Rettegésharc Európában | Tarjányi Péter, Dosek Rita: A terror stratégája

Posted on 2017. augusztus 7. hétfő Szerző:

0


Somogyi András |

Ha jól számoltam, kilencedik közös könyve ez a szemlátomást jól összehangolódott szerzőpárosnak, de számomra ez az első, amit olvastam tőlük. Tarjányi Péter ismert alakja a médiának; emlékezetesek a terrorizmusról, biztonságpolitikáról szóló, szakszerű, elfogulatlan és közérthető magyarázatai. Egykori rendőrtiszt, közgazdász, számtalan meredek akcióban vett részt, oktatott az FBI akadémiáján is. Dosek Rita építőmérnök, aki a naplóírástól jutott el a – közös – regényírásig. Hogy alkalmazkodhasson Tarjányi széleskörű ismereteihez, ő is elvégezte az FBI tanfolyamát.

Tarjányi minden személyes tapasztalata, a külföldi helyszínek alapos ismerete bele van sűrítve ebbe a kiválóan megírt, fordulatos – és bizony kénytelen vagyok az elkoptatott kifejezéssel élni – letehetetlen thrillerbe. Külföldi példákkal élve: Frederick Forsyth vagy Tom Clancy írásaihoz mérem a könyvet. Azt hiszem, mindketten vállalnák A terror stratégáját.

A kötet egyik érdekessége a fájdalmas aktualitás, hiszen a terrorcselekményekről, a vezető stratéga utáni kutatásról, a terroristák eszközeiről és rejtett céljairól természetesen napjaink tragikus merényletei – London, Párizs, Brüsszel – jutnak eszünkbe. A másik, hogy főszereplői – természetesen a jó oldalon állók – magyarok. A korábbi regényekből ismert négy magyar: Tom, Kistehén, Judy és Rita már számos hasonló műveletben harcolt karöltve a német terrorelhárítással, többek között a balkáni háború tömeggyilkosainak felderítésében.

Most öngyilkos merénylet indítja a terrorhadjáratot, amelyről senki sem sejti, kiterjedése mekkora lesz. A már háttérbe vonult magyar csoport tagjai régi barátjuk – a német elhárítás igazgatóhelyettese –– kérésére reaktiválják magukat.

A történet ellenpólusán az Iszlám Állam vezető stratégája, Ahmed Abu Faisel áll. Nem lekicsinyelhető ellenfél. Magasan kvalifikált, európai katonai főiskolát is végzett, tökéletes alakváltásokra képes, sokáig egy lépéssel az elhárítás előtt jár. A tévécsatornák hírfogyasztója a megfélemlítésnek (vagyis a terrornak) többnyire csak a végtermékével találkozik. De Tarjányiék elvisznek a háttérbe is: megismertetnek a módszerekkel, ahogy az IS beszervezi harcosait.

A regény több példát is bemutat, csak kettőt emelek ki közülük. Rasid Szíriából menekült családjával a pusztulás elől; Faisel éppen családja életével zsarolja meg. De ne higgyük (és már láttunk is rá példát, szintén a tévéhíradókban), hogy csak az arab nyelvűek, muszlimok állnak a fekete zászló alá. Karl Neumann német fiatal, katolikus, és úgy érzi, soha rá nem érő apjától nem kap szeretetet. Nincs közöttük igazi családi kötődés, gyűlöli az apját – aki egyébként a német elhárítás vezetője (ez azért kissé túlzott, bár nem lehetetlen sűrítése a valóságnak…) – és önként jelentkezik Allah katonájának. És ezzel éppen kiszolgálja a dzsihadisták elképzeléseit, hogy ugyanis átmosott agyú keresztények forduljanak a keresztények ellen.

A világuralmi eszme hívei hálózatot építenek ki iskolákban, egyetemeken, a szinte bentlakásos iskolának tekintett börtönökben. Hitüknek óriási a meggyőző, az összetartó hatása, amit a toborzóként is működő, militáns imámok szinte hipnotikus erővel ültetnek be a fejekbe. Nem számít, hogy az illető muszlim vagy keresztény, vagy csupán kallódó, a társadalomban helyét kereső, tettekre vágyó fiatal. És olykor lehet akár politikai, gazdasági, katonai vezető gyermeke is. A kötet rávilágít a szélsőséges iszlám – az ISIS – igazi céljára: a terrorfenyegetés, a félelem kiváltása csak eszköz a hatalom megszerzésére, a kalifátus uralmának megvalósítására. A regényben a stratéga konkrét célja a német gazdasági potenciál lerombolása, polgárháború kirobbantása, aminek végzetes hatása egész Európára kiterjedhet.

Tarjányiék ritkán hagyják lazítani az olvasót. De egy jó thrillernek csak jó lehet a vége. Esetünkben is legyőzik és végül megsemmisítik A terror stratégáját. A minden (főleg nem megengedett) eszközzel folyó küzdelem, a fordulatos üldözés izgalmának élvezetét nem akarom elvenni az olvasótól. De tudjuk, ez a harc sem a könyvben, sem a valóságban nem ér véget. Az Iszlám Állam nevű gyilkos képződmény ma ugyan mutatja a széthullás jeleit is, de nem tudni, mennyi (és milyen erejű) alvó ügynöke, híve van. Terepet és nevet (esetleg alakot) váltva bárhol és bármikor képes lehet bármire.

A Tarjányi–Dosek szerzőpáros kitűnő könyve által sugallt, a jelenleginél még szorosabb, nemzetközi terrorellenes együttműködésre, az európai értékek közös védelmére rendkívül nagy szükség lenne.

Tarjányi Péter és Dosek Rita

Tarjányi Péter, Dosek Rita: A terror stratégája
Patmos Kiadó, Budapest, 2016
412 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3190 Ft
ISBN 978 615 552 6282

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A balkáni háborús bűnösök felkutatásában edződött fejvadász csoport egy szövevényes ügy közepén találja magát. Az Iszlám Állam terrorszervezet stratégája keresztényeket akar harcba küldeni keresztények ellen. A mindenre elszánt szélsőségesek a legfelsőbb körökbe is beszivárogtak. Félő, hogy a nyugati civilizáció egy új világégés felé sodródik. Tom és csapata óriási feladat elé néz, meg kell érteniük a szélsőséges iszlám mozgatórugóit és a dzsihád valódi arcát…

Le lehet győzni a szélsőséges iszlámot hit nélkül? Mit tehetünk, ha egy terrorista vezér jobban ismer bennünket, európaiakat, mint mi magunkat? Hogyan védekezzünk egy olyan dzsihadista ellen, aki a gyerekeinket akarja szembefordítani velünk? Képes elhárítani egy ilyen veszélyt Európa hírszerzése?