Bear Grylls: A te életed. Eddz érte! (részletek)

Posted on 2015. április 17. péntek Szerző:

0


Grylls_A-te-életed-bor1807 | TÁPLÁLKOZÁS ÉS REGENERÁLÓDÁS

„Táplálkozz helyesen, és eddz rendszeresen.”

Ha céltudatosan edzel, és eredményt szeretnél elérni, meg kell értened, hogy a helytelen étrendet edzéssel nem tudod ellensúlyozni. Más szóval, nem tudsz annyi fekvőtámaszt megcsinálni, hogy kockahasad legyen, ha közben egészségtelen ételekkel tömöd magad.

Folyton azt hallom emberektől, hogy „Nagyszerű. Gyúrtam egy kicsit a konditeremben, úgyhogy most már bűntudat nélkül benyomhatok pár hamburgert.” Csakhogy ez nem így működik.

Persze egy-egy estére elengedheted magad, de ne várd, hogy a kondizás hatásos lesz, ha mellette összevissza eszel. Meg kell értened, hogy ahhoz, hogy edzett és formás legyél, a helyes táplálkozás is elengedhetetlen.

Nekem évekbe telt, mire felfogtam, milyen fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés. Bár jó lett volna, az iskolában senki sem tanított meg a helyes táplálkozásra. Ezt a tudást magamnak kellett megszereznem – rögös úton, rengeteg tévedés, próbálkozás és kutatómunka árán.

Mindig is fittebb voltam az átlagnál, fiatalabb koromban mégsem volt soha olyan kidolgozott testem, mint amilyet mindenki szeretne. Erős voltam, de soha nem volt kockahasam. Ma már tudom, hogy a helyes étrend, az intenzív edzésmunka és a pozitív szemlélet együttesen eredményezi azt az edzettséget és testet, amire büszke lehetsz.

Magától értetődő, de akkor is muszáj világosan leszögezni: a semmilyen vagy csak csekély tápértékkel bíró ételek fogyasztása minden esetben csökkenti az edzés hatékonyságát. Higgy nekem: egyértelműen megerősíthetem, hogy a kockahas legalább annyira a konyhában születik, mint az edzőteremben.

Szóval, fektess ugyanannyi energiát és tudatosságot a helyes étkezésbe, mint az edzésbe, és az eredmény nem marad majd el. Ezt megígérhetem.

FOGYASSZ TERMÉSZETES, TELJES ÉRTÉKŰ ÉLELMISZEREKET!

Én a természetes táplálkozás híve vagyok. Azt mondom: fogyassz természetes, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes, minél kevesebb mesterséges összetevőt tartalmazó ételeket. Keresd a legjobb minőségű, lehetőleg organikus élelmiszereket.

Erre sokan azt felelik: „De hát azok sokkal többe kerülnek.” Az igazság azonban az, hogy ha okosan vásárolsz, és sok ételt magad készítesz el, akkor nem kell egy vagyont költened a helyes táplálkozásra. A sör és a mirelit ételek nem feltétlenül olcsóbbak – sőt, több szempontból is sokba kerülhetnek…

Én az alábbi egyszerű, természetes étkezési szabályokat igyekszem betartani, hogy erős, karcsú és egészséges maradjak:

Szabadon fogyasztható:

 • Szabad tartású (nem táppal etetett) állatok húsa
 • Organikus halételek és más tengeri étkek
 • Organikus, friss gyümölcsök és zöldségek
 • Organikus, szabad tartású tyúkok tojása
 • Organikus magvak és csonthéjasok
 • Organikus, egészséges olajok (olíva-, dió-, len-, makadámdió-, avokádó- vagy kókuszolaj)

Korlátozandó:

 • Burgonya
 • Tejtermékek
 • Finomított cukor
 • Feldolgozott ételek
 • Szénhidráttartalmú ételek (például: kenyér, tészta és rizs)
 • Asztali só
 • Finomított növényi olajok
 • Alkohol

AZ ÉLET ÜZEMANYAGA

„Eddz keményen, étkezz helyesen, pihenj eleget, légy következetes – és a tested átalakul.”

Az elv, hogy a táplálék az élet üzemanyaga, vadászó-gyűjtögető elődeinkig nyúlik vissza, akik csak azt ették, amit találtak – vagyis azt, amit a természet táplálékul szánt nekik. Ezzel szemben mai modern, kényelemközpontú világunkban, olyan élelmiszereket fejlesztünk ki és fogyasztunk, amelyek az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, ahelyett, hogy tápanyagban gazdag ételeket ennénk, amelyek az egész testünket ellátják üzemanyaggal, és segítenek minket mindennapi tevékenységünkben.

Én azzal tettem meg az egyik legfontosabb lépést az edzettség és egészség felé, hogy újragondoltam a táplálkozáshoz való viszonyomat. Az ételekre immár az élet üzemanyagaként kellett tekintenem, és vállalnom kellett a felelősséget azért, ahogyan a szervezetem az étrendemet alkotó ételekre reagál.

A legnagyobb változtatást az adagok méretében és az élelmiszerfajták százalékos arányában hajtottam végre. Ma már kisebb adagokat eszem, és kiegyensúlyozott étrendre törekszem, amely 40%-ban szénhidrátokból (főleg gyümölcs- és zöldségfélékből), 40%-ban fehérjékből (ebben a vörös húsok csak korlátozottan vannak jelen) és 20%-ban „jó” zsírokból áll.

Bár az étrendem korábban is gazdag volt tápanyagokban, ez az apró finomhangolás lényegesen hatékonyabbá tette az edzést, és elősegítette a zsírégetést. Sokkal több zöldséget és vörös húsok helyett döntően fehér húsokat kezdtem fogyasztani, emellett pedig gyakrabban (hetente kétszer) ettem olajos halat. Radikálisan csökkentettem a finomított cukrok és az olyan egyszerű szénhidrátok bevitelét, mint a burgonya, a kenyér és a tészta, valamint a tejtermékekét és a feldolgozott húsokban (például a kolbászban) található telített zsírokét.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtanuljam, hogyan tehetem ízletessé az egészséges ételeket. Manapság ez már sokkal könnyebb, mint régen, mert az internetről minden szükséges információ és recept beszerezhető, ami az egészséges táplálkozáshoz kell.

Például, ha pizzázni támad kedvünk, az alapot karfiolból készítem el – te is utánanézhetsz az interneten. De két perc alatt csokoládét is tudok készíteni kókuszolajból, nyers kakaóból és természetes juharszirupból. Lefogadom, hogy mindkettőt imádni fogod.

Az egészséges táplálkozás érdekében le kell szoktatnod az ízlelőbimbóidat az ételek valódi ízét elrejtő rengeteg sóról, cukorról és zsírról, és át kell állítanod az agyadat arra, hogy finom, de egészséges ételeket készíts. Csak szánd el magad, hogy megtanulod, és hamar bele fogsz jönni. Légy a mestere az egészséges, tápláló fogások felkutatásának.

Én két fontos dolgot teszek. Először is, csak egészséges hozzávalókat vásárolok. Másodszor, olyan klassz ételekhez keresek recepteket az interneten, amelyeket elkészíthetek kizárólag ezekből a hozzávalókból. Így viszonylag könnyen találok minden napra tápláló és egészséges ételeket, közben jól szórakozom, és az ebbe fektetett energia az edzéscéljaim elérése szempontjából is sokszorosan megtérül.

Az igazság az, hogy a helyes táplálkozás témája önmagában megérne egy egész könyvet. Azt hiszem, írok is róla egyet valamikor a közeljövőben, mondjuk ezzel a címmel: A te életed – válaszd hozzá a legjobb üzemanyagot! (Majd figyeld a könyvesboltokat.) Addig is, alkalmazd a fenti hasznos elveket úgy az életedben, mint az edzésmunkádban, és hatalmas különbséget fogsz tapasztalni.

ÉTELCSOPORTOK

Szénhidrátok

A szervezetünk energiát merít a szénhidrátokból, amelyeknek két típusa van:

Egyszerű szénhidrátok (cukrok), például: fehér kenyér, fehér rizs, fehér tészták, sütemények stb. Ezekben sok a finomított cukor, amitől lecsökkenhet az energiaszinted.

Összetett szénhidrátok (keményítők), például: teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, barna rizs, rozskenyér, quinoa stb. Ezeknek is magas a cukortartalmuk, de a bennük levő energia lassabban szabadul fel, ami stabilizálja az energiaszintet.

grylls-illu02Az összetett szénhidrátok sokkal egészségesebbek, de én személy szerint korlátozom a fogyasztásukat (bár nem zárom ki őket teljesen az étrendemből).

Fehérjék

A fehérjék a test és az izmok növekedését segítik. A fehérjék, illetve az alapvető aminosavak olyan energiaforrások, amelyek serkentik a kalóriák elégetését és a fogyást.

Zsírok

A szervezetünknek a növekedéshez és a vitaminok feldolgozásához „jó” zsírokra van szüksége. Ezek a zsírok a tartósabb erőkifejtéshez biztosítanak energiát.

Fordította: Rézműves László

Bear Grylls, Natalie Summers: A te életed. Eddz érte!
Jaffa Kiadó, Budapest, 2015