Egy gyilkos (vagy nem) vallomása | Margaret Atwood: Alias Grace

Posted on 2018. december 7. péntek Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Amióta A szolgálólány meséjéből film lett, azóta Margaret Atwood teljes életműve szárnyal. Nem kivétel ez alól az Alias Grace sem, és eléggé érthetetlen, miért csak most lett ennyire sikeres írójának számos műve, hiszen ez a krimi is megállja a helyét minden előzetes reklám nélkül.

A regény egy valóban megtörtént, 19. századi esetet dolgoz fel, szokatlanságát az adja, hogy megkérdőjelezi, valóban az követte-e el a gyilkosságokat, aki börtönben ül miattuk.

A főszereplő Grace Marks – akiről nehéz eldönteni, hogy tettes vagy áldozat – szegény sorsú, okos lány. Egész életében nélkülözött, apjától szenvedett, és természetesnek vette, hogy örökké cselédként fog robotolni. Azonban még ez a biztos jövő sem adatott meg neki, miután megvádolták, hogy segítséget nyújtott utolsó munkaadója meg annak szeretője meggyilkolásához. Állítólagos társát, a lovászfiút kivégezték, őt azonban tébolydába zárják, és csak sok év elteltével kerül át az immár „könnyebben elviselhető” fegyházba.

A gyilkosság körüli hatalmas hírverés Grace-t kellemetlenül ismertté (celebbé) tette. Ezért foglalkoztatta még évekkel később is a közvéleményt, hogy az akkor 16 éves kislány képes volt-e egyáltalán gyilkolni. Ennek is tulajdonítható, hogy egy fiatal és ambiciózus elmeorvos, dr. Jordan szeretné megfejteni a rejtélyt. Engedélyt kap, hogy gyakran látogathassa, kérdezgesse Grace-t a múltról – ami elmondása szerint kiesett a memóriájából.

Atwood szokásához híven teljesen kiszámíthatatlanul szövögeti a szálakat. Sosem az történik, amire számítunk; aki már több könyvét olvasta, egy idő után fel is adja, hogy kitalálja a következő fordulatot.

Ez a történet A szolgálólány meséjéhez képest egyáltalán nem brutális. Gyakorlatilag az egész egyetlen monológ. Grace meséli életét, a doktor jegyzetel, mi pedig gondolkodunk. A főszereplő nem emlékszik arra, hogy embert ölt volna, arra azonban igen, hogy a lovászfiút ki nem állhatta. Igaz, hogy a házvezetőnőt sem. Úgy tűnik, életének minden meghatározó mozzanatát irigylésre méltó precizitással idézi fel. Leszámítva a gyilkosságot. Fura. Színjáték vagy igazat mond? Vajon sötét lelkű csábító volt-e Grace, aki beleszerelmesedett munkaadójába, majd féltékenységből megölette a lovászfiúval? Cselédnek túl okos, gyilkosnak túl szép. A Jordan doktorral folyó beszélgetéseket valójában ő irányítja. Azt mond el, amihez aznap kedve van, de minden egyes napi adag tartalma teljesen hihető.

A sztori minden szereplője összetett jellem. Senkiről sem mondható el, hogy csak jó vagy csak rossz ember lenne. Ennek folytán az olvasó nehezen tudja eldönteni, mi lehet az igazság, és az utolsó betűig bízunk a Grace ártatlanságában. Sőt tiszta jellemének köszönhetően még azt is képes lennék elfogadni, ha ő lenne a gyilkos.

A könyv borítóján a filmbeli Grace-t látjuk (Sarah Gadon), aki éppen olyan, mint amilyennek elképzeljük. Szép, fiatal, ártatlan. (Még ha az utóbbi kérdéses is.) Szépen szól, hibátlan a magyar szöveg Csonka Ágnes fordításában.

A történet csaknem 800 oldalas, de én boldogan faltam volna tovább, akár újabb ezer oldalon át. Elgondolkodtató, továbbszőhető, nehezen letehető. Titkon remélem, még folytatható is.

Margaret Atwood

Margaret Atwood: Alias Grace
Fordította: Csonka Ágnes
Jelenkor Kiadó, Budapest, 2018
768 oldal, teljes bolti ár 4499 Ft,
kedvezményes webshop ár 3599 Ft,
e-könyv változat 2890 Ft
ISBN 978 963 676 7068

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Kanadába emigrált Grace Markot gyilkosságért ítélték el 1840-ben. Állítólagos szeretőjével együtt kegyetlenül végeztek Grace munkaadójával és annak házvezetőnőjével. Védője Grace elmeállapotára hivatkozva eléri, hogy ne kötél általi halálra, csupán életfogytiglanra ítéljék. Sokan vannak meggyőződve arról, hogy gonosz és őrült teremtés, de ugyanennyien az ellenkezőjéről is: ártatlan teremtés, aki a körülmények áldozata lett. Egy fiatal és feltörekvő orvos elhatározza, hogy kideríti az igazságot, ezért hetente leül beszélgetni a lánnyal, aki egyre inkább megnyílik neki, ám azt állítja, a gyilkosságból semmire sem emlékszik…
Margaret Atwood valós történelmi eseményen alapuló regénye felkerült a Man Booker-díj shortlistjére, és 2017-ben tévésorozat készült belőle Sarah Gadon címszereplésével.