A kutya, akit Csonti úrnak hívtak | Paul Auster: Timbuktu

Posted on 2019. január 14. hétfő Szerző:

0


Somogyi András |

Paul Auster megalkotta emberlelkű teremtményét: Csonti urat, a kutyát. Lelke van neki, érti az emberi beszédet és érzelmeket, éppen csak az evolúció tréfája miatt nem adatott meg neki az emberi beszéd képessége. (Ez nagyon is egybevág Csányi Vilmos véleményével.)

A regény egyik főszereplője tehát Csonti úr (ő a mesélő is), a másik a szánalmas, félrecsúszott, elherdált életű Willy Christmas. Ez a Willy – aki már kezdő főiskolásként drogokkal és itallal tömte magát – Gurevitch néven született, aztán 22 évesen, karácsony előtt látomása támadt. Az igazi Mikulás szólította meg, és alaposan lehordta önpusztító, elpazarolt életéért. A jelenség (vagy jelenés?) annyira valódinak tűnt, hogy Willy elhatározta, nevet változtat, és ezen túl szent lesz. Vagy legalábbis próféta.

Kóborolt ide-oda, szónokolt, Mikulásként hirdette az igét. Sokszor megverték, kirabolták, megrugdosták. Védelemként és társként szerzett egy kölyökkutyát – belőle lett Csonti úr: Willy egyetlen barátja. Két hajléktalanként rótták az utakat, vándoroltak Brooklyntól Baltimore-ig, mindig a társadalom és a létezés legalsó szintjén maradva.

Amikor Willynek már nem volt sok hátra, mesélt Csonti úrnak a mennyek országáról, amelyet Timbuktunak hívnak, és ahol a test és lélek békére lel. Alighanem emberi lélekkel élte meg és át Csonti úr a következő éveket, folytatva a kóborlást, egyik ideiglenes gazdától a másikig. Kijutott neki szeretetből is, lenézésből, gyűlöletből is, volt családi vakáció helyett kutyaotthonban, míg végül betegen, legyengülve, az autópályán csalinkázva kereste az átvezető utat a Willy által emlegetett Timbuktuba, ahol talán a kiválasztott kutyák is békére lelhetnek…

Pikareszkregény Austeré, nyomorúságos kalandoké, de igazi főszereplője a benne megírt, megélt érzelem: a barátság. Nem hiszem, hogy akadna olvasó, akit nem érint meg Csonti úr szeretetre méltó egyénisége és kettejük éveken át tartó kapcsolata. Sok szívbemarkoló pillanata van a könyvnek (kutyások biztos pityeregnek is fölötte), de az egyik legmegrendítőbb, ahogy Csonti úr álmában kettéhasadt lélekkel átéli Willy halálát. Lelke egyik fele kutyaként az utcán hever elhagyatottan, a másik a kórterem mennyezetén légyként figyeli Willy haldoklását.

A fordítót, Elekes Dórát nagy-nagy dicséret illeti. Híven vezet el Csonti úr lelkének minden zugába, hűségesen és érzékenyen adva át az olvasónak azt a mély, bensőséges szeretetet, amit az író érzett teremtménye iránt.

Paul Auster

Paul Auster: Timbuktu
Paul Auster életműsorozat
21. Század Kiadó, Budapest, 2018
254 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a 21.szazadkiado.hu-n 2993 Ft,
e-könyv változat 2990 Ft
ISBN 978 615 575 9888

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vajon az ebek ugyanabba a mennyországba jutnak, mint a gazdáik?
E káprázatos könyv főszereplője Csonti úr, aki, habár négylábú, igazi hős: egy Willy G. Christmas nevezetű hajléktalan bizalmasa és elválaszthatatlan társa. Willy Brooklynban él. Úgy érzi, az egészsége lassan felmondja a szolgálatot, ezért felkerekedik, és útra kel Csonti úrral Baltimore felé, hogy megkeresse egykori irodalomtanárát és új otthont találjon barátjának.
Az olvasó a hűséges állat szemszögéből követi végig az egész utazást – napjaink amerikai irodalmának egyik érzelmekben leggazdagabb és legizgalmasabb történetét.