Kölcsönkenyér | Anthony Horowitz: Orosz rulett

Posted on 2014. július 24. csütörtök Szerző:

0


Horowitz_Orosz rulett-bor180Tóth Zsuzsanna |

A nálunk is jól ismert angol szerző nem csupán regény­író­ként sikeres, de olyan tévésorozatok és filmek kere­sett forgatókönyvírója, mint a Kisvárosi gyilkos­ságok (Mid­somer murders), a Foyle háborúja, a Poirot-filmek vagy a Gyilkos ösztön – a lista hosszú.

Az Orosz rulett az Alex Rider sorozat 10. darabja, vagyis valójában ifjúsági regény. Ha valaki nem tudná, Alex Rider az angol titkosszolgálat fiatalkorú tagja, már apja is jó nevű ügynök volt a cégnél, s a könyvsorozat, amelynek főszerep­lő­je, nálunk is közkedvelt. (Néhány darabja: Az első bevetés, Veszélyes iskola, Mélyvízben, A sas lecsap…)

Magam, szégyen-gyalázat, mindezeknek ismerete nélkül kezd­tem olvasni a könyvet, nem csoda hát, hogy kissé gyermekdednek találtam. Ha azonban fiataloknak szánt műként nézem, mindjárt más a helyzet. Nyilvánvaló, hogy az ifjabb olvasók számára a történet könnyű áttekinthetősége, ám fordulatos volta, a figurák egyszerűsített rajza vonzóbb, mint egy ennél lényegesen bonyolultabb szövetű alkotás. Ez nem azt jelenti, hogy Anthony Horowitz elnagyolná a történetet – amely ezúttal nem Alex Riderre, inkább egy, az ő életútját sokszor keresztező fiatalemberre koncentrál, mond­hatjuk, az ő vallomása. A mesélő, Jaszen: bérgyilkos. Mivel ez csupán a hátsó borítót ol­vas­va is kiderül, nem spoilerezés, ha eláruljuk. Hogy hogyan, miként és miért jut el ebbe a „munkakörbe” – az maga a regény. Kalandok sorozata a javából. Akad benne titkos kísérlet, eltussolt tömeggyilkosság, maffiózók és grandiózus nevelőtáborok, kavarog benne az új Oroszország újgazdagjainak világa, Velence pompája, és más, káprázatosan vonzó, nagyvilági helyszínek… Nyomokban egy kis Twist Olivér-i romantika éppúgy, mint James Bond-féle kémhistória, no és persze egy-két gyilkosság.

A regényben egy fiú nem mindennapi életútja áll a középpontban, aki egyéni tragédiákat átélve, életösztönből válik először modern rabszolgává, majd jól kiképzett – ám érzékeny lelkű – bérgyilkossá. Mindeközben hősünk, Jaszen – lekötelezettje lesz John Ridernek, Alex apjának, ebből aztán fura fordulatot kap Alexszel való találkozása is. De ennyi legyen elég. Végül is krimiről van szó.

Az ifjú olvasók könnyedén tudnak együtt mendegélni Jaszennel, számíthat együtt­érzésükre, kíváncsiságukra. Ha nem is teljes és vonzó fejlődésregény, de akadnak benne tanulságos jelenetek, a történet szépen kerekedik – Horowitz stílusa könnyed, Pék Zoltán fordítása gördülékeny. Most, hogy a szünidő is tart egy ideje, nyugodt szívvel ajánlom olvasásra – jó kaland lesz.

Anthony Horowitz

Anthony Horowitz

Anthony Horowitz: Orosz rulett
Animus Kiadó, Budapest, 2014
304 oldal, teljes bolti ár 2980 Ft
ISBN 978 963 324 2353

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ez egy bérgyilkos története. Egy emberé, aki már több­ször is keresztezte az MI6, azaz a brit titkos­szol­gálat ifjú hőse, Alex Rider útját. Sorsuk összefonódott, és sok hasonlóságot mutat.
Jaszen Gregorovics egy apró orosz faluban nevel­kedett. 14 éves volt, amikor a közeli vegy­szer­gyár­ban, ahol a szülei dolgoztak, baleset történt. Kiderült, hogy vegyi fegy­ve­reket is gyártottak az üzemben. A baleset során antrax baktérium szabadult ki, és kor­mány mindenkit megöletett, hogy a katasztrófa ne derüljön ki. Jaszennek azonban sikerült elszökni.

Kalandos útja a Skorpia nevű bűnszervezethez vezette, ahol felkészítették a foglalkozásra, amelyet önszántából sohasem választott volna.