»Képtelenek vagyunk a forradalomra« | Gergye Krisztián, a Merénylet rendezője

Posted on 2014. október 18. szombat Szerző:

0


Gergye Krisztián (MCs)

Gergye Krisztián (MCs)

N. I. D. |

Gergye Krisztián tizenkét színpadi dívával ké­szít zenés előadást közönyről, csődről, behódo­lásról. A Merénylet című produkció Peter Weiss Marat/Sade drámáját a tánc, a mozgás, a prózai színház és a zene eszközeinek párhuzamos fel­hasz­nálásával mutatja be. A rendező-koreo­gráfus október 29-én bemutatandó munká­já­ban áthallások nélküli kritikai hangot meg­ütve, direkt, kommunikációt szeretne foly­tat­ni, a készülő előadást pedig a társadalmi fele­lős­ségvállalás egyik példájának és fórumának reméli.

Egymástól függetlenül párhuzamosan két Ma­rat/Sade is készül (a másik a Katona József Szín­házban), tehát az hogy miért aktuális a da­rab, talán nem is igazi kérdés. A Gergye-pro­dukcióban kizárólag nők szerepelnek. Miért gondolod, hogy tizenkét, nagyon különböző karak­terű nővel kell eljátszatni a darabot? És ha már itt vagyunk, azért fel­teszem: miért pont ezt a darabot?
Szerintem az lenne fura, ha tizenkét azonos vagy hasonló karakterrel dolgoznék! Szeretném elkerülni mind az általánosítás, mind az uniformizálás csapdáit. Főleg a személyes felelősségvállalás érdekel, épp ezért a lehető legkülönbözőbb karakterek egyéni viszonyulásai érdekelnek. A karakter szó nem is igazán jó, mert a sztereotip megoldások sem foglalkoztatnak – inkább személyes alkatokról beszélnék, ami többet fed fel a személyiségből is.

A felelős polgárok kérdései

A kérdés inkább arra vonatkozik, hogy van köztük színésznő (kőszínházból is, független színházból is, vidékről is, Budapestről is és így tovább), táncosnő, énekesnő, fiatalabb és idősebb, szóval tényleg nagyon sokféle.
Inkább ösztönös alkotó vagyok. Régóta terveztem, hogy csak nőkkel dolgozzak. Jó alkalmat ad erre Peter Weiss darabja, amely tökéletesen pontos kérdéseket tesz fel, olyanokat, amiket most, 2014 Magyarországán létszükséglet feltenni, ha felelős polgárai szeretnénk lenni a társadalmunknak. Én a művészettel próbálok meg felelősen gondolkodni, akár politikai, akár társadalomkritikai kérdésekről – nyilván ezért találtam meg ezt a darabot. Emellett pedig azokat az embereket kerestem, akik leginkább adekvátak a szerepekre. Tizenkét olyan nőt sikerült megnyerni a produkciónak, akik valóban nagyon különbözőek, de közös bennük, hogy teljes mértékben a szerepek megformálásához szükséges minőséget képviselik, mind művészi, mind emberi értelemben, és ezen túl pedig bátran vállalják kritikai hangjukat és véleményüket is.

Kerekes Viktória

Kerekes Viktória, Sipos Viktória (háttal)

A darabban többnyire politikus férfi szerepek szólalnak meg, és ha én ezekre a mai, magyar sztereotip férfi politikai megnyilvánulásokra gondolok egyrészt felfordul a gyomrom a sovinizmustól, másrészt csak közhelyeket generálnék az előadásban. Elfogadhatatlanul valóságos lenne. Nem szeretnék betársulni a mai, felületes hazugságkommunikációba, ami lehetőséget sem teremt a vitára, ami csak diktátumokat követ és követel. Ezért is hangzanak el nők szájából Peter Weiss „férfimondatai”. A próbafolyamat alatt kialakult egy nagyon személyes viszony a szereplőkkel, amiben pontosan tudom érzékelni, hogy ezt ők hogyan és miként képesek átszűrni a saját személyiségükön, művészetükön, és ezen keresztül hitelesen tudják kommunikálni a gondolatokat és a részigazságokat is.
Igaz az is, hogy erősen szkeptikus vagyok. Muszáj, hogy kritikai éllel létezzen az ember a világban, különben pillanatok alatt besorolódik, besodródik, és akkor nem tudja aktívan élni a saját életét, nem tud a saját életének a főszereplője lenni. Ez ellen küzdök. Nem gondolom, hogy tudom a tutit, viszont hiszek a folyamatos kérdésfeltevésekben. Azért kerestem meg őket tizenkettejüket, mert nekik – a lényüknek, a szavaiknak egyaránt – személy szerint, civil módon is tudok hinni, s általuk az előadásban igazságok ütköztetésére lehetünk képesek. Ez a lényeg: a személyes hitellel vállaltan kimondott, nem hazugságnak gondolt vélemények hogyan fordulnak ki önmagukból, illetve ha valakinek a kezébe kerül a hatalom, akkor az hogyan billenti ki azonnal az igazságából az adott véleményt, az adott helyzetet.

Akkor ne finomkodjunk: ha valaki meghallja, hogy Peter Weiss: Marat/Sade, nyilván eszébe jut, hogy politika, forradalom, szélsőség, bezártság – utóbbi az eredeti címben lévő elmegyógyintézetből, közhelyesen ugyan, de erősen. Ezek a szavak egymás mellett eléggé áthallásosan hatnak. Nyilván azt gondolja az ember, hogy egy felfokozott közéleti dühből, de legalábbis mindenképpen határozott közlési szándékból származik már maga a darab megvalósításának ötlete is. >>>

Fotók: Kincses Gyula (a fázisbemutatón, a Zsámbéki Színházi Bázison), Mészáros Csaba (MCs)

Folytatás itt

Fullajtár Andrea

Fullajtár Andrea

MERÉNYLET De Sade úr betanításában
– hangulatkeltés szünet nélkül –

Peter Weiss: Jean-Paul Marat üldöztetése és meg­gyil­kolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet szín­játszói előadják De Sade úr betanításában

Mi a forradalom? Az elfojtott nyugtalanság követ­kezménye? Csupán a történelem sajnálatos közjátéka? Megállíthatatlan közbeavatkozás? A természetes egyenlőtlenség időleges egyensúlyba állítása? És mik a következményei? Hol kezdődik a meghasonlás, hol indul a kétség? Lehet-e forradalom ott, ahol nem lehet, mert minden szép, minden egészséges és épületes? Mi vezet a merénylethez? Tizenkét díva, zenés-táncos hangulatkeltés, tombolás és őrület, nyugalom és kimértség, divat, botrány, politika, közélet, cenzúra és szabadság Peter Weiss Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában című drámájának e sajátos revüváltozatában.

Fordította: Görgey Gábor
Koreográfus-rendező: Gergye Krisztián

Murányi Márta, Tóth Evelin

Murányi Márta, Tóth Evelin

Szereplők:
Jean-Paul Marat – Fullajtár Andrea
De Sade márki – Takács Katalin
Simonne Evrard – Egri Márta
Charlotte Corday – Sipos Viktória
Duperret, girondista képviselő – Kerekes Viktória
Jacques Roux, szerzetes – Melkvi Bea
Kikiáltó – Szalontay Tünde
Popó – Bodor Johanna
Kokó – Lőrinc Katalin
Kukuriku – Murányi Márta, Tóth Evelin
Coulmier – Tárnok Marica

Látvány: Gergye Krisztián
Jelmez: Béres Móni
Maszk: Károlyi Balázs
Zenei vezető: Tóth Evelin
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Gergye Krisztián Társulata, Kultúrbrigád és Átrium Film-Színház produkció