Több mint olvasmány | Ákody Zsuzsa: Lélekrablók

Posted on 2019. január 1. kedd Szerző:

0


Bokor Pál |

Lélekrablók címmel lélekemelő olvasmányt produkálni nem akármilyen teljesítmény. Ákody Zsuzsa – akinek könyve elnyerte az Atlantic Press Kiadó női regénypályázatának első díját – képes volt erre a bravúrra.

A könyv letehetetlen, ha nem is abban az értelemben, ahogyan ez a jelző a szórakoztató műfajkörben használatos. Nem biztos, hogy az édesbús romantika vagy a valóságtól menekülő fantasy kedvelőinek esete. Olyan regény ez, amely képes rábírni az olvasót, hogy magába nézzen, hogy megkeresse a felnőtt embert érő sorscsapások gyermekkori rugóit. Ákody Zsuzsa egy képzett pszichológus empátiájával és egy kiforrott stílusú írástudó formakészségével vizsgálja meg története alapproblémáját, ami így hangzik: kitörölhetők-e a gyermekkorban elszenvedett traumák a felnőtt életből, és ha nem, akkor milyen következményekkel kell számolniuk azoknak, akik elszenvedik, és azoknak, akik okozzák őket?

Kunigunda, Gyurka és Botond sorsa és személyisége se nem átlagos, se nem köznapi. A nekik, majd általuk okozott lelki sérülések súlyosabbak, veszélyesebbek is annál, mint amikor a kisgyerek apai pofonok emlékével lép a felnőtt világba. Így aztán a következmények is súlyosabbak. A szerző a konfliktushelyzetek feldolgozásában elment a jó ízlés és a művészi kifejezési lehetőségek határáig, még ha a nyitó jelenet feszültségszintje a továbbiakban csak két-három epizódban tér is vissza.

A könyv aligha véletlenül nyerte el egy több száz résztvevővel lezajlott pályázat első díját. Irodalmi értékteremtés tekintetében feltétlenül több, mint vízcsepp a mai magyar próza tengerében. Megjelenése lehetne akár egy új áramlat kezdete is, melyben az író képes eltávolodni saját családi és baráti körétől, faluja határától, és képes általános érvényűvé válni.

A regény formai erényei közül felhívom a figyelmet a cselekményvezetés magabiztosságára, a jó ütemérzékre, a szabatos, helyenként ízes magyarsággal megfogalmazott mondatokra. És nem utolsó sorban az olvasói emlékezetből nehezen kitörölhető karakterekre.

Nem tudom, mire telik még a szerző természet adta tehetségéből, de a Lélekrablókat nagyon is ajánlom elolvasásra! És ha rátok is olyan erős hatással lesz, mint a regénypályázat zsűrijére, vlgyétek tovább a hírt: ez nem csak élet, nem csak olvasmány, ez irodalom.

Ákody Zsuzsa

Ákody Zsuzsa: Lélekrablók
Atlantic Press Kiadó, Budapest, 2018
e-könyv, 297 oldal, ára 1990 Ft

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Két gyermekkori traumával küzdő fiatal, egy fiú és egy lány megrázó története. Vajon a sors és döntéseik megengedik-e, hogy rátaláljanak a gyógyulásra, egymásra, a boldogságra?

Gyurka bizalma a felnőttekben akkor rendül meg, amikor fény derül születésének külkönös körülményeire. A papi hivatást választja. Kunigunda még csak kilencéves, amikor gyermeki ésszel felfoghatatlan szörnyűség történik vele… Agya amnéziával védekezik a lélekrablás ellen. Sikeres színésznő lesz belőle. De vajon behegednek-e a sebek?

Ákody Zsuzsa ötödik regénye – csaknem háromszáz pályázó közül – első díjat nyert az Atlantic Press Kiadó női regénypályázatán.