Focivébé előtt: irány Pécs! | Programok és OFF-programok a XIV. POSzT-on

Posted on 2014. június 3. kedd Szerző:

0


poszt-logó-álló220JVF |

Június közepétől az egész földkerekség egy hónapon át minden bizonnyal Brazíliára figyel majd, ahol öt kontinens harminckét nemzeti tizenegye küzd meg a világbajnoki trófeáért. A nyitómérkőzés kezdősípját közvetlenül megelőző héten azonban Pécsre érdemes ellátogatnia mindazoknak, akik a focin kívül a sokszínű kulturális programokat is szeretik. Június 4. és 14. között ugyanis tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót.

Az elmúlt tizenhárom esztendőhöz hasonlóan a fesztivál javát idén is a versenyprogram adja. A hazai és hatá­ron túli magyar szín­házakban 2013. március 1. és 2014. február 28. között bemutatott elő­adá­sok megtekintése után Császár Angela színművész és Sándor L. István kritikus 4 budapesti, 4 vidéki, 3 határon túli, valamint egy budapesti–határon túli közös produkciót válogatott be versenyprogramba.

Akiknek nem jut hely mára versenyelőadásokra, azok az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál (OFF) programjai közül válogathatnak. A kiemelt rendezvények a tavalyi évhez hasonlóan a pécsi Kodály Központban kapnak helyet. Itt lesz hallható a fesztivál állandó fellépője, Varnus Xavér orgonaművész koncertje. Idén Törőcsik Marival, a POSzT első díszvendégével emlékeznek Maár Gyulára, segítségül híva Bachot és Pilinszkyt. Fellép a Csík zenekar, vendégeik Berecz András, énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és Őze Áron színész, rendező, a Magyar Színház igazgatója lesz. A Budapest Klezmer Band pedig Tompos Kátya és Dunai Tamás vendégszerepelésével ad fergeteges koncertet.

Cík zenekar (Fotó: csikzenekar.hu)

Csík zenekar

Gazdag színházi kínálattal várja a fesztivál az érdeklődőket versenyen kívül is, amelyek közül említést érdemel a budapesti Rózsavölgyi Szalon Jerome Kilty Tisztelt hazudozó! című produkciója, amely Bernard Shaw és az ünnepelt színésznő, Mrs. Patrick Campbell negyven évig tartó levelezését dolgozza fel Jordán Tamás és Molnár Piroska előadásában. Látható lesz Székely Csabának a BBC rádiójáték-pályázatán díjnyertes monodrámája (Szeretik a banánt, elvtársak? – Marosvásárhelyi Yorick Stúdió) Sebestyén Aba briliáns előadásában.

Udvaros Dorottya, László Zsolt

Udvaros Dorottya, László Zsolt (PZS)

Az érdeklődőknek kétszer is alkalma lesz megtekintetni A szív hídjait Udvaros Dorottya és László Zsolt főszereplésével. De érdemes lesz megnézni Bán János (A borbély) vagy Csákányi Eszter (Akit az istenek szeretnek) szólóestjét, illetve a Füge és a Kaposvári Egyetem színház szakos hallgatóinak együttműködésével vaksötétben színre vitt A Dohány utcai seriff című előadást.

Minden évben izgalmas színpadi élményt nyújtanak az egyetemisták vizsgaelőadásai. 2014-ban a következő felsőfokú intézmények hallgatói mutatkoznak be: Színház- és Filmművészeti Egyetem (Tajtékos napok, Vérnász, Nulla, Bűnös Természet), Kaposvári Egyetem Művészeti Kar (Csehov: Három nővér), Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet (Paraziták), Újvidéki Művészeti Akadémia (Test mëg a lélek), a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Kar (A lecke – mozgásszínházi előadás). A pécsi Janus Egyetemi Színház is képviselteti magát egy előadással (A helység kalapácsa).

Kiemelt téma lesz idén a Színházi nevelés, amely közvetítő csatornát jelenthet a színház számára a fiatal generációk felé. Hat nap és hat délután módszerekről, ötletekről, modellekről cserélhet eszmét a szakma a kerek asztal körül. A program kiemelt szakmai vendége a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. Látható lesz még a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé három Üveghegy-díjas produkciója (Janne Teller: Semmi, Kiss Márton: Csöngő; Ady/Petőfi) is.

Malko Teatro: Zebra (Fotó: Révész Róbert)

Malko Teatro: Zebra (Fotó: Révész Róbert)

A Nemzetiségi Színházak Találkozója keretében a miskolci Romano Teatro, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a bolgár Malko Teatro és az Urartu Örmény Nemzetiségi Színház mutatkozik be. A Művészetek és Irodalom házában a Dramaturg Céh szervezésében a POSzT felolvasó színházi előadásaira, és a Nyílt fórum műhelybemutatóira kerül sor. A Jókai téren a MárkusZínház, a Bóbita Bábszínház, a Ziránó Színház, a Mesebolt Bábszínház, a Tintaló Társulás és még sokan mások bábelőadásokkal szórakoztatnak.

A fesztivál sokrétű zenei repertoárjából érdemes külön megemlíteni a színészzenekarok+ a POSzTon sorozatot, melynek keretében fellép az Alagsor, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara, a Szakértők, Szakács Tibor és barátai, a MÍUS, a Pusztaszó, a Bekvart, a HOPPartklub, a Cabaret Medrano, valamint az Ed Is On. Figyelemreméltó lesz a felújított Nick udvarban fellépő pécs-baranyai kórusok Kis Esti Muzsikája, amely a jövőre újból Pécsett megrendezésre kerülő Europa Cantat prelúdiuma. A Szélkiáltó Együttes pedig a Himnusz a borhoz című legújabb lemezét mutatja be a fesztivál záróeseményeként.

A Művészetek és Irodalom Házában megemlékeznek a 20. századi magyar színjátszás három meghatározó, száz éve született alakjáról, Mészáros Ágiról, Lukács Margitról és Tolnay Kláriról. A Nádor Galériában „…Vagy nem lenni” címmel nyílik kiállítás zsidó színész sorsokról a „hálátlan hazában”. Megtekinthetőek lesznek még Bagossy Levente makettjei, Ilovszky Béla színházi fotói, Molnár Éva ötvös iparművész színpadi ékszerei, a Magyar Képzőművészeti Egyetem bábtervező hallgatóinak munkái, a Pécsi Animáció Története vagy Horváth Csaba Péter (HORI), a JESZ alapító tagjának emlékére készült fotókiállítás. A Széchenyi téren pedig kilencvenegy társulat közel négyszáz plakátja, azaz a 2013. március 1-jétől 2014. február 28-ig tartó POSzT-évad színházi előadásainak plakátjai nézhetőek meg (kiPOSzTolva).

Huszti Péter

Huszti Péter

A fesztivál díszvendége Huszti Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes és Kiváló Művész lesz. Pályájáról kiállítást is láthat a pécsi közönség, de a Játszó-társak (a függöny mögött…) POSzT különkiadásában ő látja vendégül Piros Ildikót.

A Jelenkor Színpadon irodalom és zene találkozik: Závada Péter és Ratkóczi Huba, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László, Beck Zoli és Kiss Tibor Noé, Lovasi András és Heidl György, és még sokan mások is megfordulnak a pécsi Trafikban. A műfaj töretlen népszerűsége miatt sokak figyelmére számíthat a Sopianae Slam Poetry és a Dramaturg Céh közös szervezésben megvalósuló nagyszabású meghívásos slam poetry verseny, a Pécsi Est Caféban, ahol Pécs és Budapest legjobbjai csapnak össze. A versenyzők feladata, hogy szövegeikben feldolgozzanak, megidézzenek egyet az előre meghatározott drámák közül. A DrámaSlamet Závada Péter nyitja meg, közreműködik többek között Kemény Zsófi, Simon Márton, Tengler Gergely, Kövér András Kövi, Pion István, Gábor Tamás Indiana és Csider István Zoltán.

Tenger Gergely (TG) és Kövér András (Kövi) a II. Országos Team Slam Poetry Bajnokságon

Tengler Gergely (TG) és Kövér András (Kövi) a II. Országos Team Slam Poetry Bajnokságon (PE)

És végül, de nem utolsósorban alapításának 60. évfordulóján a MACIVA – tisztelegve a magyar cirkuszművészet előtt és felidézve az egykori legendás utazócirkuszi hangulatot –, különleges sátras cirkuszműsort mutat be az Expo Centerben négy egymást követő napon, összesen nyolc alkalommal.

Tehát POSzTra fel! Vagy inkább Pécsre le!

Fotók: csikzenekar.hu, Pereszlényi Erika (PE), Puskel Zsolt (PZS)