Történetek a mából | Hidas Judit és Totth Bence írói párbeszéde

Posted on 2017. február 20. hétfő Szerző:

0


Totth Benedek

Totth Benedek

Xénia |

Hogyan lehet megmutatni korunk újszerű jelenségeit az irodalomban? A történelmi regények népszerűsége mellett van-e helye a jelenkor jellegzetes figuráinak is a könyvek lapjain? Szociográfia vagy irodalom? Hol húzódik a kettő közötti határ?

Totth Benedek művében, a Holtversenyben a kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlődési regény elemei keverednek Ha valaki a mai Magyarországra, s a benne meglehetősen elhagyatottan, néha boldogan, többnyire boldogtalanul, olykor szomorúan, de gyakrabban inkább dühösen ténfergő tizenévesekre ismer, nem téved nagyot. A mikroközösségben a teljes nihil általános emberi problémává szélesedik.

Különös, nyomasztó és olykor mégis humoros, kegyetlen, de nem öncélú próza. Mégsem a társadalomkritikán van a hangsúly, hanem a nagyon is személyes szembenézésen azzal a kamasszal, aki mi magunk is voltunk, vagy lehettünk volna ezen a sivár, nem vénnek való vidéken, ahol még a vaddisznók sem azok, amiknek látszanak.

Hidas Judit (Fotó: Szilágyi Stefánia)

Hidas Judit (Fotó: Szilágyi Stefánia)

Hidas Judit Seb című könyvében három, lecsúszóban lévő család egymásba fonódó történetén keresztül vizsgálja az együttélés nehézségeit, az előítéleteink működését. A szereplők egy Budapest környéki kertvárosban élnek, fojtogató gondokkal küszködnek, és eddigi egzisztenciájuk összeomlása fenyegeti őket.

Meddig tart a kompromisszum, hol kezdődik az alku, tudunk-e jól dönteni, egyáltalán van-e olyan, hogy jó választás, s ha igen, mit jelent?

Az esemény FB-oldala

2017. március 2., csütörtök 17:00
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye (Budapest VIII., Ötpacsirta u. 4.)