POSzT versenyprogram | Pécs, 2014. június 5–14.

Posted on 2014. június 2. hétfő Szerző:

0


poszt-logó-álló220A hazai és hatá­ron túli magyar szín­házakban 2013. március 1. és 2014. február 28. között bemutatott elő­adá­sok megtekintése után Császár Angela színművész és Sándor L. István kritikus 4 budapesti, 4 vidéki, 3 határon túli, valamint egy budapesti-határon túli közös produkciót válogatott be a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

A versenyelőadásokat az alábbiakban a pécsi szereplésük sorrendjében a válogatók rövid ajánlásával soroljuk fel:

Tamási Áron: Énekes madár – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
Rendezte: Koltai M. Gábor

Koltai M. Gábor rendező és a nyíregyházi színészek mai élettapasztalatokkal itatják át Tamási Áron klasszikusát. Miközben az előadás azt kérdezi, hogy a jelen értékzavaros korában lehetséges-e még a csoda, nem kérdőjelezi meg, hogy morális rendnek kellene uralnia a világot. (Sándor L. István)

2014. 06. 05. csütörtök 18.00 – PNSZ Nagyszínház

Székely Csaba (Euripidész nyomán): AlkésztiszMarosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
Rendezte: Sorin Militarum. v.

Alkésztisz, a szerető feleség feláldozza magát, hogy férjét megmentse a haláltól. Bámulatosan nemes tett. De vajon Admétosz, az önző, gyáva férj méltó-e az áldozatra? Tragédia ez? Igen. „A darab egy olyan világ tragédiája, amely elvesztette hőseit, és amelyben már csak emberek élnek” – mondja a rendező. Székely Csaba remek átiratának előadásában egy nagyszerű társulatot ismerünk meg. (Császár Angela)

2014. 06. 05. csütörtök 19.00 és 2014. 06. 06. péntek 17.00 – PNSZ Kamaraszínház

Opera ultima – Újvidéki Színház
Beaumarchais A sevillai borbély és Figaro házassága című művei alapján a szövegkönyvet írta: Gyarmati Kata és Kokan Mladenović
Rendezte: Kokan Mladenović m. v.

Egy virtuóz stílusjátéknak induló előadásból átütő erejű politikai színház születik. Kokan Mladenović rendezését igazi plebejus indulatok mozgatják: „A hatalom gyűlöli a népet, a nép gyűlöli a hatalmat, és mindketten gyűlölik a kultúrát” – mondja az egyik szereplő a darab elején. „Ha ennyi az életünk / Inkább ne is legyünk” – énekli az egész társulat az előadás végén. De ez nem a lemondás, inkább a leszámolás, a lázadás gesztusa. (Sándor L. István)

2014. 06. 06. péntek 20.30 – PNSZ Nagyszínház

I. Erzsébet (Fodor Tamás)

I. Erzsébet (Fodor Tamás)

Paul Foster: I. Erzsébet – Vádli Alkalmi Színházi Társulás, Budapest Szkéné Színház, Budapest – FÜGE, Budapest
Az előadás szövegváltozatát Várady Szabolcs fordítása alapján Szikszai Rémusz készítette
Rendezte: Szikszai Rémusz

Egy Erzsébet-kori vándortársulat hányattatásait követve a mai független színházak kilátástalanságára ismerhetünk. Eközben egy történelmi példázat is kibontakozik arról, hogy nem feltétlenül kell egymást felkoncolni, kiirtani, csatornába hányni, hanem lehetne használni is azt a rengeteg tudást, amelyet a sokféle szándékú, eltérő identitású emberek halmoznak fel egy társadalomban. Egy határozott koncepcióval dolgozó rendező és egy nagyszerű színészekből álló társulat kivételes összmunkája. (Sándor L. István)

2014. 06. 07. szombat 17.00 és 21.00 – PNSZ Kamaraszínház

Csipke_Kolozsvár-álló

Keresztes Sándor (Fotó: Biró István)

Csipke – Kolozsvári Állami Magyar Színház
Máté Angi Mamó című regénye alapján a színpadi adaptációt készítette: Góli Kornélia és Mezei Kinga
Rendezte: Mezei Kinga

Máté Angi Mamó című kisregényéből készült varázslatosan bájos játék, főleg „világ-újrateremtő” nyelvezete miatt. Az előadás egy árva gyereklány emlékfoszlányokból összeállt vallomása, akinek képzelete csipkévé szövi a szürke, szegényes mindennapokat. (Császár Angela)

2014. 06. 08. vasárnap 17.00 és 21.00 – PNSZ Kamaraszínház

Makszim Gorkij: Fényevők – Katona József Színház, Budapest
A nap gyermekei című művet fordította és átdolgozta: Radnai Annamária
Rendezte: Ascher Tamás

Gorkij darabja Radnai Annamária átdolgozásában olyan méllyé válik, mint egy Csehov-dráma, amit a Katona színészei érzékeny hangszerekként szólaltatnak meg. Ascher Tamás pontos, sokértelmű előadása egyszerre szembesít saját értelmiségi tehetetlenségünkkel és azokkal a dühödt, irracionális erőkkel, amelyek a pusztulást szabadítják ránk. (Sándor L. István)

2014. 06. 08. vasárnap 19.30 és 2014. 06. 09. hétfő 19.00 – PNSZ Nagyszínház

Brestyánszki Boros Rozália: Vörös – Katona József Színház, Budapest – Népszínház, Magyar Társulat, Szabadka
Rendezte: Máté Gábor

Katona_vörös

Az emberek néma rettegése miatt történelmünk tragikus délvidéki napjairól alig tudunk valamit. Az 1941-es megtorlást az 1944-es megtorlás követi. MEGTORLÁS! Meddig még? Egyszer már el kell mondani! Szívszorító dráma született a Katona és a Szabadkai Népszínház művészeinek közös munkájából. (Császár Angela)

2014. 06. 10. kedd 17.00 és 21.00 – PNSZ Kamaraszínház

képzelt beteg_örkény250

Gálffi László, Vajda Milán

A képzelt beteg – Örkény István Színház, Budapest
Írták: Mohácsi testvérek Molière úr után, helyett és valahol neki is
Rendezte: Mohácsi János

„Amit a pillangó kezdetnek lát, az a hernyónak a vég” – mondja a buddhista közmondás. „Az élet kellemes. A halál békés. Az átmenet, az a kellemetlen” – írja Asimov. …és kínosan mulatságos – tehetjük hozzá Mohácsi János rendezését és az Örkény Színház pompás társulatát látva. (Császár Angela)

2014. 06. 10. kedd 20.00 és 2014. 06. 11. szerda 20.00 – PNSZ Nagyszínház

A hosszabbik út – Kerekasztal Színház, Budapest – Szputnyik Hajózási Társaság, Budapest
Színházi nevelési előadás középiskolások részére Nick Hornby regénye nyomán
Rendezte: Gigor Attila

Öngyilkosjelöltek válsággyűlése a tetőn, ami dilemmák sokaságát veti fel. Nick Hornby regényéből érzékenyen bomlik ki a dráma Gigor Attila szellemes rendezésében, illetve a két társulat színészeinek különleges játékában. Az előadás nemcsak néznivalót kínál, hanem valódi kérdéseket tesz fel a résztvevő diákoknak. Az első színházi nevelési előadás a POSzT versenyprogramjában. (Sándor L. István)

2014. 06. 11. szerda 15.00 és 19.30 – PNSZ Kamaraszínház

Székely Csaba: Bányavakság – Csiky Gergely Színház, Kaposvár – Pécsi Nemzeti Színház
Rendezte: Bérczes László

Frenetikus humorral, a szánandó hősök szeretetével sikerül-e a tragikum felemelő erejét bizonyítani? – kérdezi a rendező. SIKERÜLT! Nagyszerű színészek remek alakításai bizonyítják. (Császár Angela)

2014. 06. 12. csütörtök 17.00 és 21.00 – PNSZ Kamaraszínház

Bródy Sándor: A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház
Rendezte: Rusznyák Gábor

Rusznyák Gábor rendező jól ismeri a századelő világát, nem először fest érzékeny képet arról a tájról, ahol „a dudva, a muhar, a gaz, lehúz, altat, befed”. Lehet-e itt élni, dolgozni? Vagy el kell innen menni? Bródy Sándor műve ismét a színházak repertoárdarabjává vált, mert (megint) ismerős (lett) az a világ, amelyről beszél. Remek társulat alakult ki az elmúlt két évben Miskolcon. A címszereplő mellett emlékezetes figurák sorát mutatja az előadás. (Sándor L. István)

2014. 06. 12. csütörtök 20.30 – PNSZ Nagyszínház

Sütő András: Az álomkommandó – Vígszínház, Budapest
Rendezte: Szász János

Álomkommandó (Hegedűs D. Géza)

Álomkommandó (Hegedűs D. Géza, Fesztbaum Béla; Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Sütő András holokausztról írt drámájának és Szász János rendezésének ugyanaz a lényege: egymásra kopírozódnak a múlt és a jelen viszonyai. A félelem és a teljes kiszolgáltatottság, a hatalom cinikus embertelensége végül megszüli a lázadást. A Pesti Színház előadását érzékeny színészi alakítások teszik igazán élővé. (Sándor L. István)

2014. 06. 13. péntek 18.30 – PNSZ Nagyszínház

Georg Büchner: Woyzeck – Miskolci Nemzeti Színház
Fordította: Kiss Csaba
Rendezte: Béres Attila

Megbocsáthatatlan és feldolgozhatatlan dolgok történnek velünk, amikre a legkétségbeesettebb „megoldásokat” találjuk. A Büchner drámájából készült sodró, lendületes előadás remek színészi alakításai közül kiemelkedő Görög László iszonyú fizikai és lelki terheket cipelő, lenyűgöző Woyzeckje. (Császár Angela)

2014. 06. 13. péntek 22.00 és 2014. 06. 14. szombat 17.00 – PNSZ Kamaraszínház

Forrás: www.poszt.hu