„Elgondolkodtató, ami vele történik” | A vesztes értelmiségi: Cserna Antal

Posted on 2012. szeptember 22. szombat Szerző:

0


Cserna Antal (Fotó: Baky Dániel)

Írta: RD

Egy született vesztes könyvtárost játszik Cserna Antal a zenés sóhajtozásban, melynek címe A 2. Váratlan szerelem. Marivaux darabját Kováts Kriszta rendezi.

Újabb karakterszerep, most egy ügyefogyott fickó, akin mindenki keresztülnéz. Egy csóró értelmiségi. Milyen ez a figura?
Nagyon szeretetre méltó lúzer, aki az értelmiségiek dilemmáit fogalmazza meg. Régimódiként megpróbál klasszikus értékeket képviselni, és fejleszteni mások műveltségét. De nem veszi észre, hogy a környezete nem igazán fogékony arra, amit képvisel, mert mind a vágyaikkal és más irányú érzelmeikkel vannak elfoglalva.

Nehéz színészi feladat Marivaux-t játszani?
Nem, mert lélektanilag nagyon pontosan vannak megírva a szerepek, de az egész darab is. Ahogy próbáltam, egyre mélyebb rétegeket tudtunk belőle felfejteni. Nagyon sok humorral és iróniával átszőtt darab ez. A szereplők sokszor nehezen tudják eldönteni, hogy a konvencióknak feleljenek-e meg vagy az ösztöneiket kövessék. Így, ha jól játsszuk, irányadóak is tudunk lenni… mármint hogy csak akarjanak megfelelni! – Nem, csak vicceltem…

Ez a figura mindenhogy vesztes: a szerelem se jön össze neki, az állásából is kirúgják, hajléktalan lesz. Kinevetjük őt vagy együtt érzünk vele?
Próbálom megőrizni a méltóságát, épp ezért elgondolkodtató, ami vele történik. Reményeim szerint együtt éreznek majd velem a nézők. Közömbösségre semmiképp nem számítok.

Tudjuk, hogy a Harmadik figyelmeztetés zenekar tagjaként rendszeresen zenélsz. Ebben a darabban a színészek nemcsak énekelnek, de hangszereken is játszanak. Milyen zenét írt Mókus (Szirtes Edina)?
Egyszerű és tiszta zene. Idézi a kor stílusát, ugyanakkor modern és néha ügyesen ellenpontozza a történést. Gitározni fogok, a szaxofon most nem illett bele a zenekari hangszerelésbe. De mi nem önállóan zenélünk, mindig a szereplők dalban előadott sóhajtozását kísérjük hangszereken, ezekkel a betétekkel is őket jellemezzük.

Sokkal nehezebb egy ilyen független produkcióban részt venni, ha nincs a színész mögött a színházi struktúra?

Cserna Antal, Széles László (Fotó: Baky Dániel)

Lehet, hogy a körülmények nehezebbek, nincs minden az ember feneke alá téve, ahogyan egy kőszínházban. Ugyanakkor semmi különbség sincs abban, hogy a darabot és a szerepet meg kell fejtenünk. Ám sokkal nagyobb önállóságot igényel, és jobban oda kell figyelnünk egymásra.

Kováts Kriszta már régóta kereste a lehetőséget a közös munkára, most végre sikerült. Milyen volt vele dolgozni?
Hamar egymásra hangolódtunk. Közös a múltunk, ugyanazok a tanárok tanítottak minket a Színművészetin, mindketten Horvai István és Kapás Dezső növendékei voltunk, csak nem egy időben.

Mit jobb játszani, komédiát vagy tragédiát?
Tragikomédiát.

A bemutató 2012. szeptember 27-én lesz (19:30), a következő két előadás szeptember 28. és október 12., majd az évadban folyamatosan kerül színre.
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (a Katonával szemben, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Jegyek válthatók a FUGÁ-ban, továbbá a Belvárosi Színház szervezésén, az ismert jegyirodákban, az Interticket országos hálózatában és jegyterjesztőknél.