POSzT Fesztivál 2017 | Tovább bővül a POSzT programja

Posted on 2017. április 29. szombat Szerző:

0


Frissítve!

JVF |

Miközben rohamosan fogynak a jegyek a 2017. június 8. és 17. között megrendezésre kerülő 2017. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) korábban már nyilvánosságra hozott eseményeire, tovább bővül a fesztivál versenyen kívüli programkínálata.

A nyitónapon, június 8-án a Boban Marković Orkestar lép színpadra, másnap egy igazán különleges produkció, a Pécs, a musical! következik. Június 13-án este a Primadonnák (Győri Nemzeti Színház) című fergeteges bohózatot, majd június 15-én, a Madách Színház (és a világ) egyik legnépszerűbb musicaljét, a Macskákat láthatja a közönség a Kodály Központban.

A POSZT Bemutatja előadássorozat kiemelt programjaként fergeteges zenés-táncos versszínházi gálával készül fennállásának negyedszázados évfordulójára a Magyar Versmondók Egyesülete. 2017. június 12-én 17 órától a pécsi Kodály Központ ad otthont a 25 év 25 hangon! elnevezésű jubileumi költészeti show-nak. Az esten fellép Müller Péter Sziámi, Molnár Ferenc Caramel, Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, Nagy-Kálózy Eszter, Olt Tamás, Fehér Tibor, Takács Bence Ervin, Huzella Péter, Pregitzer Fruzsina, Pankotay Péter, Mohai Gábor, R. Kárpáti Péter, Hajvert Ákos, Ágoston László, Bojtos Luca, a Szentendre Táncegyüttes, Jobák Mária, Bánki Beni és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei.

A hatalmas érdeklődésre tekintettel a POSZT Fesztivál programsorozat keretében megrendezésre kerülő népszerű, négyszereplős, szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató televíziós műsor, a Beugró színpadi változata duplázik a POSzT-on. Rudolf Péterék 2017. június 11-én nemcsak 19 órától, hanem 16.30-tól is improvizációs feladatokat oldanak meg a Zsolnay Negyed E78 termében.

De azok a látogatók sem búsulhatnak, akik nem tudtak belépőjegyet váltani a már meghirdetetett produkciókra. Nyilvánosságra hozták ugyanis a »POSZT Fesztivál« első versenyen kívüli eseményeit, amelyek között monodrámák és független előadások épp úgy találhatóak, mint fesztiváldíjas rendezések, valódi sztárparádét felvonultató komédiák, vagy másutt máskor telt házzal futó, már-már legendás színházi produkciók

POSzT Fesztivál 2017

Radnóti és Gyarmati Fanni szegedi szobra (Gyurcsek Ferenc műve)

Gyarmati Fanni naplója
(FILC produkció, r.: Seres Tamás)
2017. június 8., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

Az elmúlt évek egyik nagy irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. A Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját Hámori Gabi főszereplésével, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében a bemutatója óta (2015. december 15.) eddig több mint hatvanszor láthatta a közönség.

Ingmar Bergman: Őszi szonáta
(Orlai Produkciós Iroda, r.: Vörös Róbert)
2017. június 08., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Őszi szonáta (KG)

Az Ingmar Bergman 1978-ban készült híres filmjének forgatókönyve alapján készült előadásban Eva karácsonyra hazahívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot – férjével, Viktorral nagyon készülnek a találkozásra. Az elismert és gazdag zongoraművésznő azonban nem tudja, hogy Eva maga mellé vette másik leányát, a fogyatékos Helenát, akit még ő helyezett el egy intézetben… Van mit megbeszélniük az ünnepek alatt.

Yasmina Reza: Az öldöklés istene
(Jászai Mari Színház, r.: Guelmino Sándor)
2017. június 9., 18:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Az egyik házaspár kisfia bottal kiveri a másik házaspár kisfiának két fogát. Ám a szülők nem esnek egymásnak, hanem leülnek, hogy civilizáltan és kulturáltan megbeszéljék a dolgot, levonják a konzekvenciákat és átgondolják a teendőket. „Az öldöklés istene” azonban rájuk zárja az ajtót, és innentől nincs menekvés: szembesülniük kell gyereknevelési csődjükkel, sőt, egész életük csődjével. Sokaknak ismerős lehet a történet, hiszen a többszörös díjnyertes műből Roman Polanski készített filmet 2012-ben, olyan színészekkel a főszerepben, mint Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz és John C. Reilly.

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok
(Bethlen Téri Színház – Manna produkció, r.: Szilágyi Bálint)
2017. június 9., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

Handke 2011-ben írt darabja egy abszurd párbeszéd a szerelem abszurditásáról. A férfi és a nő megállapodott: a férfi kérdéseket tesz fel, a nő pedig válaszol. Mindenre. Őszintén. Egy szabály van: nincsen akció. Csak párbeszéd. De mi van akkor, ha valamelyikük megszegi a szabályokat? És mondjuk, akcióba lép… Vagy, ha netán, váratlanul egy helikopter zuhan a színpadra…

Kelemen Kristóf: Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk
(Trafó – Füge Produkció, r.: Kelemen Kristóf)
2017. június 10., 18:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

Kelemen Kristóf produkciója a legendás, 1969-es színészvizsgából, a Közönséggyalázásból indul ki, amelynek során az akkori tanszékvezető, Ádám Ottó az előadás közben feldúltan távozott a nézőtérről. Az előadás konkrétan, példákat felmutatva fogalmaz meg olyan kérdéseket a pályakezdő színészek helyzetével kapcsolatban, amelyekről csak általánosságokat szoktunk hallani. A személyes történetek és eredeti dokumentumok alapján készült előadásban az alkotók a múltról a jelenre ugranak és elkezdenek a jelenlegi fiatal generáció küzdelmeiről beszélni – saját élményeiken, humoros, groteszk és drámai történeteiken keresztül.

Beugró (frissítve!)
2017. június 11., 16:30 és 19:00, Pécs – Zsolnay Negyed, E78 terem

A tavalyi év után újra a POSzTra látogat a népszerű, négyszereplős, szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató televíziós műsor, a Beugró színpadi változata. A műsorvezető Novák Péter, a rendező és producer Kapitány Iván. A négy szereplőnek (Pokorny Lia, Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter, Szabó Győző) improvizációs feladatokat kell megoldania. A feladatok jellege nem változik, de a konkrét szituációkkal és szerepekkel akkor és ott találkoznak először.

Parti Nagy Lajos: Don Quijote
(Nézőművészeti Kft., r.: Rába Roland)
2017. június 12., 19:00, Pécs – Zsolnay Negyed, E78 terem

„Hidalgónk életkora közel járt az ötvenhez, testalkata izmos, termete szikár, arca csontos volt. Vannak, akik azt állítják, hogy vezetékneve Quijada vagy Quesada volt (mert némi véleménykülönbség van a szerzők közt, akik e tárgyról írtak), habár a legvalószínűbb, hogy Quijanónak hívták. Ez azonban éppen nem lényeges történetünkben. Hanem azt már fel kell említenünk, hogy a nemes lovag, valahányszor üres órái valának (s az egész esztendő legnagyobbrészt üres órákból állott), lovagregények olvasásával foglalkozott…”- részlet a regényből.

Bocs, félrement! (Kovács Patrícia) (KG)

Billy van Zandt, Jane Milmore: Bocs, félrement!
(Orlai Produkciós Iroda, r.: Paczolay Béla)
2017. június 13., 18:00, Pécs – Zsolnay Negyed, E78 terem

A nagy sikerű off-Broadway komédia valós történet, valós e-mailekből. Stephanie boldogan éli a hű feleségek életét: gondoskodik a háztartásról, neveli a gyerekeket – aztán egy napon kap saját számítógépet. Be is csap a mennykő. Érkezik egy furcsa üzenet a férjétől, talán nem is neki szánta? Csatlakozik Peg, a legjobb barátnő, hogy bosszút álljon az aljas férfinemen, és George, a legjobb barát, hogy mentse a menthetőt. De ki az a Wanda? Itt valami visszavonhatatlanul félrement.

Pintér Béla: Titkaink
(Pintér Béla és Társulata, r.: Pintér Béla)
2017. június 14., 18:00, Pécs – Zsolnay Negyed, E78 terem

Pintér Béla kíméletlen pontossággal színpadra vitt zenés-prózai szatíráját látva hol összeszorul a gyomrunk, hol könnyezve nevetünk, miközben a népzene és a szocializmus underground muzsikája szól a háttérben. A társulat ezúttal is egy fontos, de mindig is került és „titkosított” témát feszeget a tőlük megszokott társadalomkritikus iróniával: az ügynöktémát. Az előadás többek között elnyerte a 2014-ben a legjobb előadásnak járó Színikritikusok Díját.

Márai: Hegedűs D. Géza

Márai Sándor: Hallgatni akartam
(Vígszínház, r.: Marton László)
2017. június 14., 18:30, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel a befejezés időpontja gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, amelynek megtörténtével Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak.

Szép Ernő: Csak szólani egy szót mint ember
(Nemzeti Színház, r.: Galambos Péter)
2017. június 15., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

Nem tudom, miért szoktak a legrövidebb önéletrajzban is az iskolázás felől beszámolni. Az ember élettörténete a gondolkozása. Ami életemben a fejemben végbement, az az én életem, a többiről, ami velem megesett, nemigen tehetek, az nem tartozik rám. Sok szépet gondoltam, higgyék el: sok olyat szerettem volna írni, amit érdemesebb lenne olvasni, mint amit írtam. Istenem, ha azokat a verseket olvasnák, amiket meg nem írtam! Mindig pénz kellett, tárcát írtam, cikket írtam, kuplét írtam, színdarabot, regényt írtam és filmeket írtam, amelyeket soha meg nem vettek. Olyan mániám van nekem is, hogy mindennap fiatalabb leszek majd, pénzem is lesz, elkezdem, amire készültem és nyugodtan fekszem majd a föld alatt, elvégeztem, ami rám volt bízva, kiadtam az egész szívemet.” (Szép Ernő)

Hindi Brooks: Romance.com
(Rózsavölgyi Szalon, r.: Dicső Dániel)
2017. június 15., 19:00, Pécs – Zsolnay Negyed, E78 terem

Romance.com – Nora (Molnár Piroska), Ben (Jordán Tamás)

Az internetes ismerkedés világában mindenki annak adhatja ki magát, akinek csak akarja. Így történhet meg, hogy egy nagymama magát az unokájának kiadva keres párt a fiatal lánynak és eközben megismerkedik valakivel, aki szintén nem annak mutatja magát, aki. Az amúgy is vígjátékba kívánkozó alaphelyzet akkor válik igazi, vérbő komédiává, amikor a magát 25 évesnek kiadó Nora (Molnár Piroska), és a 28 évesként csetelő Ben (Jordán Tamás) randit ad egymásnak.

Eric Assous: Mesterhármas
(Rózsavölgyi Szalon, r.: Csizmadia Tibor)
2017. június 16., 19:00, Pécs – Zsolnay Negyed, E78 terem

Mesterhármas (Bozó Andrea, Kocsis Gergely, László Zsolt)

Jeanne (Bozó Andrea) és Maxime (Kocsis Gergely) jó pár évnyi boldog házasság után úgy döntenek, hogy bevallanak egymásnak néhány félrelépést. Ez azonban gyötrő kételyekhez, kínzó vádaskodáshoz és elviselhetetlen féltékenykedéshez vezet. A népszerű kortárs francia darab, a Mesterhármas szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. Bizonyítva, hogy a bizalom alapja mindig illúzió, mégis elengedhetetlen feltétele a családi békének. És ahogy az lenni szokott, az a bizonyos harmadik (László Zsolt) sem hiányozhat a képből. A néha pattanásig feszülő indulatok mellett ugyanakkor a humor is rengeteg szerepet kap a darabban.

Gogol: Egy őrült naplója
(Orlai Produkciós Iroda, r.: Bodó Viktor)
2017. június 16, 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Egy őrült naplója (Keresztes Tamás)

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” Bodó Viktor 2016 tavaszán állította színpadra monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét folyamatosan, szemünk láttára elvesztő, már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza.  A darab új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, utóbbi segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2017-ben is ugyanolyan aktuális.

Jegyek a készlet erejéig kaphatók a jegymester.hu-n, vagy személyesen Pécsett, a Széchenyi téri Pécs Ponton, a Művészetek és Irodalom Házában, a Kodály Központban és a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában.

A fesztiválprogrammal kapcsolatban további információk a POSzT honlapján és Facebook oldalán olvashatók.

Fotók: Kolbe Gábor (KG), a POSzT és a színházak