Kedvtelésből színésznő is… | Hegyi Barbara: Alkalomadtán

Posted on 2015. január 23. péntek Szerző:

0


HegyiBarbara_Alkalomadtán-bor180Bodó Viktória Booklány |

Színészek nevével időről időre szakácskönyveket adnak ki: ez bizony nem újdonság. Ha azonban ugyanannak a színésznek a neve alatt már a második gasztrokiadvány jelenik meg, amellett nem mehetünk el szó nélkül, különösen, ha az igen sikeresnek mondható eladásokkal is tisztában vagyunk.

Hogy mi a titka Hegyi Barbara szakácskönyveinek? Talán az, hogy olyan igaziak. Élet van bennük, valódiság, szagok és illatok. Ráadásul, nem kíván más lenni, mint ami: egy főzni-enni szerető (színész)nő (szakács)könyve. Nem tör séfbabérokra, nem oktat, nem képzeli magát a szakmai titkok tudójának, egyszerűen csak bepillantást enged egy sokak által kedvelt, népszerű színésznő (konyhai) pillanataiba.

Az összeállított menüsorok közt sűrűn elhelyezett történetek nem csak a főzés szeretetéről, hanem a családról, a barátokról, az életről is mesélnek: mindarról, ami fontos. Maga a könyv fekteti le az alapvetést, miszerint aki szeret: etet. Így válik egy ilyen, egyébként is intim foglalatosság még bensőségesebbé – a magánéleti, kedves pillanatok felvonultatásával.

A kötet maga okosan épül fel: nem egyszerűen önálló ételreceptek, hanem egymáshoz hangolt ételsorok vannak benne, ajánlással, hogy kinek-kiknek, esetleg milyen alkalomra érdemes megfőzni ezek valamelyikét. Szakmailag egyébként jópofa merítés a legutóbbi talán tíz év divatos ételeiből. Minden hétpróbás gasztrotudornak van hasonló válogatása az ilyesféle, rutinnal könnyen elkészíthető – de sem unalomig elcsépelt, sem túl extravagáns – ételekből, amelyek jó eséllyel aratnak sikert a házi vendéglátás alkalmával.

Csicsókás csirke

Csicsókás csirke

Ezt jelenti az a bizonyos élet, ami benne van, sőt egy kicsit Hegyi Barbara lelke is, mert megismerni a szakácsot kedvelt ételeiről. Kísérletező kedvét, minőség iránti igényét, a változatosság és a kihívások szeretetét, a nyitottságát és az étel-élet szeretetét is.

Így hát nem csak a főzésről, önmagáról is mesél az – értelemszerűen kollégák, vagyis neves színésztársak ajánlásával ellátott – gyönyörű kiállítású kötet. Aminek gyakorlatiasságát a saját könyvjelző is növeli. Aki látott már valaha konyhát közelről (pláne még dolgozott „kottából” is), az pontosan tudja, mennyire jól jön az ilyesmi. Aki pedig még nem látott, az most ezzel a könyvvel – legalábbis egyes receptjeivel – talán el is kezdheti. A végeredmény szinte biztosan siker lesz, nem is szólva arról, hogy ezzel két legyet üt egy csapásra. Kap egy tál finom ételt vacsorára, s valóra váltja a szerzőnek az ajánlásban megfogalmazott vágyát, hogy a könyve ne csak ücsörögjön a polcon, hanem keljen életre egy konyhában, legyen akár kissé levesszagú, pecsétes és foltos.

Egy szakácskönyvet csak ilyen céllal érdemes megírni.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Hegyi Barbara

Hegyi Barbara

Hegyi Barbara: Alkalomadtán
Fotók: Kövesdi Réka
Park Kiadó, Budapest, 2014
280 oldal, teljes bolti ár 5500 Ft
ISBN 978 963 355 0687

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

„Szeretném, ha ez a – most még igazán szép – szakácskönyv hamarosan szamárfülesen, zsírtól, olajtól foltosan, szafttól pecsétesen, mártásoktól tarkítva élné konyhai életét, mindig a kezük ügyében. Valahol a tűzhely és a konyhaasztal között. Kívánom, hogy legyenek maszatos ujjlenyomatok az oldalain, és lapjai közül cukor, prézli – netán quinoa – hulljon alá. Mert ez a könyv azoké, akik éppen annyira nem szakácsok, mint én. Akiknek a főzés öröm, alkotás, kreativitás, játék, élvezet, fantázia. Azoké, akik »fellépnek« a konyhában, hogy főztjükkel sikert arassanak, és a tapsra még mosogatás közben is szívesen gondolnak vissza.” – Hegyi Barbara

Új szakácskönyvében Hegyi Barbara olyan menüsorokat állított össze, melyeket egy-egy rendkívüli vagy teljesen hétköznapi alkalom ihletett. A hagyományos ünnepeken kívül böjtre, váratlan vendégre, csajbulira, szexi reggelire, gyerekbulira, vagy akár egy esős vasárnapra is meríthetünk ötletet belőle.

Ha könnyen beszerezhető alapanyagokból gyorsan elkészíthető egyszerű, finom ételekre és jó hangulatú családi történetekre vágyunk, az Alkalomadtán mindig kapóra jön.