Ez az út nem könnyű | Sarah Wilson: Leszoktam a cukorról

Posted on 2014. október 8. szerda Szerző:

0


Wilson_Leszoktam-a-cukorrol-bor180Bodó Viktória Booklány |

Itt ez a könyv, ami annyira tetszik – és ugyanakkor annyira mégsem. Gyönyörű a kiállítása, jól kezelhető, könnyen áttekinthető, a szemnek nagyon kedves. De mi mást várjon az ember egy valamikori Cosmopolitan-főszerkesztőtől, ha nem tökéletes küllemet? Stílusa is laza, ízig-vérig 2014-es. Ez már eleve több, mint amit a hasonló kiadványok jókora része képvisel – ha egészen őszinte akarok lenni.

Ugyanakkor várhat az ember ugyanettől a tévéstől, Cosmo-girltől és bloggertől mást, mint logikai buktákat és tudománytalan kijelentéseket? Mert sajnos abból is kap az olvasó, szóval csak csínján Sarah könyvbéli magyarázataival…

Lássuk az alapvetést: a répacukor méreg, drog, s mint ilyen, függőséget, majd súlyos betegségeket és – nem kevésbé súlyos – hájat okoz. Ezzel itt, a fotelomban üldögélve nagyjából egyet is tudok érteni. Kevesebbet kell hát belőle enni – ez is igaz. (És elég nehéz meghúzni a határvonalat: egyénenként milyen mennyiségnél kezdődik a függőség.) Azonban leszokni nagyon nehéz, hiszen az ember ellen dolgoznak a megszokások, a vágyakozás az újabb adag után. De még az élelmiszeripar is, ami a kolbásztól a zsírszegény joghurtig módszeresen mindenbe cukrot adagol (nem is keveset). Ezen az úton, a leszokás – ha úgy tetszik: a kitisztulás – útján akarja végigvezetni Sarah Wilson a sorstársait, saját tapasztalatait és 108 cukormentes receptet vetve a papírra.

A kezdeményezés kiváló, hiszen világméretű elhízásjárványtól szenved az emberiség „jobban” élő fele, s lassan felbecsülni sem lehet ennek egészségügyi – s ezáltal gazdasági – hatásait. A huszonnegyedik órában sokan nyomják a vészcsengőt, de még többen lovagolják meg a könnyű pénz reményében a kövér vagy a cukorfüggő emberek álmait az esztétikus, egészséges testről.

Valaha az Atkins-diéta volt az, melyben végső soron a gabona és a szénhidrát egyéb formái számítanak ellenségnek. Ma paleolit diétának/paleolit táplálkozásnak vagy röviden paleónak hívják. Ennek a szemléletmódnak egyik vetülete ez a könyv is, bár csak érintőlegesen. Nem hirdet élethosszig való tiltást, csak két hónapot kér a delikvensektől. Addig tart a kúra, ami azt ígéri: utána megváltozik a cukorhoz való hozzáállásod, azt követően pedig a mértékletesség jegyében lazulnak a szabályok. Olyasvalakiként fűzöm hozzá, aki már „lejött” a cukorról sokkal korábban (és magától): ez az út nem könnyű. Nem árt hozzá egy jó itiner, no meg egy segítőtárs sem, aki segít, támogat, tanácsokat ad, ha kell. Nyolc (8!) hét nem a világ: ki kell próbálni!

Sarah Wilson

Sarah Wilson

Talán éppen ez az ausztrál ízlés, ez a hangulat és a csajos, könnyed szellem lesz a kulcs az új élethez. Akár az is lehet, mert a potenciál megvan benne. Látszik a sok bele fektetett munka.

Hogy Booklány könyve lenne ez? Határozottan nem. Azonban sokaké az lehet, a függőség leküzdése felé vezető rögös úton, útban az egészséges ételek felé. Ha sikerül, s végül uraivá válunk a testünknek, amit boldogan táplálunk is, nem csak etetünk – az kész főnyeremény.

Fordította: Dr. Sámi László

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Sarah Wilson: Leszoktam a cukorról. Édes élet cukor nélkül
Magnólia Kiadó, Budapest, 2014
224 oldal, teljes bolti ár 3880 Ft
ISBN 978 615 546 8629

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

»Lefogytam, és megváltozott a bőröm: szépen kitisztult. Ám amikor leszámoltam a fehér méreggel, egyúttal gyógyulni is kezdtem. Újra rátaláltam arra a jó közérzetre és pezsgő energiára, ami gyerekkoromban volt a sajátom. Nem hiszek a fogyókúrákban, sem abban, hogy gyötrelmessé kellene tenni az egészséges táplálkozást. Az itt bemutatott nyolchetes tervet és a recepteket úgy állítottam össze, hogy tartós testi-lelki jólétet biztosítsanak.«

Sarah Wilson nyíltan beismerte, hogy cukorfüggő volt: átlagosan 25 kávéskanálnyinak megfelelő cukormennyiséget fogyasztott naponta legalábbis azelőtt, hogy fölismerte volna az összefüggést féktelen cukorimádata és az egész életében fennálló, zavaró hangulatváltozások, súlyproblémák, alvási nehézségek, pajzsmirigy-rendellenességek és autoimmun betegségek között. Végül megértette: változtatnia kell az étrendjén.

Ami egyszerű kísérletnek indult, rövidesen személyes életmóddá vált, majd igazi, elkötelezett küldetéssé és kampánnyá, hogy másokat is ráébresszen a cukorfogyasztás egészséget veszélyeztető, káros hatásaira.

A Leszoktam a cukorról Sarah személyes tapasztalatait felhasználva segít neked:

– megtörni a cukorfüggőséget egy kipróbált és jól bevált nyolchetes tervvel,
– felülkerekedni a sóvárgásokon, bizonyított és könnyen kivitelezhető trükkök segítségével,
– egészséges cukorpótlókat és alternatívákat találni,
– cukormentesen főzni: összesen 108 desszert, sütemény, csokoládé, gyerekeknek szánt nyalánkság, nassolnivaló és könnyen elkészíthető, méregtelenítő étel részletes receptjével.