Sarah Wilson: Leszoktam a cukorról (részlet)

Posted on 2014. október 8. szerda Szerző:

0


Wilson_Leszoktam-a-cukorrol-bor180Bevezetés

Három évvel ezelőtt úgy döntöttem,
leállok a cukor­fo­gyasz­tással.

Korábban sokszor eljátszottam a gondolattal, de a gyakorlatban sosem sikerült megvalósítanom. Azután elhatároztam: elég a bohóckodásból, és komolyan nekiláttam a feladatnak.

Ám ami egyszerű újévi fogadalomnak és kíváncsi kísérletnek indult, hamarosan jóval több lett annál. A cukor föladása könnyebben ment, mint hittem, és jobban éreztem magam, mint valaha – ezért nem álltam le, hanem elszántan folytattam.

Világszerte több tucat szakértővel készítettem interjút, és képesített egészségügyi szaktanácsadóként magam is végeztem némi kutatómunkát. Sok mindennel kísérleteztem, kitartóan próbálkoztam, önmagamat használva kísérleti nyúlként, és végül sikerült összeállítanom egy sor olyan tudományosan is tesztelt és igazolt technikát, amelyek valóban működnek. Azután komolyan elhatároztam és elköteleztem magam. Választottam.

A dolgok ugyanis mindig a mi döntéseinken múlnak. És az elkötelezettségünkön.

Mélyen gyökerező ellenállás él bennünk a cukorról való lemondással szemben. Úgy nőttünk föl, hogy érzelmileg és fizikailag egyaránt ragaszkodjunk hozzá. Már a puszta ötlet, hogy nem nyúlhatunk a cukorhoz bármikor – amikor örvendezünk vagy ünnepelni szeretnénk, netán épp ellenkezőleg: amikor elfáradunk vagy rossz a kedvünk –, megrémiszt minket.

Ha nem valami kis édesség és nyalánkság, akkor mégis, mi? Nos, megmondom én:

Tiszta, egészséges elme és test.

Ám hamarosan megtanultam, hogy amikor az ember leszokik a cukorról, egy darabig nagyon egyedül érzi magát. A mi modern táplálkozási rendszerünk szinte teljes mértékben a cukorfogyasztás köré épül, méghozzá csábítóan és igen rafináltan. Egy müzliszelet több cukrot tartalmazhat, mint egy nagy kocka csoki; a közönséges barbecue-szószok többet, mint a csokireszelék. Megesik, hogy próbáljuk a helyes dolgot tenni, azután ráébredünk: a zsírszegény joghurtunkban esetleg több a cukor, mint a jégkrémben. „Teljes kiőrlésű”, „egész szemes” müzlivel etetjük reggel a gyermekeinket, némi gyümölcslével kiegészítve, és „egészséges” falatokat pakolunk nekik tízóraira, például mazsolát vagy friss gyümölcsöt. Ebédre sikerül is elfogyasztaniuk annyi cukrot, mintha betömtek volna egy egész Milky Way szeletet és egy dobozos kólát.

Ne próbáljunk menedéket találni a bio-élelmiszerboltokban sem – azok ugyanis valóságos bűnbarlangjai az „egészséges ételekként” feltüntetett fruktózbombáknak. A legnagyobb fruktóztartalmú rágcsálnivalók némelyike éppen az ilyen „egészséges” boltokban található, ráadásul általában a „zsírszegény”, a „gluténmentes”, a „100%-ban természetes”, sőt a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” és hasonlóan félrevezető címkékkel fölékesítve. Mégis miben reménykedhetünk?

Az sem igazán segít a helyzetünkön, hogy a táplálkozástudományi szerveket – amelyek „avatott” és „szakértő” javaslataira támaszkodunk a tekintetben, hogy mit és mennyit együnk – sok esetben (Tippelsz? Talált, süllyedt!) éppen a cukoripar vezetői pénzelik!

Gyakorlatilag szinte mindenben, amit fogyasztunk, található legalább egy kevés cukor.

Rájöttem, hogy a modern reggeli valóságos aknamezővé vált, és mára gyakorlatilag szinte lehetetlen valóban egészséges, cukormentes gyors falatokhoz jutni a mindennapi rohanásban. Muszáj volt okossá és kreatívvá válnom. Így a következő tizenkét hónapot azzal töltöttem, hogy igyekeztem kifundálni új, fruktózmentes – mind édes, mind pedig a cukroktól eltérítő – falatokat és teljes fogásokat.

Ez a könyv megmutatja, hogyan száműzzük a cukrot az étrendünkből, és hogyan gyógyuljunk meg.

Részletesen, lépésről lépésre ismertet egy nyolchetes programot, telis-tele olyan tippekkel, trükkökkel és technikákkal, amelyek segíthetnek egyszer s mindenkorra kizárni a „fehér mérget” az életünkből.

Egyúttal ez receptkönyv is.

  • Rövid összefoglalása mindannak, hogy én személy szerint mit ettem és mit tettem, amikor és amióta leszámoltam a cukorfüggőségemmel. Az itt található receptek részben saját „találmányaim”, részben pedig néhány bűbájos és szeretni való, egészségtudatosan élő barátom alkotásai.
  • Számomra a cukormentes étkezés mostanra hihetetlenül könnyűvé, hatékonnyá, gazdaságossá, fenntarthatóvá és… nos, helyessé vált.

Hosszú évtizedek óta először pontosan azt eszem, amit akarok. Ez történik, ha mentesítjük az étrendünket a cukortól – helyreáll az étvágyunk. Már nem gondolok arra, hogy korlátoznom kellene a fogyasztásomat. Soha többé. Az étkezések még örömtelibb élménnyé váltak számomra, teljesen kielégítő és laktató fogásokkal.

Nem vagyok fehér köpenyes, okleveles szakértő. Sikerült viszont kiszabadítanom az életemet a cukor rabságából, és első kézből tapasztaltam meg, mi vált be, és mi nem. Most pedig szeretném megosztani Olvasóimmal mindazt, amire menet közben rájöttem, és szeretnék segíteni embertársaimnak, hogy ezentúl egészséges, cukormentes életet élhessenek.

Sok sikert és makkegészséget kívánok!   Sarah XX

* * *  * * *

Pár dolog a receptekkel kapcsolatban

A könyvben található receptek nem különlegesek. Inkább azt mondanám: egyszerűek és hétköznapiak.

Itt is érvényes, hogy a kevesebb több. Igyekszem a lehető legkevesebb hozzávalót használni. Látni fogjuk, hogy a könyvben végig ugyanazokhoz az alapvető nyersanyagokhoz nyúlok. Ily módon lehetőségünk nyílik szabadon kísérletezni minden egyes hozzávalóval: kipróbálhatjuk számos különböző felhasználásukat. Egyszersmind, így nem kell megvennünk egy egész üveggel vagy dobozzal valami speciális összetevőből, hogy aztán esetleg soha többé ne nyúljunk hozzá. Más szóval, ez egyben kevesebb pazarlást is jelent – ami manapság alapvetően fontos, nem igaz?

Nem szeretek pontosan méricskélve főzni. A receptjeim is ezt tükrözik, és ennek következtében tényleg meglehetősen egyszerűen, és különösebb bonyodalmak nélkül elkészíthetők. Tekintsünk úgy rájuk, mint felhívásra, hogy engedjük magunkat játszani egy kicsit, és bátran kísérletezni!

A buktatókra összpontosítok. Amikor leszámolsz a cukorral, a legnehezebb dolog a reggeli ételekhez, a gyorsan és egyszerűen elkészíthető falatokhoz, a desszertekhez való alkalmazkodás, valamint a gyerekek etetése – épp ezért koncentrálok a könyvben pontosan ezekre. Bemutatok továbbá néhány egyszerű, de nagyszerű méregtelenítő fogást, amelyek segíteni fognak a cukormentes étrendre való átállás ideje alatt.

A legtöbb recept teljes mértékben fruktózmentes, és tökéletesen illik a cukorról leszoktató nyolchetes programba.

Némelyik cukor-alternatívákat vagy fruktózszegény gyümölcsöket tartalmaz, de a legjobb, ha csak a két hónapos leszokási periódus után fogyasztjuk őket.

A receptek javarészt glutén- és gabonamentesek, mert úgy vélem, a gabonaszemek keményítőtartalma csak tovább táplálhatja a cukorfüggőséget, és ajánlott minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat, ha gondunk van a cukorral. A receptek többnyire a fruktóz-anyagcserezavarokkal küzdők számára is megfelelőek, ám az ilyen betegségben szenvedők közül néhányan nem ehetnek kókuszdiót tartalmazó termékeket. Érdemes konzultálnunk erről egy táplálkozástudományi szakértővel vagy orvossal, amennyiben bármilyen fenntartásunk vagy aggodalmunk van a kérdést illetően.

Sarah Wilson

Sarah Wilson

Ez szigorúan véve nem paleo szakácskönyv, első­sorban mert nem szeretem és nem is támogatom az efféle címkéket és beskatulyázásokat. A paleolit diéta alapelve az, hogy az étrendünknek minél jobban hasonlítania kellene a tízezer évvel ezelőtt élt, vadászó és gyűjtögető életmódot folytató őseinkéhez – azaz: sok hús, zsír, olajos magvak, zöldségek, némi gyümölcs, és semmi cukor vagy gabona. A könyvben található receptek többsége megfelel a paleo ét­rend­nek, azonban ismertet néhány nagyszerű vege­tári­ánus és vegán opciót és alternatívát is.

Amikor egy recept hozzávalói között szerepel a hús, tojás vagy valamilyen tejtermék, kérlek, próbáld meg lehetőleg nem nagyüzemi, hanem háztáji, legel­tetéses vagy bioforrásokból beszerezni azokat! Nem vet föl a pénz? Próbálkozz olcsóbb, kevésbé fel­kapott hentesárukkal, és ne vagdosd le róluk a zsírt, a cson­tokat és a porcogót! Ehelyett inkább tedd el őket (lásd 60. oldal)!

Ezek a receptek azt tükrözik, ahogyan a minden­na­pok­ban főzni szoktam. Szeretek összekutyulni ezt-azt. Amikor csak lehetséges, igyekszem teljes értékű (so­ha­sem zsírszegény), tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztani.

Fordította: Dr. Sámi László

Sarah Wilson: Leszoktam a cukorról. Édes élet cukor nélkül
Magnólia Kiadó, Budapest, 2014