Marad-e élet a Földön? | Cixin Liu: A Háromtest-probléma (3/1)

Posted on 2017. május 1. hétfő Szerző:

0


Tóth Gergely |

Pár éve regisztráltam a SETI at home projektbe, ami lehetővé teszi, hogy a számítógépem az éppen nem használt erőforrásaival részt vegyen a SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) rádió­telesz­kóp­jaival fogott adatok feldolgozásában, és ezáltal a földönkívüli intelligencia keresésében. Aprócska csepp csak a tengerben, hiszen a SETI hatalmas adatmennyiséget rögzít, és csak remélhetjük, hogy a csillagközi zajok között esetleg rátalálunk egy másik civilizáció nyomaira. Remélhetjük? Cixin Liu könyvének elolvasása után már nem is feltétlenül szeretne az ember reménykedni.

A regény egy inváziós science fiction, ami H. G. Wells óta létező műfaj. Az sem újdonság, hogy az emberiség, főként saját történelméből kiindulva a fejlettebb fajjal való kapcsolatfeltételtől nem sok jót remélhet. De a kínai szerző új irányból és nagyon átgondoltan nyúl a témához.

A Háromtest-problémában nincsenek hatalmas űrhajók és hős katonák, nincsenek heroikus csaták. Csak egy katonákból és tudósokból álló csapat van, amelyik egyre kétségbeesettebben nyomoz a kollégáik öngyilkosságainak oka, az ezzel talán kapcsolatba hozható Tudomány Határai csoport, és az általuk működtetett Háromtest-probléma nevű internetes játék után.

A szempontszereplőnk Wang Miao alkalmazott fizikus akarata ellenére, a hadsereg kérésére kerül a Tudomány Határai közelébe, és próbálja kiismerni a tudósok által, tudósoknak készített Háromtest-probléma játékot.

A nyomozás során ismerkedik meg az idős Ye Wenjie asszonnyal, aki sokat szenvedett a Kulturális Forradalom tudományellenes intézkedései miatt, és Wang legjobb információforrása lesz a nyomozás során. Wenjie ugyanis a Vörös Part projektnek dolgozott évtizedekig, amelyik feladata a SETI-éhez hasonlóan a földönkívüli intelligencia kutatása volt, és fontos tagja a Tudomány Határainak is.

Wenjie visszaemlékezéseiből szörnyű képet kapunk a kulturális forradalom éveiről, a szerző nem kisebbítette a rémtetteket, amiket a Mao Ce-tung által feltüzelt ifjúság elkövetett a saját népe és a környezet ellen. Egyetlen menedéke a börtön és halál elől a Vörös Part bázis lett, ahonnan ugyan nem léphetett ki, de ami végül a bosszújának legfőbb eszközévé vált.

A nyomozás előre haladásával kiderül, hogy Wenjie asszony talán a legfontosabb személy az egész bolygó majdani történetében, mert ő vette fel a kapcsolatot a három napjukról trisolarisinak nevezett idegenekkel, és ő hívta őket ide a kulturális forradalomban meggyűlölt emberiség ellen. Évekkel az üzenetváltás után másokkal is találkozott, akik különböző okokból, de mind osztották az emberiség iránti megvetését és a „megváltást”a földönkívüli trisolarisiaktól várták.

Ők készítették a Háromtest-probléma játékot is, alapul véve a Trisolaris bolygó lakóinak történetét. Ennek utolsó szintjén a játékos – ha méltó rá – megismerheti a trisolarisi civilizáció történetének utolsó epizódját, amelynek során az ottani haderő elindul meghódítani a Földet.

Liu könyve pontos képet ad a kommunista Kína legsötétebb éveiről, amikor mindent áthatott az ideológia (még a földönkívülieknek küldendő üzenet első változata is inkább agitációs, mint üdvözlő), és bármire kimondhatták, hogy elpusztítandó ellenség.

A múlt miatti elkeseredést azonban lassan felülírja a jövő miatti aggodalom. A trisolarisi támadás ugyanis – bár nem látványos és nem is hangos, de nagyon okos – szinte teljesen reménytelen helyzetbe hozza a Földet már az invázió megérkezése előtt. Úgyhogy az olvasó a szereplőkkel együtt várhatja a következő kötetet (amely külföldön már megjelent, reméljük hamarosan itthon is kézbe vehetjük), mert a jelenlegi jövőképük talán Orwell 1984-ének lehangoló befejezéséhez hasonló.

Nem csak az érkező invázió miatt érezhet az olvasó – a szereplőkkel együtt – elkeseredést. Annak a kérdésnek felvetése és kibontása is aggasztó, hogy mi vehet rá valakit a teljes emberiség elárulására. Bár a könyv főszereplője az emberek megvédése mellett áll, nem mehetünk el amellett, hogy a FTM (Föld-Trisolaris Mozgalom) tagjainak érvei valósak, és a problémák, amelyek az emberiség ellen fordították őket – az állandó háborús fenyegetés, a természet egyre nagyobb mértékű kifosztása, az embertelen politikai rendszerek –, tényleg léteznek.

Pék Zoltánnak a mű amerikai kiadása alapján készült fordítása hűen adja vissza a regény nyomasztó hangulatát. És bár a mű fikció, az elolvasása óta nem tudok ugyanolyan szemmel nézni a SETI at Home programjára a képernyőmön.

Cixin Liu (Liu Ci-hszin)

Cixin Liu: A Háromtest-probléma
Fordította: Pék Zoltán
Európa Könyvkiadó, Budapest, 2016
406 oldal, teljes bolti ár 3790 Ft,
kedvezményes webshop ár 3222 Ft
ISBN 978 963 405 3842

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1967-ben, a maoista kulturális forradalom alatt egy fiatal egyetemista lánynak, Ye Wenjiének végig kell néznie, ahogy a vörösgárdisták halálra verik édesapját, a köztiszteletben álló tudóst. Ez a trauma nemcsak Ye Wenjie életét terelte gyökeresen eltérő irányba, hanem az egész emberiség sorsát is megváltoztatta.

Negyven évvel később a pekingi rendőrség felkeresi Wang Miaot, a nanokutatással foglalkozó mérnököt, hogy férkőzzön be egy tudósok alkotta, titkos társaságba, és szolgáltasson nekik értesüléseket. Ezekben a hetekben Kína-szerte több híres tudós lett öngyilkos, nem lehet tudni, miért. Wangot a nyomozás egy rejtélyes online számítógépes játékhoz vezeti el, és amikor játszani kezd, belemerül egy virtuális világba, ahol három, szabálytalan időközönként felkelő és lenyugvó nap határozza meg az élet kereteit.

A három nap rapszodikus viselkedésének feltérképezése jelenti a háromtest-problémát, és ez a probléma a végső kulcs a halálesetek felderítéséhez is. Wang, ahogy előrehalad a játékban, rádöbben, fényéveken átívelő összeesküvés részévé vált, és az emberiségnek hamarosan a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie. Hogyan kerülheti el a Föld teljes lakossága a kipusztulást?

Cixin Liu Hugo-díjas és kilencszeres Galaxy-díjas szerző, 1963-ban született Yangquanban. Első novelláskötete 1998-ban, első regénye 2002-ben látott napvilágot. Negyedik, ötödik és hatodik regénye együtt adja ki a Háromtest-trilógiá-t, amely az egész világon nagy sikert aratott. Mielőtt főállású író lett, mérnökként és számítástechnikusként dolgozott. A trilógia első könyvéből készülő kínai filmet 2017-ben mutatják be.

„Szerintem van élet a földön kívül, csak azért nem találtuk még nyomát, mert nem szántunk rá elég időt, vagy technikailag nem elég fejlett módszerrel kutatunk. Persze egyéb lehetőségek sem kizártak – A Háromtest-problémában felvázoltam a legijesztőbb, legborzalmasabb lehetőséget.” (Cixin Liu)