Az apák rehabilitációja | Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Posted on 2014. szeptember 8. hétfő Szerző:

1


Gaiman_Szerencsere-a-tej-bor180Bodó Viktória Booklány |

Tekintettel arra, hogy éppen van itthon tej, szerencsésen le tudom írni a gondolataimat a Szerencsére a tej című könyvről. Ami ugyan félkomolyan, de nem kisebb dologra vállalkozik, minthogy visszahelyezze jogaiba a minden­kori apákat. Azokat az apákat, akik nem túl aktív szerep­lői a gyerekeik életének, így aztán azoknak a könyveknek sem, melyekben apaként jelennek meg.

Mit csinál egy tipikus, klisészerű apa? Alig tud valamit kezdeni a saját gyerekével, újságot olvas vagy tévét néz (manapság internetez), nem ismeri a kedvenc tanárának a nevét, nem tudja, mit eszik a gyerek reggelire, vagy azt, hogy ki az aktuális haver és szerelem éppen az évfolyamon. Mindennek alájátszik a társadalom, az egyre (de nem elég gyorsan) eltűnő hagyományok, a közgondolkodás, a munkaerőpiac s minden egyéb. Nem akarom idecitálni a nemek nem létező egyen­lőt­len­ségét, és eszem ágában sincs genderezni, így maradjunk annyiban, hogy mindez több, mint káros.

Az egyszeri író pedig nem tehet mást, mint hogy – leképezvén a valóságot – nem jelentet meg túl sok hízelgő apafigurát a könyveiben. Így volt ezzel Neil Gaiman is, aki saját bevallása szerint eddig csak egyszer szerepeltetett egy kimondottan tipikus apát az írásaiban, aki semmit nem csinált az újságolvasáson kívül. Ezért volt ideje az apák rehabilitációjának. Ez lett pedig a Szerencsére a tej, ami lehetne kötelező apák napi ajándék, ha minálunk ünne­pelnének ilyet  (itt jelzem: kellene!).

Ebben a történetben az apa elmegy tejért a reggeli gabonapehelyhez. És megmenti a világot. Így, egyszerre, ennyire egyszerűen, mert szerencsére nála volt a tej. Legyőzi az ufókat, a piranhákat, a wámpírokat (sic!), a kalózokat, megmenekül az Univerzum a pusztulástól, s ezer más kaland sorjáz egymás után, történik meg egy szempillantás alatt. Mindezt azért, hogy megmentse a tejet a gyerekei kukoricapelyhéhez.

Igazi, szívből nevetősGaiman_Szerencsere-a-tej-bor180, a gyerekektől a felnőttekig mindenkinek önfeledt perceket szerző kis kötet ez. A  hihetetlen történet egyenrangú társa az illusztráció, Skottie Young fantasztikusan bolond látásmódjával papírra vetve, egyszerűen briliáns. Hosszú időt el lehet tölteni a rajzok csemegézésével, fantáziától és életkortól függően. Míg a felnőttek megtalálják benne az utalásokat különféle sci-fi univerzumokra, például a Korongvilágra, addig a kisebbek egyik legkedvesebb könyve lehet, az elsők között. Benne van minden: kaland, móka, kacagás, csattanó és persze apu, a hős. Vagy mégsem?

Imádni való, generációkon átívelő, bájos-mókás, ízig-vérig modern 21. századi meseregény. Kötelező darab.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti…  oldalon

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Fordító: Pék Zoltán
Agave Könyvek, Budapest, 2014
128 oldal, teljes bolti ár 2980 Ft
ISBN 978 615 544 2834

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Szerencsére egy apa pontosan tudja, mi a kötelessége, ha megtörténik a katasztrófa, azaz elfogy a tej, s így a gyerekek nem tudják mivel enni a reggeli kukorica­pelyhet. Megacélozza magát, és megkísérli a lehetet­lent: tejet hoz a boltból.

Szerencsére az apák leleményesek, és mindig akad egy segítőtársuk, így még az űrbéli idegenek, vér­szom­jas kalózok és egyéb kekeckedők sem tudják meghiúsítani a küldetésüket, közben pedig egyik kaland a másik sarkára tapos.

Szerencsére a tej tejhatalmúnak bizonyul.

Szerencsére Neil Gaiman fejéből ismét kipattant egy „eszelős” történet, amelyben szerepet játszik az időutazás és az időjárás, énekelnek a dinoszauruszok és durcáskodik egy isten, valamint bizonyítékot kapunk arra, hogy apa csak egy van.