Élet-képek | Sere Anikó fotókiállítása Pécsett

Posted on 2014. június 1. vasárnap Szerző:

0


Sere Anikó

Sere Anikó

Élet-képek címmel nyílik Sere Anikó fotó­kiál­lítása Pécsett, a Halász Rezső Galé­riában. Sere Anikó földrajz szakon szerezte diplomáját a Pécsi Tudo­mány­egye­te­men. A világ több tucat országában járt – nyitott szem­mel. Első önálló kiállításán Thaiföldre és Ku­bába kalauzol el. A Mecseki Fotóklub tagja, kiállítását Mánfai György fotóművész nyitja meg június 3-án.

»Szeretek utazni, világot látni – írja bemu­tat­ko­zás­képpen Sere Anikó –, és szerencsésnek mond­hatom magam, hiszen lehetőségem nyílt meg­ismerni számtalan országot. Mint földrajzos, élve­zettel fedeztem fel a természeti látnivalókat, csodáltam az építészeti remekeket, de minden utazás alkalmával ott motoszkált a fejemben a kérdés: vajon milyen az ember, aki benne él, aki a környezetét ilyenné tette, és akit a környezete ilyenné tett?

Bár az eltérő éghajlat, az évezredes történelmi múlt és hagyományok miatt elsőre másnak, újnak, idegennek tűnik minden, ha igazán megnézzük, egyre több hasonlóságot fedezünk fel.

sere_4(1)

Az emberek mindenütt emberek. Ugyanúgy felkelnek reggel, ugyanúgy teszik a napi dolgaikat, nevetnek és sírnak, mint mi. Csak mindenki a maga saját, egyéni módján. Fotózni azért szeretek, mert az egyedi, megismételhetetlen pillanatokat örökíthetem meg. Mert a képeken másoknak is megmutathatom a világot – a saját szememen keresztül.

sere_1keret-nc3a9lkc3bcl-600 másolat

A Mecseki Fotóklubban nyíló kiállítás címe Élet-képek. Ez egy „eklektikus” fotóválogatás. Eklektikus, mert nem egységes, nem a helyes fotózás szabályait követő képanyag. A világ két egymástól eltérő országából, Thaiföldről és Kubából származó életképek ezek, ahol sokszor az adott pillanat fontosabb volt, mint a szabályok követése.

sere_5(1)A világ sokszínű, és ettől olyan szép. Van, aki a rózsát szereti, van, aki a liliomot. Van, aki a kéket és van, aki a pirosat. Ez nehézzé is teszi a válogatást, mert a fotós mindig azt szeretné, ha a szemlélő látná, értené, hogy az adott kép miért született, mi volt a cél, mi volt a fő téma, és a képben más is azt látná meg, amit ő, azt a néha egészen pici részletet, amit megörökítője a legfontosabbnak tartott.

Nem adtam címeket a képeknek, hiszen a cím egyben meg is köti a képzeletet. Minden ember mást vesz észre, mást lát szépnek, mást tart fontosnak… A világ mindenkinek mást és mást jelent. Mindenki a saját szűrőjén keresztül nézi azt, és ez így van jól. Remélem, hogy aki megtekinti a kiállításomat, a saját szemén keresztül is érdekesnek találja majd ezeket az ellesett pillanatokat.«

Civil Közösségek Háza | Halász Rezső Galéria (Pécs, Szent István tér 17.)

Megnyitó: 2014. június 3. 18.00