátor jó barát és szimpatizáns azonban most Cage mellé áll. Talán végre eljött az idő, hogy apja ügyének tárgyalása révén leleplezheti az igazi bűnösöket, s rács mögé kerülhetnek az eddig rejtőző elkövetők is. Ez azonban nem biztos, és a magánnyomozósdi módfelett veszélyes. Közben pedig tovább hosszabbodik a meggyilkoltak listája.

A Missisipi vér Tom Cage ügyének tárgyalásáról szól, arról a néhány napról, melynek során kiderülhet az igazság. Ha kiderül egyáltalán. Még az sem biztos, hogy minden jóra fordul, s a gonosz elnyeri büntetését – Greg Iles forgatókönyve kiszámíthatatlan, most is tud meglepetést okozni. Néhány elem, mint a szerelmi szál, visszatér a harmadik kötetben is, de ez sem a szokványos módon. És mivel itt is folyik a vér, a korábbiaknál semmivel sem kevésbé hátborzongató a brutalitás naturális leírása. (Pedig az előző kötetek alaposan felkészítettek, de akkor is megszokhatatlan.)

Úgy tűnik, a könyv aktualitása nem kopott meg. Bár időnként jogszabályok korlátozzák vagy betiltják, fű alatt és változó célpontokkal a Klan időről időre felbukkan Amerikában (sőt azon kívül is). Nemrégiben például egy alabamai újságban jelent meg szerkesztői véleményként, hogy „A Klánnak újra szár­nyalnia kell” – a szerző a demokratákat akasztatná fel.

A megkülönböztetés, a kiváltságos közösség eszméje és propagandája ma is jelen van. Iránya változott csupán – a feketék és zsidók helyett manapság a spanyol bevándorlók vannak a célkeresztben. Ellenségkép pedig bárhol a világon nagyon egyszerűen képezhető. Nem csak a fehér, protestáns amerikaiak állnak be a gyűlölet táborába, sőt: nem is kell másik kontinensre figyelnünk. Elég 1-2 saroknyit sétálnunk…

Nagyon nehéz elengedni Greg Iles trilógiáját. Folyamatos feszültséget tart fenn, az olvasó figyelmét képes lekötni 2000 oldalon át. Mindegyik rész újat ad, a nagy történeten belül mindhárom kötet saját fő vonalát követi, és le is zárul az utolsó lappal. A trilógia ráadásul alapvetően családregény, de a családot a múlt és jelen gyűlölete szétzilálja.

A Mississippi vér legnagyobb része a tárgyalóteremben zajlik, ahol az ügyvédek fondor módon próbálják kimosni védenceiket (a csűrés-csavarás magasiskolája!), tanúkból lesznek vádlottak – és rengeteg érzelem van jelen. A regényfolyamot (és Pennt) elindító kérdésre, hogy ki ölte meg az ápolónőt, a kezdetektől elég nyilvánvaló a válasz. Mégis oly sok minden feslik fel a múltból, hogy alapkérdés eltörpül a többi mellett.

Iles trilógiájának zárása volt mind közül a legizgalmasabb kötet. És bár a durvaság, a gyalázat megszokhatatlan volt (nehéz dolga lehetett a fordító Nagy Nikolettának), mégis szívesen olvasnék el akár újabb 2000 oldalt a történetből.

Greg Iles

Greg Iles: Mississippi vér
General Press Kiadó, Budapest, 2018
648 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira-hu-n  3592 Ft
ISBN 978 963 452 1839

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A gyászoló és bosszúszomjas natchezi polgármester, Penn Cage világa összeomlani látszik. A családja széthullik, a szeretett nő sincs mellette többé, sziklaszilárdnak hitt elvei mintha cseppfolyóssá válnának, az édesapjának pedig, a köztiszteletben álló orvosnak bíróság elé kell állnia az egykori szeretője meggyilkolásáért. És ha mindez nem lenne elég, olybá tűnik, hogy az idős férfi egyenesen a vesztébe rohan.
Noha könnyűszerrel támaszkodhatna a meglehetősen nagy ügyészi gyakorlattal rendelkező fiára, úgy dönt, kizárja a tárgyalás előkészületeiből. Inkább vállalja a börtönt, semmint hogy el kelljen árulnia Penn-nek a teljes igazságot, amely nemcsak erre az ügyre lesz hatással, hanem alapjaiban rengetheti meg Mississippi államot, és lebbentheti fel a fátylat annak erőszakkal teli múltjáról.
A Dupla Sasok néven ismert, kegyetlenkedéseiről hírhedt, egykori ku-klux-klanosokból álló csoport tagjai azonban bármire hajlandók, hogy ezt megakadályozzák. A tét pedig nem kevés: az erőszaktevőknek a szabadságukért, a Cage család tagjainak pedig szó szerint az életükért kell küzdeniük.
A grandiózus zárókötetben megkezdődik a végső játszma Penn Cage és családja, valamint ellenségeik ádáz harcában. A megdöbbentő tanúvallomások, az orvos ügyvédjének mesteri stratégiája révén lehull a lepel az igazságról. De vajon ki nyer a végén, és milyen áron? Egy trilógia letehetetlenül izgalmas, megdöbbentő és mesterien szőtt befejezése.