Ott kezdted olvasni a lapot, ahol… | Megyesi Gusztáv: Roló alatt

Posted on 2016. október 30. vasárnap Szerző:

0


megyesig_rolo-alatt-bor240Bodó Viktória Booklány |

Coming out: igen, én még hallgattam Rádiókabarét. Minden csütörtökön, kettőtől ötig. Így most minden olvasó szépen kitalálhatja, hogy milyen öreg vagyok (nem, annyira ezért nem). Ebben a bizonyos Rádiókabaréban Megyesi Gusztáv időről időre felolvasott egyet a publicisztikái közül, a közönség meg nevetett.

Sokáig azt hittem, ezek az írások direkt kabarészámnak születtek, igaz, annak meg túlzottan mély értelműnek tűntek. A mai napig a fülemben cseng Megyesi kicsit tétova hangja, ahogy bele-beleakad a nyelve a saját szövegébe. Volt abban valami varázslat. Igaz, úgy voltam vele, mint a rendszerváltással: nem sokat értettem még belőle, de körbelengte valami, amitől fontosnak, sőt: Fontosnak tűnt az egész. Érezni lehetett, hogy ennek később még jelentősége, jelentése lesz. Úgy is lett.

Megyesi Gusztáv a tárcaírás nagy adu ásza. Olyan ő publicisztikában, mint… mint Esterházy Péter a maga területén, és ez már önmagában sem semmi. Ő a tárcaírás legszebb hagyományainak őrzője, egyben megtestesítője is, akinek glosszái szinte legendásak.

A Népszabadságban (!) megjelent írásainak válogatott gyűjteménye így együtt, egy kötetben az egyik legmegrázóbb látlelet az elmúltnyóc, pardon, az elmúlt tíz év Magyarországáról, amit csak kezébe vehet az Egyszeri Olvasó. És amíg egymás után olvassa ezeket a borzasztóan pontos írásokat, a szívből jövő nevetés közben elfacsarodik a szív, összeugrik a gyomor. Ettől olyan erősek ezek a szövegek: a szerző híres objektivitásáról, függetlenségéről, arról, hogy megvezethetetlen és átverhetetlen, értékítélete és arányérzéke kiváló. Az efféle klasszikus, intelligens humor is már csak nyomokban lelhető fel itt-ott. Komolyan sajnálom az utánunk következő generációkat, hogy nekik már nem lesz lehetőségük a saját korukról írt Megyesi-szövegeket olvasni. Egyfelől a humor fegyver: nemcsak könnyebb lesz tőle a szív, és eltávozik a fölösleges feszültség, de nem is nagyon lehet komolyan venni azt az újgazdag bunkó – mondjuk így – minisztert, akit tele szájjal nevet ki az ember. Ahol nevetés van, ott félelem nem lakik, ahol pedig a félelem nem marad meg, onnan a rezsimek is eltűnnek, méghozzá oda, ahová valók: a történelem szemétdombjára.

Másfelől az intelligencia nemcsak fegyver, hanem hatalom is, egy értelmiségi független szemszöge az a nézőpont, ahonnan szemlélve megmutatkozik a világunk, a jelenünk, az ország mostani abszurditása, gyengesége, a hatalmat megragadó prosztó márkajelzéssel és ár-, valamint névcédulás cipőkben grasszálása az én pénzemen meg a tiéden. Reflektor ez a szemszög, ezért sem szeretik azok, akikre irányul. Fénye alatt olyan élesen válik el az ocsú a búzától, mint a négymillió szegény a ’mert megtehetem’ alapon helikopterező szolgától (gy. k. miniszter).

Történelemkönyv ez a gyűjtemény, de olyan szórakoztató és egyben szívfájdító módon, ahogyan azt csak Megyesi képes tálalni. Örülök, hogy olvashattam. Lassan, csemegézve, a glosszák felét felolvasva annak, aki éppen szembe jött és elviselte tőlem. Gyakran forgatott könyv lesz belőle. Már csak egy dedikáció hiányzik az újságírótól, aki egyszerre díjazott humorista és kitüntetett újságíró. Lehengerlő párosítás.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Megyesi Gusztáv

Megyesi Gusztáv

Megyesi Gusztáv: Roló alatt
Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016
472 oldal oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
kedvezményes webshop ár 3192 Ft
ISBN 978 963 143 4439

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Afféle minősége ő a magyar riportnak, mint Bodor Ádám a novellának. Esterházy Péter egyszer azt írta, ha újságíró lenne, Megyesi Gusztáv szeretne lenni. Szarkasztikus hang, mélyáramú irónia, éleslátás és a gondolati futamok meghökkentő fordulatai jellemzik a publicisztikáját. A magyar sajtótörténet egyik legérdekesebb és legeredetibb alakja, tanítani képtelenség, észjárása szavatosság. Ő az az újságíró, akit nem lehet becsapni. Éltető eleme a képmutatás, a butaság, a hazugság, a bornírtság és a hétköznapi abszurditás. És igen, neki is van strómanja, az igazság.

Ez a könyv válogatás a Népszabadságban megjelent írásaiból. Lenyűgöző panoráma az ország, az újundokok és a régiek önhitt grasszálásáról, az illiberalizmus kiépüléséről és lélektanáról, a parvenü újgazdagok és a sokasodó szegények közös Magyarországáról. Tulajdonképpen mulatságos tankönyvet tart a kezében az olvasó. Nevethet az ember, a könnyeit törölheti, míg lapozgatja, ám aztán benn akad a levegő.