Darázsfészek Közel-Keleten | Frank Schätzing: Breaking news

Posted on 2016. április 24. vasárnap Szerző:

0


Schatzing_Breaking news-bor200Bodó Viktória Booklány |

Olvasó, ki itt belépsz: hagyj fel minden reménnyel! Frank Schätzing a Breaking newsban is hozta a tőle jól megszokottakat: a hatalmas terjedelmet, a félelmetes kidolgozottságot, a rengeteg, összegubancolódó szálat. Ezt csak a gyanútlan olvasók érdekében sietek leszögezni már az elején; mert a Schätzing-szüzek eléggé meg fognak lepődni.

Ezúttal felejtsük el a science fictiont, mert a Raj és a Limit után a szerző merőben más vizekre evezett. Itt a huszadik század történelme, a világpolitika és a Közel-Kelet forrongó katlana keveredik egy megbukott haditudósító sorsával.

(…) Olyan kortárs, szórakoztató irodalmi szerző, aki Schätzingnél alaposabb kutatómunkát végez, szerintem egyszerűen nem létezik. Már-már eposzi a történetmesélési mód és alaposság, ahogy végighalad Izrael kialakulásának és történelmének fonalán. Igaz, a cél itt korántsem az egyszerű történelmi váz felépítése, sokkal inkább a darázsfészek kialakulásának okai érdekelhették, amikor belekezdett a regény megírásába.

Létezik ugyanis egy hely a világon, ahol valószínűleg soha nem lehet béke. Addig nem, ameddig a vallásosok, pró és kontra beleszólnak az olyan profán dolgokba, mint az államok kialakítása, az államhatárok kérdése. A fanatizmus mindenhogyan öl: átvitt értelemben a lelket gyilkolja meg, de felszított ellenségeskedések, háborúk révén a testet is.

A világnak egy olyan szegletében, ahol – akármeddig megyünk vissza az időben – a földnek váltakozó urai voltak, de mindenkor egymás mellett kényszerültek élni a zsidók és a palesztinok, nehezen igazolható bárkinek is a kizárólagos jogalapja a földre. Főképp akkor, ha a hivatkozások közé beékelődik a vallás, és legalább két nagy hitrendszer szent helyei, gyakorlatilag egymásra épülve, párhuzamosan léteznek ott. Pláne, ha a világ lelkiismeret-furdalásból adta az akkor már valakik (arabok) által lakott földet másoknak, s ezek a mások (a világból kiűzött zsidók) mindent meg is tesznek azért, hogy ez így is maradjon. (…)

Schätzing kíméletlen szerző. Kíméletlen önmagával, a szereplőivel és az olvasóval szemben is. Képes ezernél több oldalból hatszázat annak szentelni, hogy felvázolja a keretet, a körülményeket, a regény világát, s „csak” a könyv második felét használja a történet kibontakoztatására. Így, szokás szerint, a közepétől körülbelül hatszoros lesz a tempó. Az Egyszeri Olvasó csak kapkodja a fejét, annyi történés zuhan rá hirtelen.

(…) Egy botránnyal bukott haditudósító szerencsétlen visszakapaszkodási kísérlete, s az ostoba igyekezetből fakadó mellényúlásai (akkor sincs spoiler!) sehol a világon nem vernének ekkora hullámokat, mint a könyv választott helyszínén. Ekkora lavina sehol nem szakadna a nyakába.

Így jutunk el ahhoz a ponthoz, amikor már nem is tudjuk pontosan, hogy történelmi regényt, politikai thrillert vagy akciókötetet olvasunk-e valójában. A válasz egyszerű: mindhármat, egyszerre. Ennek van alárendelve az olvasó, ennek volt alárendelve az író (…) s ennek vannak alárendelve a karakterek is. Akikből nem kevés van, különféle arab, zsidó és egyéb nyelvű neveken; szóval, kösd föl a textilt, Olvasó! Másrészt viszont nem is egy mellékalakot olyan alapossággal rajzolt meg, hogy szinte lélegzik. Schätzing olyan érzékletesen fest nemcsak karaktereket, hanem érzéseket, képeket is, ami nem hagyja érintetlenül az olvasója lelkét, elméjét. (…)

Kifejezetten tetszett a szerző párttalansága: ebben a témában ritka, s egyben üdítő, hogy nem akar kampányolni sem egyik, sem másik fél mellett. Nem akar szimpátiát ébreszteni, nem takargat hibákat, nem relativizálja az eseményeket, nem fed el erényeket. Mesterien kever fikciót valósággal, határozott kézzel vezetve az olvasóját. Kimond olyan igazságokat is, amit mások nem mernek, megvilágít olyan szemszögből is, melyből nem szokás: az elfogulatlan mesélő, mintegy mellékesen, számos idézendő mondatot ejt el. Olyat, amit manapság megfogadni több mint üdvözítő lenne. „A megbocsátás nem törli el a múltat, de visszaadja a jövőt.” Mielőtt elfelejtem: az epilógus pedig kifejezetten remek.

Frank Schätzing

Frank Schätzing

Nem értékítélet, amit most mondok, de ebből a regényből valóban film fog készülni. Nem úgy, mint az előző kettőből, melyek szintén vászonra kívánkoznak, ám azokat átültetni nagyon költséges lenne. Ebből sokkal könnyebben forgathatnak majd politikai thrillert, sok-sok akciójelenettel, melyben a fő szál a könyv második fele lesz, utalásokkal az első részre, esetleg időugrásokkal is. A téma divatos, jól eltalált szereplőkkel pedig nagyot fog szólni, s ha kérhetem: Sosanát játssza majd Tilda Swinton!

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Frank Schätzing: Breaking news – A Saron-merénylet nyomában
Fordította: Frick József
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2016
1056 oldal, teljes bolti ár 5990 Ft,
kedvezményes internetes ár 4792 Ft
ISBN 978 963 293 4716

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tom Hagen, a harctéri tudósítók ünnepelt csillaga nem finnyáskodik, ha egy jó sztoriról van szó. Specialitása a Közel-Kelet országai, riportjai tudósítások a pokolból. De Afganisztánban elhagyja a szerencséje.

Hírneve romokban, ő maga pedig kétségbeesetten küzd a visszatérésért. Három évvel később új esély kínálkozik Tel-Avivban, amikor az izraeli titkosszolgálat adatokat játszik át neki. Hagen megragadja a lehetőséget, ám ezzel akaratlanul is halálos láncreakciót indít el…

A Breaking News magával ragadó thriller, hátterében egy epikus mondával. A húszas évek végén két család vándorol Palesztinába, egy legendákkal, harcokkal és reményekkel teli új világba, ahol a zsidók, az arabok és a brit gyarmatosító urak elkeseredetten küzdenek egymással az egyeduralomért. A famíliák története generációkon átívelve tükrözi és jellemzi Izrael szédületes fejlődését, egészen napjainkig.

Amikor Hagen váratlanul szövetségesre talál Yael Kahn, a fiatal orvosnő személyében, ráébred, hogy sorsa szorosan összefonódott az ország történelmével. De Yaellel az oldalán kezdődnek csak el igazán a bonyodalmak…