»Szembenézni vagy tagadni« | Hernádi Judit a Happy Endingről

Posted on 2014. szeptember 6. szombat Szerző:

0


Thalia – Hernádi Judit

Thalia – Hernádi Judit

Csicsely Zoltán |

Nem csak kibeszélik a nők rákbetegségüket, de még dalra is fakadnak. Anat Gov Happy Ending című darabjából szokatlan hangvételű, zenés előadást készített Gergye Krisztián. A Szentendrei Teátrum nyári előadásai után szeptemberben 23-án tartják a kőszínházi premiert a Belvárosi Színházban. A főbb szerepeket Hernádi Judit, Margitai Ági, Bánfalvi Eszter, Hegyi Barbara és Fekete Ernő játssza. A megriasztó témájú, ugyanakkor derűt is sugárzó »prózai revüben« Hernádi Judité a színésznő, Thalia szerepe.

Thalia karaktere a legrealistább a szereplők között. Tisztán látja az állapotát, és visszautasítja a kezelést. Nem látja értelmét a kemoterápiának, és a legjobb képet szeretné hagyni magáról.
Emberként akar meghalni, nem kitenni magát egy felesleges tortúrának. Kiderül, gyógyíthatatlan, hiszen a rák négyes stádiumában van. Belecsöppen az egészségügy mókuskerekébe, és ki akar szállni. Azt mondja, szabadon dönthet, és nem muszáj részt vennie benne. Nem akarja magát rongálni a nem létező gyógyulás reményében. Felfogja, hogy nincs esélye.

Hernádi Judit egyet ért Thalia döntésével?
Nem tudom, soha nem voltam még ilyen élethelyzetben. Nem is akarok belegondolni. Nem tudom, azt sem, mi lenne velem, ha megerőszakolnának vagy ha gyilkos lennék. Mégis játszottam már ilyen szerepeket is.

Hogyan old meg egy színész ilyen feladatokat?
Elképzel valamit annak mentén, amit az író megírt.

A betegtársak többet segítenek Thaliának, mint a hivatalos, hivatásos egészségügy. Legalábbis lelki támogatásban.
Az én apukám orvos volt, gyerekgyógyász. Nagyon tisztelem a doktorokat, bámulatosnak tartom, hogy a gyógyításra szentelik az életüket. A darab az egészségügy rendszerét mutatja be, ami a szabályok miatt működőképes, de emiatt be is darálja az embert. Minden rendszernek sajátsága ez, nemcsak a kórházé, a színházé is. Minden munkahelyen rend és protokoll van, ami nem kíváncsi az emberek pillanatnyi igényeire.

Margitai Ági, Hegyi Barbara, Bánfalvi Eszter

Margitai Ági, Hegyi Barbara, Bánfalvi Eszter

Mennyit kell megmutatni a szerepben abból, hogy Thalia színésznő? Van ennek jelentősége?
Egy emberről van szó. Annyi jelentősége van, hogy erős hivatásvágy él benne. A színésznősége abból a szempontból fontos, hogy teljes élet van mögötte. Amit leélt, arra azt tudja mondani, ennyi jutott, azzal elégedett lehet. Hálás érte. Már nincs egyéb kötelezettsége a világ felé, csakis saját maga.

A darab elején a színésznő azért óvatos, amikor megérkezik a kórházba, leplezi magát, azt mondja, csak egy szerepre készül, azért van ott.
Akkor azt hiszi még, előbb-utóbb kijön ebből a betegségből. Akkor még nem tudja milyen szinten támadta meg a kór. Van jövőképe, hirtelen nem érti az egészet, egy pillanat alatt kerül be az egészségügyi rendszerbe. Világosan kell látni, olyan helyre érkezik, ahol próbálnak segíteni rajta. Miért ne vágna bele, hiszen leküzdötte korábban már az összes nátháját, kétszer is szült. Az összes problémáját megoldotta az életében. Megszabadult a kellemetlen férjétől. Úgy van vele, majd megoldja ezt is, viszont nem szeretne a bulvársajtó hasábjaira kerülni. Összesen ennyi színésznő van benne.

Az Ending, amikor mindenki (?) Happy

Az Ending, amikor mindenki (?) Happy (elöl Hegyi Barbara, Nagy Dániel Viktor)

A Bandy lányok, a Római vakáció és a Hitted volna? után ez a negyedik szerepe az Orlai Produkciós Irodánál. Ez elég erős kötődésnek tűnik.
Nagyon örülök, hogy hív Orlai Tibor. Ez azt jelenti, hogy jó tapasztalatai vannak velem, nekem is vele. Nagyon érdekes és jó feladatokat kaptam tőle. A Bandy lányok Udvaros Dorottyával kemény kihívás volt mindkettőnk számára, szívelőadás lett belőle. Kellemes munka a Hitted volna? Kern Andrissal és a Római vakáció is, amit tavaly nyáron mutattunk be Szentendrén. Ott játszottam először együtt Fekete Ernővel. Mind személyre szabott feladat és kihívás, remélem, meg tudok felelni nekik.

Hogyan társítható össze a darab komoly témaválasztása a dalokkal és a fanyar humorral?
Ez egy prózai revü. Nagyon különleges zenei világa van, sajátosak a dalszövegek is. Nem slágerek, hanem kórházi környezetbe illőek. A rákról mindenképpen beszélni kell, nincs olyan ember, akit ne érintett volna, aki betöltötte a harmincas éveit. Létezik a betegség, lelki és testi fájdalmat okoz. Nem lehet érteni, mitől jön. Az egyik kezelési mód a tagadás, a másik a szembenézés. Az előadásunkkal mi az utóbbit nézőpontot erősítjük.

Változott az előadás a bemutató után? Milyenek az első előadások tapasztalatai?
Féltünk, hogyan fogadják majd ezt a nagyon sajátos hangvételű produkciót. A reakciók sokkal jobbak, mint vártuk. Azt hiszem, kimondhatjuk: szereti a közönség.

Fotók: Takács Attila

Anat Gov: Happy Ending (prózai revü) | Orlai Produkció, Mediszin Kft., Szentendrei Teátrum
Fordító: Zöldi Gergely | Dramaturg: Miklós Melánia | Rendező: Gergye Krisztián

Szereplők:
Hernádi Judit
Fekete Ernő
Margitai Ági
Hegyi Barbara
Bánfalvi Eszter
Bertalan Ágnes
Nagy Dániel Viktor
Formán Bálint

Zenészek: Bartek Zsolt, Horia Dumitrache, Philipp György
Táncosok: Barabás Anita/Asztalos Dóra, Feledi János, Székely Szilveszter/Hajnal János

Előadások:
2014. szeptember 23. (kedd, 20:00) Belvárosi Színház
2014. szeptember 24. (szerda, 20:00) Belvárosi Színház
2014. október 23. (csütörtök, 19:00) Belvárosi Színház
2014. október 31. (péntek, 19:00) Belvárosi Színház