Az ambíció és a siker ellensége | Ryan Holiday: Az ego az ellenség

Posted on 2019. március 3. vasárnap Szerző:

2


Híres Norbert |

Az önfejlesztő könyvekkel kapcsolatban sokaknak vannak rossz érzései, sokszor teljesen indokoltan. Az ego az ellenség azonban nem a sikerről, nem is a meggaz­da­godásról szól, hanem belső vizsgálatra hív. A cél saját magunk, pontosabban a becs­vágyunk, nagyra­vágyásunk, az egónk felismerése és megzabolázása. Üdítő, hogy Ryan Holiday nem a pénzhez és sikerhez vezető tuti tippekkel traktál, hanem valódi értékeket követve sarkall önreflexióra.

Holiday a könyvírás és a marketing mesterfogásait Robert Greentől A hatalom 48 törvényének szerzőjétől leste el – ez a saját könyvén is érződik, Az ego az ellenség hátterében több száz óra kutatómunka, feldolgozott könyv, önéletrajz és történet áll. Néha úgy tűnt, hogy ezeket a példákat csak a történetmesélés kedvéért illesztette bele, nem tették érthetőbbé az átadni kívánt gondolatot. (Bár elismerem, az elméletet jól támaszthatja alá egy megtörtént eset – mint tanulság és modellhelyzet.)

A kötet a legtöbb önfejlesztő könyvhöz hasonlóan a széles tömegekhez szól, azonban Holiday pontosan tudja, kik az igazán fogékonyak könyve mondanivalójára. Üzletemberek, politikusok, katonák, élsportolók. Nem mondja ki nyíltan, de a hivatkozott történetek, a megemlítésre kiválasztott személyek erre engednek következtetni. Egyszerű (és nem amerikai) olvasóként nem értettem, miért szükséges minden példabeszédet az amerikai foci-, illetve baseball öltözők mélyéről előbányászni, és úgy tálalni, mintha ezeket az anekdotákat mindenki ismerné.

A tálalás élvezhető, bár sokszor lehetne érthetőbb is, azonban a könyv átadni kívánt gondolatai fontosak, értékesek és komplex rendszert alkotnak. Az ego az ellenség három részből áll. Olvashatunk a siker és elismerés utáni vágyakozásról, magáról a sokak által áhított sikerről, illetve a kudarc mélységes bugyrairól. Mindhárom fázist a pozitív és empatikus célok, elrettentő példák és az egónk megzabolázására irányuló tippek kísérik.

Holiday morális iránytűjével tudok azonosulni, még ha sok újat nem is tett hozzám a könyv, inkább megerősített az eddig fontosnak vélt értékekben. Ettől függetlenül a könyvben megidézett történetek új nézőpontból világítottak meg dolgokat és önreflexióra sarkalltak.

Különösen elgondolkodtatott John Boyd, az amerikai légierő oktatópilótájának kérdése a kadétjaihoz: „Valaki leszel vagy valamit teszel?” Boyd előléptetések sorát utasította vissza annak érdekében, hogy munkájára tudjon koncentrálni, és a hazáját szolgálhassa. Ez a szolgálat kellően fontos cél volt számára, hogy saját önös céljai elé helyezze, és tudott áldozatokat vállalni érte.

Ryan Holiday élethosszig szóló tanulásra hívja olvasóit. Szerinte diáknak lenni nemcsak azért jó, mert folyamatos instrukciókat kapunk, hanem mert az egónkat és az ambíciónkat valaki más kezébe adjuk. Bár a tanulást mindig igen fontosnak találtam, de a szerző ezzel az érveléssel teljesen új megvilágításba helyezte számomra.

A sikerről szóló fejezetben az ego romboló hatásáról olvashatunk: cégeket tönkre tevő felsővezetőkről vagy éppen Richard Nixon amerikai elnök ballépéseiről. Holiday megmutatja az érem másik oldalát is, George Marshall amerikai tábornok történetével világít rá, hogy nem valakinek kell teljesítenünk. Csak munka van, csak az elvégzendő feladat.

A könyv utolsó harmada az ego által nehezített kudarcokról szól. Hiszen egészen biztos, hogy a karrierünk során lesz részünk kudarcokban. A kérdés az, hogy rontunk-e általuk a helyzetünkön vagy a megpróbáltatásokat karakterfejlődésre használjuk.

Holiday könyvével a feladatot szem előtt tartó, másokon nem átgázoló, a nehézségekből erőt merítő örök tanulásra hív. Szép gondolatai mégis utópisztikusnak tűnő világot vázolnak fel. Ha a saját tanácsainak első számú hasznosítója lett volna, akkor valószínűleg most nem olvasnánk az egóról szóló bestsellert.

Felemás érzéseket hagyott maga után Ryan Holiday könyve. A benne felsorolt értékekkel tudok azonosulni, néhány gondolata különösen találó, mégsem érzem, hogy alapvetően változtatta volna meg a gondolkodásomat. Lehet, nem is ez volt a célja. Vagy én olvastam már túl sokat…

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható Híres Norbert oldalán

Ryan Holiday

Ryan Holiday

Ryan Holiday: Az ego az ellenség
Bővített új kiadás, egy plusz fejezettel
Fordította: Novák Gábor
21. Század Kiadó, Budapest, 2018
296 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2767 Ft
ISBN 978 615 591 5147

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

„Egy szó, amely összetörte fiatal géniuszok karrierjét.
Egy szó, amely miatt hatalmas vagyonokat pazaroltak el és virágzó vállalatok dőltek romba.
Egy szó, amely sok-sok nyomorúságért és szégyenért felel.
Ez a szó – az EGO.
Az EGO az ellenség! Az alkalmazkodóképesség, az ambíció és a siker ellensége.
Mert amikor 160-nal száguldasz egy szabálytalanul előző kocsi után azért, hogy durvaságokat vághass a fejéhez, amikor összeveszel a legjobb barátoddal semmiségeken, amikor nem hívsz fel valakit, akit szeretsz, mert arra vársz, hogy ő hívjon fel – az egód játszik veled.
Ryan Holiday világsikerű könyve megmutatja, hogyan ismerheted fel tetteid mögött a saját egódat, amely sokszor arra kényszerít, hogy érdekeid ellen dönts.
Ha felismered, az első és legfontosabb lépést már megtetted!
Az egódat el kell pusztítanod. Vagy ő pusztít el téged.”

Ryan Holiday több világsikerű mű szerzője. Texasban él, a Columbia Egyetemen tanít. Könyvei szerte a világon alapművek lettek, Thaiföldtől az Egyesült Államokig, Vietnámtól Franciaországig