És még egészséges is | Varga Gábor: Reformdesszertek

Posted on 2013. december 19. csütörtök Szerző:

0


VargaG_Reformdesszert-bor180Bodó Viktória Booklány

Varga Gábor, a kiváló cukrász és rutinos cukrászkönyv-szerző ismét olyasvalamivel rukkolt elő, ami több szempontból is különlegesnek tekinthető a mai, túlpörgött szakács­könyv­piacon. Mint az köztudott, ő a szerzője a Gourmandia című szakácskönyvnek is, amiről ódákat zengtem magam is a megjelenésekor. Hiszen végre volt egy szakértő szerző, aki összeválogatta a házi és klasszikus cukrászati receptek legjavát, egy igazán szép kiállítású kötetbe. A tejbegríztől az ischleren át csokoládélikőrig foglalt egységbe minden, akkoriban divatos, de sok, régóta szeretett desszertet is.

Ahogyan néhány évvel ezelőtt az a kötet volt hiánypótló a gasztropiacon, úgy tölt be űrt a Reformdesszertek az egészségtudatos életmódhoz most, 2013-ban. Szinte semmire nem ad ki annyi találatot a Google, mint a diéta, az egészség vagy a fogyókúra szavakra, de nincs talán semmilyen témában nagyobb katyvasz a fejekben, mint ezekben. A divatdiéták jönnek-mennek (2013-ban éppen a paleolit volt a sláger, jövőre majd jön más), s minden élelmiszerről, receptről összeírtak már mindent, ahogyan annak az ellenkezőjét is. Ebben a zűrzavaros áradatban nagyon könnyű elveszni, rossz – sokszor hosszú távon egészségtelen, rövid távon ehetetlen, középtávon pedig tarthatatlan – utat követni, majd feladni. Talán isteni sugallat és még annál is erősebb elhatározás is szükségeltetik ahhoz, hogy a valódi irányt kövessük és az egészségünkre helyezzük a hangsúlyt, minden más, csodát hazudó áramlat helyett. Varga Gábornak erre kislánya születése volt az oka, s valljuk be: ennél alaposabb indok, de nagyobb felelősség sem létezik. Felelősség a családtagjaink s a magunk egészségéért is, hiszen szükségük van ránk.

Ha idáig eljutottunk, akkor már nagyon könnyű a dolgunk. Ezen a ponton kiderül, hogy milyen kevés a valóban hiteles, igazi szakemberek véleményével alátámasztott receptkönyv. Az egyszeri Egészségtudatos Felhasználó, hasonlóan Booklányhoz, mit tehet mást: kísérletezni kezd. S ekkor jönnek a vegyes eredmények, sokszor a csalódások, ahogy a szerző is írja: az így felhasználandó alapanyagok sokszor máshogyan viselkednek, mint a megszokottak, más szabályokat követnek, azonban túl borsos árúak ahhoz, hogy a szemetesben landoljanak. Ez pedig nagyon könnyen a kedvét szegheti bárkinek, aki éppen csak most kezdi elhinni, hogy lehet finom is az, ami nem káros, sőt kifejezetten építi a szervezetünket.

Arra, hogy ez mennyire így van, kiváló példa ez a gyönyörű szakácskönyv. Szebbnél szebb sütemények, krémek sorakoznak egymás után, nem átlagos hozzávalókat használva, azonban, a szerzőtől már megszokott precizitással elmagyarázva minden apró lépést. A siker garantált, mert egy olyan hétpróbás profi vezeti a fakanalunkat, mint Varga Gábor, aki két korábbi könyvében is bebizonyította: nem csak a szakmája jó ismerője, de ügyesen tanítja is a lelkes amatőröket. A receptek mellett pontos tápanyagtáblázat található, valamint az is meg van jelölve, hogy melyik desszertet milyen speciális étkezési igény mellett lehet fogyasztani, a gluténmentességtől a laktóz-intolerancián át a vege­ta­ri­aniz­mus különféle válfajaiig. Ebben Jármai Dorka dietetikus segítette a szerzőt. Munkája nagy segítség lehet, ha egy családtagunk követ speciális étrendet, de akkor is, ha „problémás” vendéget várunk vacsorára.

Karácsonyra fel, feleim és higgyétek el: a csokoládés-narancsos avokádókrém tényleg isteni finom édesség, ez az egyik kedvencem. Szavamra, a legmegrögzöttebb cukorhívő nem fogja kitalálni, hogy egészséges is 😉

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Varga Gábor és a következő generáció...

Varga Gábor és a következő generáció…

Varga Gábor: Reform desszertek az egészségtudatos életmódhoz
Kossuth Kiadó, 2013
192 oldal, 4 800 Ft
ISBN 978 963 097 6435

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egyre többen vannak azok, akik szeretnének egész­séges hozzávalókból jó minőségű desszerteket sütni. Egy részük „kényszerűségből”, valamilyen étel­aller­gia vagy táplálkozási zavar miatt teszi. Má­sok­nak viszont az a cél lebeg a szemük előtt, hogy javítsanak az életminőségükön, egészsé­geseb­bek, fittebbek legyenek. Varga Gábor könyvében az a jó, hogy mindenki számára tartogat olyan új, ötletes édességeket, amelyekkel változatosabbá tehetik az étrendjüket.

Nem kell lemondanunk az édes falatokról, ha cukorbetegek, laktóz- vagy glutén­érzé­kenyek vagyunk, de akkor sem, ha egy diéta miatt figyelünk az elfogyasztott cukor, liszt vagy tej mennyiségére. A könyvben minden recept mellett találunk dietetikus szakértő segítségével összeállított tápanyag- és kalóriatáblázatot, és az is egyértelműen kiderül, milyen étrendbe illeszthető az adott desszert. Ahhoz is segítséget kapunk, hogy meg­tudjuk, melyek azok az alapanyagok, amelyek nem hiányozhatnak a konyhánkból, ha alternatív módon szeretnénk elkészíteni a süteményeket és egyéb finomságokat. Gábor profi cukrászként tudja, hogy csak megbízható, alaposan tesztelt recepteket adhat az olvasó kezébe. Az ő tapasztalata a garancia arra, hogy a Reformdesszertek egy olyan, hatvan, kipróbált receptből álló gyűjtemény, amelynek minden, egészségtudatos életmódot folytató, sütni szerető háziasszony konyhájában helye van.