A klímakutatók rémálma után| Sophie D. Crockett: Ha elolvad a hó

Posted on 2014. július 23. szerda Szerző:

0


Crockett_Ha elolvad a hó-bor180Bodó Viktória Booklány |

A globális felmelegedésnek és következményeinek té­ma­körét sokfelől körüljárták már azok, akiket érdekel, és akik tovább látnak az orruknál. Akik pedig nem, azokat erőltetni nem lehet. Amíg nem értik meg az emberek, hogy a globális felmelegedés egyenes követ­kezménye lehet egy villámgyorsan, akár néhány év alatt bekövetkező jégkorszak, addig szél­malom­harc­nak tűnik minden ismeretterjesztés e tárgyban. Pedig nem lenne nehéz belátni, ahogy azt sem, hogy hiába tudunk a talajon távolságot mérni egyenes vonalzóval, attól még a bolygó bizony gömbölyű.

A Ha elolvad a hó eredete és magva ez a gondolat, amelyből megszületett az utóbbi idők legerősebb és legplasztikusabban megrajzolt antiutópiája. Olyan könyv, ami nem teketóriázik: vasmarokkal elkapja az olvasóját, hogy azután se eressze el, ha már jócskán túl van a befejezésen. Nem szívbe markol, nem él ilyen unalmas eszközökkel, sokkal mélyebbre hatol. Megragadja az ember gyomrát, tüdejét, hogy addig szorítsa, míg levegőt sem kap.

Egy furcsa világban játszódik a könyv, mégpedig AZ után. Már régen bekövetkezett a klímakutatók legrosszabb rémálma (és egyben egyik legvalószínűbb forgatókönyve), azaz tönkre tettük a Golf-áramlatot. Nem volt nehéz, csak haladt az emberiség a jelenlegi útján, addig melegítve a Föld légkörének hőmérsékletét, amíg ki nem olvasztotta egy-két nagyobb sziget jégbe (gleccserekbe) zárt édesvízkészletét. Ez leállította az áramlást, aztán havazni kezdett. Néhány év alatt ismét beköszöntött Európában a jégkorszak: az ember állattá aljasult, majd erre be is rendezkedett, a növényvilág java része elpusztult, virágozni csak a katonai diktatúrák meg virágoztak. Ahogy az már vészhelyzetben lenni szokott. A regény indulásakor ezen már bőven túl vagyunk. Mindez már normális, legalábbis a fiatal főhős szemével, aki már ebbe született bele. A jégbe fagyott nyomorba, kegyetlenségbe, szenvedésbe és elnyomásba, az abszurd emberi és természeti szabályok világába. Wales hegyei között él, törvényen kívüliként, egész családjával, amíg egy napon el nem visznek mindenkit, s ő ott nem marad, teljesen egyedül, a fagyott semmi közepén. Indításnak erős, a folytatás nem különben az, ám most sem mesélem el a történetet…

Nem tudom, Sophie Crockett hol bujkált idáig. Azt sem tudom, honnan vannak olyan lélektani ismeretei, amivel megrajzolja ennek a balladának is beillő kötetnek a főhősét. Tökéletesen láttatja ennek a kamasz fiúnak a gondolatait, motivációit, érzéseit. Elnagyoltan rajzol, jellemet, történetet, tájat, hátteret – mégis minden vonal éles, minden árnyalat pontos és konkrét. Érzékeny, értő ecsettel fest meg rettegést, kilátástalanságot, szeretetet, egymásra utaltságot, nem létező reményt.

Crockett Sophie D. webill.

Kötelező olvasmánnyá kellene tenni, minden kiskamaszhoz el kellene juttatni ezt a könyvet. Mondanivalója abszolút feljogosítja erre, a témája mai, friss és aktuális, nyelvezete – Rindó Klára erős, sodró lendületű fordítása – szépirodalmi. Egy valódi tartalommal, igazi mondanivalóval felruházott könyvet kapnának a kezükbe a diákok, amit ráadásul sikk lenne olvasni, megbeszélni, átgondolni. Ritkán találni ilyen egyensúlyt mondanivaló, stílus és pozicionálás között. A Crockett által használt eszközökkel azonban kiválóan lehet értékes tartalmat közvetíteni a tartalmatlan vámpírokon szocializálódott Z generáció kamaszai felé. Tartalomhoz a forma – tökéletes.

A Booklány szereti…  oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Sophie D. Crockett

Sophie D. Crockett

Sophie D. Crockett: Ha elolvad a hó
Kossuth Kiadó, Budapest, 2014
262 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 963 097 8613

  • Olvass bele!

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az új jégkorszak hótemette, kilátástalan világában járunk, valahol Wales rideg bércei között. A Golf-áramlat megszűnésével nemcsak a természet, hanem az emberi közeg is megdermed: nyomor, éhínség és ennek nyomában állami terror, a városokban pedig utcai erőszak uralkodik.

A kamasz Willo egy nap arra ér haza vadászatából, hogy elhurcolták a családját. A magára maradt fiú felpakol a szánkójára, és elindul, hogy megkeresse szeretteit. A képzeletében élő kutyaszellem az egyetlen útitársa a hegyen-völgyön át vezető keserves vándorlásban, míg kapcsolatot nem talál az üldözöttek szövetségével, s elképesztő dolgokat tud meg az apjáról.

Történetét maga Willo adja elő, s valóban, mintha a szomszéd fiú szólalna meg, Sophie Crockett alaposan ismeri fiatal hőseit. Ugyanakkor vérbeli krimiíróként egy jeges világ legsötétebb titkainak nyomába ered, plasztikus látomásban rajzolva meg a környezeti katasztrófával sújtott jövőt.