Egy kis bűvölet, némi őrület és az a szín… | Christopher Moore: Te szent kék!

Posted on 2013. október 24. csütörtök Szerző:

0


MooreCh_Te-szent-kék-bor180Fekete Judit

Aki eddig csak áhítattal, magasztos és mély mondanivalóval teli elemzéseket hallott, olvasott a 19. század festészetéről, kiemelkedő művészeiről, és esetleg eközben ásítozni támadt kedve (ejnye!), az feltétlenül olvassa el Christopher Moore könyvét. A szerző nem tett mást, mint fogott egy nagy turmixgépet, beledobott egy nagy adag művészettörténetet, sok-sok humort, izgalmat, misztikumot, némi romantikát, pár festményt, jól összekeverte és elegánsan tálalta (magas pohárban, hogy stílszerű legyek). Ez lett a Te szent kék!

A történet Vincent van Gogh öngyilkosságával kezdődik, aki golyóval a mellkasában tántorog el a doktorhoz, majd összeesik. Hogy pontosan mi történt, azt két barátja próbálja kideríteni, Lucien Lessard és Henri Toulouse-Lautrec. Egyre több a furcsa, megmagyarázhatatlan esemény, és rendszeresen felbukkan a rejtélyes Színember. És valami miatt van Gogh gyűlölte a kéket.

Lessard újra találkozik szerelmével, múzsájával Juliette-tel, akit hosszú ideig eltűntnek hitt, de a felbukkanásával valami megváltozott. Halott múzsák, emlékezetkiesésben szenvedő festők – és a sok-sok kék valahogy mindenhol ott van. Mint az árnyékként megjelenő kicsi és púpos alak. A nyomok pedig a legnagyobb festőkhöz vezetnek, így Henri és Lessard beleveti magát a párizsi életbe. Kávézók, buja, átdorbézolt éjszakák, kurvák, modellek, ópium és alkohol. És hogy mi lesz ebből? Természetesen a rejtély megfejtése.

Eközben viszont megtanulunk festőül. Mire vége a történetnek, értjük mit jelent a fény, tudjuk miből lesz a festék, megértjük, hogyan lehet ábrázolni a mozgást a vásznon, sőt olyan hasznos információkat is megtudunk, hogy Renoir kedvenc múzsájának melyik testrésze volt a legvonzóbb. (Nem, nem az!) És persze nevetünk. Sokat és sokszor. (A metrón olvasókat ezért mindenképpen az otthoni olvasásra biztatnám.)

Moore könnyed és roppant elegáns módját választja a szórakoztatásnak. A dialógusok és leírások sziporkáznak, egy percig nem eresztik el az ember figyelmét, de ennél még többet is tesz. Megmutatja, hogyan kellene a művészettörténetet tanítani. Nem bemagoltatni kell, vagy negyven perc alatt átpörgetni egy kivetítőn a festményeket, hanem megismertetni a művészt. Hogy mit gondolt, honnan jött, miért lett az, aki. A várost, ahol alkotott, és a környezetét, ami hatott rá. Ezt teszi a szerző is, ezzel a szókimondó, izgalmas és teljesen agyament kalanddal, ami után szinte fáj visszazökkenni a meglévő kéktelenségbe.

A könyv illusztrálása pedig kifejezetten egyedi és ötletes. Moore a könyvben szereplő festők képeit illesztette a történetbe, pontosan oda, ahová passzolnak. Az ötlet piszok jó, de hát nem színesben kapjuk. Persze kedvcsinálóként remekül működhet, a fekete-fehér képek után óhatatlan vágyat érzünk, hogy az interneten rákeressünk a képre, és ha már ott vagyunk, a művészről is olvasgassunk egy kicsit, mert érdekes megtudni, vajon mennyi a fikció Moore-nál és mennyi a valóság. Az ügyesen szőtt történet csattanóját nem sejtjük előre, és ez nagyon jót tesz a történetnek. A sztori misztikuma meg a karakterei imádnivalók.

A kiváló fordítás Pék Zoltán tollából való, és hangos köszönet jár neki, mert itt minden összejött. A francia hangulat (pont annyi francia szóval, amit még a nyelvet nem ismerő is ért), a kor jellegzetes beszédstílusa és a finom – máskor meg középvaskos – humor.

Ha összegeznem kéne: így akarok művtörit tanulni. Meg mást is.

Christopher Moore

Christopher Moore

Christopher Moore: Te szent kék!
Agave Könyvek, 2013
352 oldal, 3280 Ft
ISBN 978 615 527 2356

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

1890 júliusában Vincent van Gogh rejtélyes körülmények között lelőtte magát egy kukoricaföldön. De hogy mi történt pontosan, azt senki nem tudja. Például ki az a ronda kis „színember”, azaz festékárus, aki Vincent szerint követte őt? És miért rémült halálra a nagy festő a kék szín egy bizonyos árnyalatától?

Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyekre Vincent barátai – a pékből festővé avanzsált Lucien Lessard és a bonviván Henri Toulouse-Lautrec – választ akarnak találni. A nyomozásból pedig egy szürreális odüsszeia kerekedik kávézóról kávézóra és bordélyból bordélyba a tizenkilencedik század végi Párizs művészvilágában.

Christopher Moore új regénye az intrika, a szenvedély és a művészettörténet sajátos egyvelege, kánkánlányokkal, bagettel és finom francia konyakkal. Garantáljuk, hogy rajongói most sem fognak csalódni a szerző eddigi legsikeresebb regényében.