A Zsolnay Színház decemberi bemutatói | Szikszai Rémusz két rendezése Pécsett

Posted on 2013. december 4. szerda Szerző:

0


Caligula helytartója (Fodor Tamás)

Caligula helytartója (Fodor Tamás)

JVF

A Dohány utcai seriff és a Krétakör Színház Korrupció című produkciójának novemberi vendégeskedése után decemberben újra független színházi előadásokat láthat a pécsi közönség.

December 17-én a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház közös előadása, Mihail Bulgakov Képmutatók cselszövése című darabja lesz műsoron. December 18-án, Székely János Caligula helytartója című műve kerül színpadra a Zsámbéki Színházi Bázis, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás és a FÜGE közös előadásában. Az előadásokat a Zsolnay Kulturális Negyed E78 termében tekinthetik meg az érdeklődök.

A Caligula helytartója mindannyiunk számára aktuális kérdéseket boncolgat. Hogyan maradhat meg embernek az, aki gyakorolja a hatalmat  és hogyan az, aki folyton ki van téve a hatalom letéteményeseinek? Vajon minden ellenvetés nélkül végre kell-e hajtani a parancsot, legyen az bármilyen őrült is, vagy mindent feláldozva szembe kell szállni vele? Áruló-e az, aki az emberségében leli meg hazáját, vagy eleve bukásra van ítélve? Becsületről, barátságról, hűségről, árulásról és öncsalásról is szólnak majd az előadásban.

Két képmutató...

Két képmutató…

A Képmutatók cselszövése XIV. Lajos korában játszódik, amikor Molière, társulatával együtt, a Palais Royal-ban Párizs népét és királyát szórakoztatja A Tartuffe megírásával azonban magára haragítja Charron érseket, aki mindent elkövet, hogy Molière-t tönkretegye. Molière azonban élvezi az uralkodó bizalmát, ezért az érsek számára nem is olyan egyszerű feladat, hogy tervét véghezvigye.

A Caligula helytartója arról szól, hogyan torzítja el az embert a hatalom. A Képmutatók cselszövése a színház és a hatalom viszonyát feszegeti. Ismerős de főleg mindig aktuális téma mindkettő. Az előadásokat Szikszai Rémusz rendezte, akit elsősorban színészként ismerhetjük Mrożek Mulatság című darabjából készült előadásból, Kapa és Pepe társaként (rendező: Bérczes László). Az estek érdekessége, hogy mindkét előadásban ugyanazok a színészek alakítják a főbb szerepeket.

Fodor Tamás lesz Barakiás, a jeruzsálemi templom főpapja a Caligulában, míg a Képmutatóban az ő feladata a főszereplő, Molière megformálása. Caligulát Nagypál Gábor alakítja, de a Képmutatókban is látható, mint színész és király. Király Attila egyik este egy színész és a királyi testőrség parancsnokának, másnap Caligula szíriai helytartójának, szerepébe bújik. Tamási Zoltán játssza Agrippát, Palesztína királyát, illetve Marquis De Charront, Párizs érsekét és Moliére társulatának egyik tagját. Kovács Krisztián Probus és Zacharie Moirron, Tóth József egy zsidó politikus, illetve egy francia színházi koppantó és az udvari bolond szerepét alakítja.

A két este során a színpadon láthatjuk még Szikszai Rémuszt, Kerekes Évát, Sárközi Nagy Ilonát, Bercsényi Pétert, Némedi Árpádot, Fekete Zsoltit, Varga Ádámot is.

Fotók: Füge

A Zsolnay Kulturális Negyed – E78 terem (7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.)

Előadások: 2013. december 17. (kedd, 19:00), december 18. (szerda, 19:00)