Barbár táncdal | Vendéghang klub Újbudán

Posted on 2016. április 25. hétfő Szerző:

0


vendéghang-ápr-plakatXénia |

A Vendéghang klubja ezúttal Weöres Sándor versei köré épül. Ez lesz a Zene és irodalom című rendezvénysorozat negyedik eseménye. A zenekar tematikus esteken, közreműködő vendégek segítségével, saját dalokkal állít színpadra és mutat meg egy-egy apró részletet a líra gazdag világából. Ezek az estek inkább szerkesztett színpadi előadások, mint koncertek, és szándékos a kísérletező jelleg, az előadási formák és műfajok vegyítése.

Weöres életműve közismert, verseit sokan és sokféleképpen dolgozták fel. Ezúttal szorosan egymás mellé kerül két nagyon különböző interpretáció: klasszikus zene és élőszó. Farkas Ferenc zeneszerző a költő tizenkét – mára nagyon népszerű – verséből (pl. a Száncsengő, A tündér, Ládika) kevéssel a megjelenésük után tizenkét dalt komponált énekhangra és zongorára, Gyümölcskosár címen. Később a ciklus néhány darabjából Fodor Ferenc készített gitárátiratokat.

A Vendéghang klubban Budavári Anna énekesnő tolmácsolásában hangzanak el részletek a műből, zongora-, illetve gitárkísérettel. A verseket Barna László szólaltatja meg.

Budavári Anna, Barna László

Budavári Anna, Barna László

A továbbiakban Vendéghang zenekar tolmácsolásában hangzik el a címadó kompozíció, Weöres Barbár dala és Táncdala alapján, valamint a költő első és utolsó szimfóniája. Hogy a szöveg hangulatát megérezzük, íme a Barbár dal WS »eredetijében« és WS »fordításában«.

Dzsá gulbe rár kicsere
áj ni musztasz emo
áj ni manküt vantasz emo
adde ni maruva bato! jaman!

Ole dzsuro nanni he
ole csilambo ábábi he
ole buglo iningi
lünlel dáji he! jaman!

Vá pudd shukomo ikede
vá jimla gulmo buglavi ele
vá leli gulmo ni dede
vá odda dzsárumo he! jaman

Szél völgye farkas fészke
mért nem őriztél engem
mért nem segítettél engem
most nem nyomna kő! ajaj!

Könnyemmel mosdattalak
hajammal törölgettelek
véremmel itattalak
mindig szerettelek! ajaj!

Földed tüskét teremjen
tehened véres tejet adjon
asszonyod fiat ne adjon
édesapád eltemessen!

Weöres tizenkét szimfóniát írt, az első négy tételes, az egyes részek fókuszában az évszakok állnak, a tizenkettedik az „alma” kulcsszó köré épülő összegzés. Az alkotók szándéka, hogy a műfaji keresztezésekkel tűzdelt sokszínű előadás hű lenyomatot adjon az anyanyelvvel és ritmussal magabiztosan bánó költő változatos életművéből.

Hogy mindez tényleg sikerült-e, az megnézhető/meghallgatható a TEMI – FMH-ban (régebbi és közismertebb nevén a Fehérvári úti művházban).

Zenészek:

Balaska Rebeka – zongora / ének
Füri Rajmund – hegedű / ének
Kása Kata – ének
Osváth Gábor – gitár / basszusgitár
Osváth Georgina – ének / djembe
Rózsa László – ritmushangszerek / ének
Tarcsai Péter – ének
Tari Viktória – fuvola / ének
Tóth Sándor Péter – mandolin / bendzsuki

TEMI – FMH (Fehérvári úti művház)
(1119 Budapest, Fehérvári út 47.)
2016. április 29. (péntek) 19:00

További részletek itt és itt.