Diszkrét báj? | Julian Fellowes: Belgravia

Posted on 2019. március 4. hétfő Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

A Downton Abbey* szerzőjének könyve méltán tart­hat számot a nagyívű történetek kedvelőinek érdek­lő­dé­sére. Julian (Alexander Kitchener-)­Fellowes – akiről tudható, hogy ő maga is tagja az angol arisz­tokráciának (ám emellett színész és író, ren­de­ző és producer) – rengeteg kosztümös, főleg Viktória-korabeli vagy nem sokkal a századforduló után játszódó forgatókönyv alkotója.

A Belgravia című regénye történelmi, színes és kalandos – talán nem feltétlenül a harsányabb, inkább a romantikusabb formában. A szerző alaposan (valószínűleg belső forrásokból) ismeri az arisztokrácia életét, és bőségesen tanulmányozhatta a 20. századhoz közelítő Anglia történelmét is.

Jelen meséje a hírhedt waterloo-i ütközet előtt indul, egy fényes bál leírásával, Brüsszelben. Itt fonódik össze hosszú időre egy arisztokrata és egy feltörekvő kereskedő (később építési vállalkozó) családjának élete. Mi más lehetne összekötő kapocs, mint a szerelem? Ám – szerencsénkre – van itt minden más is. Jól szerkesztett, változatosan bonyolított történet, remek jellemrajzok, cselszövés és keményfejűség, álnokság és tiszta, egyenes emberek (bár az utóbbiakból van kevesebb). Az arisztokraták „születési” problémáiból adódó jellemferdülések mellett kifejezetten érdekesek a személyzet hűségével-árulásával foglalkozó szálak. A cselekmény elég nagyívű ahhoz, hogy sok figurát kínáljon fel tanulmányozásra, némelyik elnyeri az olvasó szimpátiáját, mások kevésbé – de érnek minket meglepetések is. Nem sok, de ahhoz elég, hogy felfigyeljünk egy-egy karakterre. A szereplőket mozgató rugók között jelen van a szenvedély, a kapzsiság, a sznobság, a szerelem, a féltékenység – és a titkok is. De ezen kívül még mennyi minden!

A címet adó Belgravia Londonnak egyik akkoriban épülő, divatos – ma is impozáns – negyede, ahol szinte összeérnek a gazdagodó polgárság és az arisztokrácia lakóhelyei. Itt keresztezik ismét egymást – meglehetősen nagy időugrással – a történet Brüsszelben felvázolt szálai.

Fellowes tolla alatt lenyűgözően rajzolódik ki a 19. század végi Anglia, főként London képe; a társadalmi különbségek sok mindent gátló korlátai; az elit fényűzése, a szegénység fojtogató pillanatképei, a feltörekvők vágyai és lehetőségei –, s mindeközben ez a világ lüktet, forrong, fejlődik és épül. Kifejezetten érdekes zsánerképeket kapunk a történet menetébe ékelve, és megtudunk egyet s mást a címben szereplő negyed házairól is.

A vaskos regény alapvetően romantikus történetet kínál, de némi életszag járja át, s ezáltal rendkívül könnyen fogyasztható, vonzó olvasmány. Azt persze nem merném állítani, hogy mélysége, nyelvezete alapján irodalmi piedesztált érdemelne, ám nyilván nem is ez a cél. A követhető, talán kissé kimódolt történet, a könnyed stílus azonban – bizonyos kiszámíthatósága ellenére is – erős vonzerőt jelenthet. Szóval: olvasólámpa, fotel sarka, forró angol tea (egy kevés tejjel), és lehet belemerülni a mesébe. Fájni biztosan nem fog.

*Személyes utóirat: a regény elolvasása után kíváncsi lettem Fellowes híres sorozatára is – alighanem egyike vagyok a keveseknek, akik korábban nem látták.

Julian Fellowes

Julian Fellowes: Belgravia
Fordította: Gieler Gyöngyi
General Press Kiadó, Budapest, 2017
460 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3192 Ft
ISBN 978 963 452 0375

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Sophia Trenchard az apja irodájába tart, hogy elújságolja: sikerült meghívót szereznie a társaság egyik legfontosabb eseményére, Richmond hercegné báljára. A lány nem is lehetne boldogabb, hiszen ott végre találkozhat a szerelmével, Bellasis vicomte-tal.
Sophia számára azonban ez az éjszaka mindent meg­vál­toz­tat. Másnap a szerelme kilovagol, hogy még egyszer, utoljára megküzdjön Napóleonnal a waterlooi csatában.
Huszonöt évvel később a társadalmi ranglétrán egyre feljebb emelkedő Trenchard család London legújabb, divatos negyedébe, Belgraviába költözik, és a régóta eltemetett titkok lassan napfényre kerülnek – köztük a végzetes bál beláthatatlan következményei is.
Vannak azonban, akik mindent megtennének, hogy a múlt titkai a múltban maradjanak…

Julian Fellowes a megálmodója és a szerzője a hatalmas sikert aratott Downton Abbey című sorozatnak, amellyel három Emmy-díjat nyert.