Sosem késő kalandozni | Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

Posted on 2019. március 19. kedd Szerző:

1


Bodó Viktória Booklány |

Jonas Jonasson gyakorlatilag berobbant az irodalmi életbe 2009-ben, amikor a száz éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, azaz Alan Karlsson figurája megjelent. Hatalmas siker volt az öreg ember története, akit megannyi klasszikus figurához hasonlítottak már (nálunk leginkább Svejktől a Rejtő-szereplőkig), de végső soron nem volt ő más, mint kegyetlen és kalandos huszadik századunk megszemélyesítője.

Lefordították a történetet több tucat nyelvre, film is született belőle. Látszólag kiszolgálta az idejét a megöregedett és megviselt öreg évszázad, és éppen elegünk volt már belőle. Ki akarná folytatni, visszaidézni a ráncait, a lassúságát és a fájdalmait?

A szerző sem akarta; a parafrázis így volt kerek, egész. Azonban az irodalomban ismeretes az a jelenség, amikor a karakterek önálló életre kelnek, saját akaratuk lesz, és az író nem tehet mást, mint papírra veti a kalandjaikat, leírja a mondandójukat. Alan Karlsson is addig-addig motoszkált Jonasson fejében, amíg minden tiltakozása dacára kénytelen volt újra foglalkozni vele. Érezte, hogy az öregnek még dolga van a huszonegyedik században is.

Ez a tökéletes bukás recepje: végy egy kerek történetet, majd tedd tönkre egy folytatással – sokan belesétáltak már ebbe a csapdába, nem úgy a svéd szerző. A százegy éves embernek valóban dolga van a huszonegyedik századdal is. Jonasson pedig, ahogy jó érzékkel nem vesz túl komolyan semmit, úgy önmagát és a karaktereit sem, ezért születhetett meg ez a könyv. És milyen jó, hogy megszületett!

Allan Karlssonnak, mint azt már tudjuk, sok dolog sikerült hosszú élete alatt, de meghalni valahogy azóta sem. Így hát inkább bekapcsolódik a világ digitális vérkeringésébe, jelesül: megtudja, mi az az internet, majd a rabjává is válik, annak rendje és módja szerint. (…) A százegyedik születésnapján, ismét teljesen véletlenül, lehetősége nyílik rá, hogy változtasson kicsit a világ erőviszonyain: a nyílt óceánon lezuhan az elszabadult hőlégballonjával (hogy, hogy nem?), s éppen az az észak-koreai hajó veszi fel, ami Kim Dzsongunnak szállít négy kiló csempészett uránt.

Innen már csak egy lépés, hogy találkozzon a mitugrász diktátorral, majd a paprikajancsi Trumppal, a fontolva haladó Merkellel, a fél ENSZ-szel, a világ szinte minden befolyásos diplomatájával, és hatással legyen a lassan mindenkit dróton rángató Putyinra, no meg persze egy maréknyi svéd náci világhódító párttá alakulására. Akik, mellesleg, nem nagyon értik, hogy ha nem is történt népirtás, akkor miért éppen nekik kellene megmagyarázni, hová tűnt hatmillió cigány és zsidó a vészkorszakban. Hiszen mindenki azt kezd az életével, amit akar, nem?

A százegy éves ember… semmiben sem marad el az előző kötettől. Karlsson figurája nem kevésbé vicces és szeretetreméltó, a történet sem kevésbé kalandos, sőt: minden tekintetben hozza a tőle elvárható esetlenséget, tisztánlátást, és azt a nagyon okos humort, ami egyre csak arra figyelmeztet, hogy soha nem szabad túl komolyan vennünk a dolgokat, hiszen ez a túlélés titka. Lehet benne valami, a százegy éves ember élete igazolja.

A könyv Kúnos László hibátlan fordításában jelent meg.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2018
384 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 3199 Ft
ISBN 978 963 293 7762

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mi jöhet még Allan Karlsson életében? A jó öreg százévesnek, bizony, maradt néhány kaland a tarsolyában.
Az egész egy hőlégballonos túrával és három üveg pezsgővel kezdődött. Allan és Julius a csodálatos látványért szálltak fel az égbe, de a kaland, szerencsétlenségükre, egy kényszer­leszállással végződött – a tengeren. Naná, hogy az őket kimentő észak-koreai hajó kapitánya éppen hasadóanyagot csempészett haza Kim Dzsongunnak!
Balesetükkel egy súlyos diplomáciai válság kellős közepébe csöppennek, az események sora pedig a világ vezetőinek társaságába sodorja hőseinket, itt van mindenki, aki számít, a svéd külügyminisztertől Angela Merkelen át egészen Trumpig. A kalamajka adott – ezt kell ép bőrrel megúsznia az immár százegy éves embernek.
Jonas Jonasson az európai szórakoztató irodalom legviccesebb szerzője, aki ezzel a fergetegesen eszement történettel azt is bizonyítja, hogy ritkán ugyan, de a folytatás még az első részt is képes felülmúlni.