Nagyon élveztem a küzdelmet… | Nagy-Kálózy Eszter a váratlan szerelemről (amely második)

Posted on 2012. szeptember 21. péntek Szerző:

0


Nagy-Kálózy Eszter (hátul Sipos Vera)

Írta: RD

Nagy-Kálózy Eszter premierre készül. Marivaux komédiájának, A 2. váratlan szerelemnek a női főszerepét fogja játszani.

Nehezebb a főszerepet eljátszani egy komédiában, mint egy veretes tragédia hősnőjének lenni?
Vannak nehezebb, vannak könnyebb szerepek, illetve vannak nehezebben megközelíthető szerepek, és vannak olyanok, melyeket valamiért jobban ismerek. De ez műfajtól független.

Keresett kőszínházi sztár Nagy-Kálózy Eszter, most mégis egy független produkcióban vállalt munkát.
Évek óta szabadúszó vagyok. Ha valaki megkeres egy szereppel, és éppen ráérek, meg tetszik a feladat, magam eldönthetem, hogy vállalom-e. Nem ez az első alkalom, szeretem is az ilyen felkéréseket.

Mit jelent a cím, hogy A 2.váratlan szerelem?
Két, már nem kimondottan fiatal ember találkozásáról szól, akik már túl vannak az első házasságon, az első kapcsolaton, már nem várnak újabb szerelmet az élettől, mégis egy csapásra megváltozik minden, mikor a két, éppen összetört szív egymásra talál.

Úgy tudom, fuvolázol is a darabban. Meglepett, hogy Kováts Kriszta, a rendező nemcsak színészként, de zenészként is számít rád?

Az első próbán megkérdezte, hogy ki tud a csapatból valamilyen hangszeren játszani. Én gyerekkoromban tanultam fuvolázni, később, már felnőttként vettem is magamnak egyet, mert szerettem volna újrakezdeni. Sajnos sok energiát már nem tudtam belefektetni, de volt már olyan darab, amiben szintén játszottam. Ez külön izgalom, de boldog vagyok, ha sikerül.

Nagy-Kálózy Eszter, Széles László (Fotók: Baky Dániel)

Korábban is már játszottál Marivaux-darabban. Aktuális lehet ma, hogy ennyit lelkiznek a szereplők?
Játszottam, nagyon régen. Nem voltunk túlságosan sikeresek vele. Szerintem nehéz feladat. Pont ez vonzott benne, hogy húsz év után újra megbirkózhatom egy Marivaux-figurával. Nagyon élveztem a küzdelmet.

Van speciálisan francia humor? És ha igen, mennyire tér el a miénktől?
Szerintem van hasonlóság. Sokszor jutott eszembe a próbák közben Molnár Ferenc. Biztosan nem véletlenül.

Hozzáolvasol a szerepeidhez vagy csak a darabból próbálod megfejteni a figurát?
Ez a szereptől függ. Ha kell valamilyen háttéranyag, akkor természetesen. De általában a darabban ott van a megoldás is. Csak jól kell elemezni – viszont az a legnehezebb feladat.

Régóta vagy szabadúszó színész. Nem hiányzik egy társulat?
Furcsa a helyzetem. Mint már említettem, szabadúszó vagyok, de azért társulatban is, hiszen úgy alakult az életem, hogy öt darabban is játszom a Centrál Színházban. De a Művész Színházi társulati létezés a mai napig hiányzik – ezt sokszor elmondtam már.

A bemutató 2012. szeptember 27-én lesz (19:30), a következő két előadás szeptember 28. és október 12., majd az évadban folyamatosan kerül színre.
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (a Katonával szemben, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Jegyek válthatók a FUGÁ-ban, továbbá a Belvárosi Színház szervezésén, az ismert jegyirodákban, az Interticket országos hálózatában és jegyterjesztőknél.