Jól megírt rémálom | Emelie Schepp: Mementó

Posted on 2016. november 26. szombat Szerző:

0


Insomnia márkanév alatt nemrégiben új szórakoztató irodalmi vonalat indított a Libri Könyvkiadó.
Az Insomnia csapat a romantikus műfaj, az ifjúsági irodalom és a krimi legnagyobb nemzetközi és hazai sikerkönyveinek kiadására fókuszál, és mivel a szöveggondozás mellett a szerzőépítésben is hisz, a napokban hirdette meg a booklovers írói pályázatot.

schepp_memento-bor240Bodó Viktória Booklány |

Az Insomnia sorozat soron következő darabját nem tudom nem dicsérni, ezt előre kell bocsátanom. Beigazolódott a kiadó ígérete, miszerint „ébren tart az izgalom”. Hát, kérem szépen, az nem is kifejezés!

Ezt a könyvet kénytelen voltam nagyon gyorsan olvasni. Hogy miért? Azért, mert ha egy harmadik éjszakát is a társaságában kellett volna töltenem, a kialvatlanságtól elalszom állva a vilamoson/metrón/buszon. Ez a krimi ugyanis annyira hátborzongató, hogy nem lehet tőle nyugodtan aludni. Két rémálmokkal teli, átforgolódott éjszakát okozott: alig vártam, hogy a végére járjak a történetnek, hogy megszabaduljak végre tőle. Ilyen egy jó thriller. Mi több, kiváló thriller.

Emelie Schepp elemi erővel borzolja az olvasói idegeit, miközben úgy játszik velünk, mint a marionettfigurákkal. Mindemellett – s ez teszi valóban kimagaslóvá a könyvét – élvezetes, igényes szöveggel dolgozik. Ide kell gombolnom (képzavar!) a fordító, Papolczy Péter nevét, mert megérdemli az említést. Igazán szép munkát végzett, jó kezekbe került a szöveg.

A Mementó szokványosan indul: gyilkosság, északon (ezért szeretjük a skandináv krimiket). Átlagos szereplők, akik akár a szomszéd házban is élhetnének, keverednek egészen hátborzongató események közelébe. Mindig meg szokott jelenni egy becsődölt magánéletű, kialvatlan nyomozó; van itt is. Általában az események fő sodrában található egy fiatal nő is: ez most Jana Berzelius, ügyész. A Bevándorlási Hivatal egyik osztályvezetőjének gyilkosát keresik a történet kezdetén. Látszólag tiszta ügynek ígérkezik, hiszen valószínűleg a feleség a gyilkos. Ám hamarosan újabb holttest bukkan fel, mégpedig egy gyereké, akinek a nyakába vésték (igen…): Thanatosz. A szálak hamarosan összeérni látszanak, s a gyilkosságok nem csupán az ügyésznő rémálmaival mutatnak összefüggést, de fényt derítenek egy sokkal nagyobb horderejű, elképzelhetetlenül kegyetlen cselekménysorozatra is.

Furcsa aktualitást ad a könyvnek, hogy az első áldozat éppen a Bevándorlásügyi Hivatal munkatársa. Manapság, amikor a migrációs válság az egyik legdivatosabb kifejezés, és amikor valakik nagyon sokat tesznek azért, hogy ne hívhassuk ezt klímakrízisnek, éhséglázadásnak és háborús menekültproblémának. Ma, amikor az áldozathibáztatás himalájai csúcsokat döntöget, fröcsög a szájakból a mocsok (migráns), hiszen ha embernek hívnák, ha menekültnek, ha menekülőnek neveznék, akkor nem lehetne becsatornázni és birkaként vezetni a széles tömegeket. Ma, amikor a minap megjelent hírek szerint az idegengyűlölet soha nem látott magasságokba jutott hazánkban, ahol (mint tudjuk): sokan nem laknának pirézek mellett sem. Érthető, hiszen a pirézek zajosak, büdösek, nem ismerik az alapvető, fényesen európai szokásokat, a vallásuk is más, és még másik nyelvet is beszélnek (ez utóbbi különösen gyanús egy országban, ahol a felnőtt lakosság döntő többsége egyetlen idegen nyelven sem tud megmukkanni). Csak az a baj, hogy ezek a bizonyos pirézek nem léteznek. Ám büszke, civilizált (sic!) európaiként őket is gyűlölik sokan. Félreértés ne essék: itt a gyűlölet ténye és fenntartása a fontos.

És hogy miképpen jön mindez a könyvhöz? Még egy ok arra, hogy elolvasd, Olvasó. Gondolataid neked is lesznek tőle, amiket Booklány szívesen olvasna, ha megosztanád.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Emelie Schepp

Emelie Schepp

Emelie Schepp: Mementó
Libri Kiadó, Budapest, 2016
400 oldal, teljes bolti ár 3599 Ft
kedvezményes webshop ár 2879 Ft
ISBN 978 963 310 8840

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1991 nyarán egy kilencéves kislány valami kimondhatatlan gonosz elől menekül. Nincsenek emlékei arról, hogy ki ő, honnan jött, és mi történt vele…

Huszonegy évvel később Jana Berzelius sikeres ügyészként nyomozást vezet a norrköpingi Bevándorlásügyi Hivatal osztályvezetőjének meggyilkolása ügyében. A gyanú hamar a feleségre terelődik, de a nyomozás váratlan fordulatot vesz, amikor a közelben egy fiatal fiú holttestére bukkannak, furcsa hegtetoválással a nyakán – egy nevet véstek a bőrébe: Thanatosz.

Mit szállítottak az eltűnt konténerek, ki volt a titokzatos zsaroló és milyen nemzetközi szervezet áll a sötét üzelmek mögött? Minél mélyebbre ás Jana a halott fiú múltjába, annál közelebb jut az igazsághoz, ami sötétebb és véresebb, mint valaha képzelte volna.

Emelie Schepp a skandináv krimi új csillaga. A Jana Berzelius-trilógia először magánkiadásban jelent meg, majd az olvasók rajongása juttatta a bestseller listák élére.