Szeretnél olyan lenni? | Bear Grylls, Natalie Summers: A te életed. Eddz érte!

Posted on 2015. április 17. péntek Szerző:

0


Grylls_A-te-életed-bor180Tóth Gergely |

Kezdjük a legszembeötlőbb dologgal. Ezt a könyvet nem Bear Grylls írta. A népszerű „tévés túlélő”, aki korábbi SAS (Special Air Service; Különleges Légi Szolgálat) képzéséből csinált műsorokat – tevé­kenyen részt vett a könyv létrehozásában, de arcképe hiába figyel ott minden fejezet elején, a lényegi részeket és magát az edzésprogramot nem ő készítette, hanem a személyi edzője, Natalie Summers.

Sok hasonló munka található meg a boltokban, ez sem különbözik túlságosan a többitől. Különböző edzőgyakorlatokat írnak le, amelyeket kis ügyességgel otthon is megcsinálhat az ember, és finomabb vagy erőteljesebb módszerekkel igyekeznek rábírni az egészségesebb életmód követésére. A fitneszipar nagy üzlet manapság, és erre kitűnő példa A te életed. A szerzőket láthatóan nem csupán a másokon való segíteni vágyás vette rá a kiadásra. Jó pár beállított stúdiófotóról néz ránk marconán Bear Grylls, az egyes gyakorlatfajták neve jogvédett, a lapokon – ez szinte minden ilyen könyv, videó, program kötelező kelléke – minden eddiginél biztosabb alakformálást ígérnek, ráadásul minden eddiginél kevesebb időráfordítással.

Egy rövid, Grylls által írt bevezető után – amiben elsősorban az olvasó hiúságára apellálva próbál rábeszélni minket az edzés elkezdésére és életmódváltásra – rá is térünk a lényegre. Egyébként azt, hogy a könyv javát – a gyakorlatokat, edzésterveket – elsősorban Natalie Summers írta, sokkal szerencsésebbnek tartom, mert kettejük közül ő a szakember, míg Grylls ebben az összefüggésben a lelkes tanítvány. A fitnesz is akkor működik, ha hozzáértők oktatják. De ki lenne olyan bolond, hogy kihagyja Grylls nevének marketingerejét?

Három fő gyakorlattípust mutat be a könyv, az egyes fejezeteket más-más színnel jelezve, a kettlebelles (fülesgolyós), majd önsúlyos edzést, végül a (jogvédett nevű) Primal Power nyújtásokat. Ezek után tér rá a gyakorlatsorokra, majd a komplett edzésprogramokra (fókuszált, illetve „Hős” edzések). Tanácsokat ad a személyes edzésprogram elkészítésére is, majd végül foglalkozik az alakformálás egyik igazi nagy titkával, az étkezéssel.

Az egyes gyakorlatokat kevés szóval és számos (általában esetenként 3-5) képpel ismerteti, és többhöz csatol egy nehezebb verziót is. A gyakorlatsorokat is jellemzi a sok mellékelt kép, ami ebben a műfajban kifejezetten hasznos.

Az utolsó lapokon még táblázatokat is találunk, amelyekkel az ember nyomon követheti előrehaladását, és jegyzeteket készíthet magának.

A könyv végignézése során (az olvasás szót kissé túlzásnak érzem) az volt a benyomásom, hogy a szerzők minden jó szándék ellenére elkövettek néhány hibát, elsősorban a szerkesztés, másodsorban az olvasóik felbecsülése során.

Az egyik szerkesztésbeli hibának tartom, hogy a bemelegítéseket a gyakorlatok bemutatása után ismerteti. Ez azért jelenthet gondot, mert addigra az ember biztosan kipróbál néhányat. (Legyünk megengedőek: a hirtelen felindulásból edzést végzőkről volna szó…) Bár mindenképpen az összeállítás javára írható, hogy a gyakorlatsorok és edzéstervek előtt mindig felhívja a figyelmet a bemelegítésre, csakhogy ezek hátrébb következnek. Az sem egészen világos, hogy elsőként miért a kettlebelles (fülesgolyós) gyakorlatokat tárgyalja, holott ezek a leginkább balesetveszélyesek valamennyi közül (és én biztosan nem könyvből próbálnám megtanulni őket).

Ezek ellenére sem mondhatnám rossznak Grylls és Summers könyvét. Nem titkolja el, hogy a test átformálásához valójában kevés a napi néhány perc edzés, ahhoz bizony az étkezés és életmód átformálása is kell. Az étrendekkel az utolsó fejezetben foglalkozik, és nem meglepő módon a bio változat mellett teszi le a voksát.

Az ízlésemnek kissé túl marketinges és túl amerikai a szöveg stílusa – bár az átlag fitneszkönyvek hurráoptimista attitűdjét mellőzi –, és ezt Rézműves László fordítása jól adja vissza. Érthetően fordítja a gyakorlatokat, de azért a szerkesztő kiszúrhatta volna a hibát, hogy az „organic”-ot organikusnak fordítja – a magyarban bevett bio helyett.

Bear Grylls

Bear Grylls

Bear Grylls (és Natalie Summers): A te életed. Eddz érte!
Jaffa Kiadó, Budapest, 2015
216 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 615 549 2525

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Discovery Channel ünnepelt sztárja, napjaink egyik legnagyobb felfedezője és túlélője sosem félt a kihívásoktól: három évig szolgált a Brit Hadsereg különleges alakulatánál, megmászta a Mount Everestet, és a világ legszélsőségesebb helyein tette próbára tűrőképességét. Minderre nem lett volna képes megfelelő fizikai erőnlét nélkül. A kérdés csak az: szeretnél olyan fitt és erős lenni, mint Bear Grylls?

Ha igen, akkor jó hírünk van számodra, hiszen most megismerheted Bear forradalmian új edzésprogramját! Nem kell mást tenned, mint kiválasztani és begyakorolni a neked megfelelő mozgásformát: legyen az kettlebell, saját testsúlyos edzés vagy éppen primal move. Sőt ha valódi hős akarsz lenni, ötvözd mindhármat! Többé az sem lehet kifogás, hogy nincsen elég időd, hiszen a könnyen elsajátítható, dinamikus gyakorlatok között találsz háromperces és harminc perces mozdulatsorokat is. Eddz keményen, fogadd meg Bear közérthető tanácsait, és a maximumot tudod majd kihozni a testedből! Gyerünk, ez a te életed, tegyél érte!